Berlingske Nyhedsmagasin 19. marts - 6. MAJ 2010 PRIS: KR. 95,00 UDGIVES AF BERLINGSKE MEDIA
særnummer
SÆRNUMMER . TALENT 100 . BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN . NR. 10. 19. MARTS - 6. MAJ 2010
100 ta l e n t
100 portrætter af 100 unge talenter. Mød fremtidens topchefer side 22-85
undersøgelse: tre ud af fire vil være chef SIDE 8 Kr. 95,00 euro 12,65
5 708593 331031
00010
talentudvikling: IQ eller slid og slæb? SIDE 16
Vorsprung handler også om at få mere end man betaler for
Vi har gjort det endnu mere attraktivt at vælge Audi A6. Kampagnemodellen Audi A6 2.0 TFSI Limited Edition frister både med en imponerende momentkurve og en skarp kampagnepris. Samtidig er standardudstyret opgraderet på alle Audi A6 varianter, så komfort klimaanlæg, multifunktionsrat og sædevarme følger med uden merpris. Og for kun 10.000 kr. i merpris kan du tilvælge en stærk Businesspakke til Audi A6 med fabriksmonteret læderindtræk, xenon plus/LED-forlygter og Bluetooth-interface (værdi 82.000 kr.) Kontakt Audi Aalborg på tlf. 70 70 10 25 for yderligere information.
Audi A6 2.0 TFSI Limited Edition: 475.000 kr.* *Audi A6 2.0 TFSI Ltd. Edition: Brændstoff orbrug v/bl. kørsel 13,3 km/l, CO2-emission 174 g/km, grøn ejerafgift halvårligt 1.510 kr. Levering 3.680 kr. Viste model er med ekstraudstyr.
Kontakt Audi kundecenter på 70 70 10 25
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
4
mennesker . strategi . ledelse
særnummeR Talent100 Talent100
06 Fokus: Optur til talenterne på restaurant AOC – nu med Michelin-stjerne. 08 Ambitioner: Tre ud af fire yngre akademikere drømmer om at blive leder. 16 Hvem er talent: Tæller energi mere end intelligens? Læs om talentudvikling i APM og Grundfos.
Mød 100 talenter inden for: 22 Finans og økonomi
28 HR og kommunikation
38 Design og innovation
42 Administration og projektledelse
48 Salg og marketing
56 Produktion og logistik
62 Forretningsudvikling
68 It og administration
Hvad skaber talentet?
For os er talent, hvad du gør, ikke hvem du er, siger Maria Peiter, chef for Group Talent Management i A.P. Møller – Mærsk. SIDE 16
72 Direktører
76 Rådgivning
Talentudvikling
Hede chefdrømme
Tre ud af fire yngre akademikere vil gerne være chef, viser ny stor undersøgelse. SIDE 08
fotos: linda henrik sen, mai-brit t bernt jensen
Karriere a la IBM
Klassisk karrieretænkning er yt. Tænk utraditionelt og hent erfaring fra emerging markets, anbefaler IBM Danmarks HR-direktør, Anne Bornfeld. SIDE 88
86 Analyse 1: Talent er ikke nok. Det skal udvikles og udfordres, mener executive search-firmaet Odgers Berndtson. 88 Analyse 2: Drop vanetænkningen om karriere, mener Anne Bornfeld fra IBM. 89 Analyse 3: Ledere skal tænke stort og langsigtet med talentudvikling, mener CBS-rektor Johan Roos.
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
5
fra redaktionen
Af pia fuglsang bach Redaktør, Berlingske Nyhedsmagasin
Høj IQ og hårdt arbejde Talent100: Hvem er det største talent? Ham der knokler 80 timer om ugen eller hende med suverænt højeste IQ? Spørgsmålet rejses i artiklen om talentudvikling side 16, hvor to store danske virksomheder, A.P. Møller – Mærsk og Grundfos, fortæller, hvordan de arbejder med talenter. Svaret ligger efter alt at dømme et sted midt i mellem og er derfor også lige til at samle op for andre virksomheder. Det sker desværre alt for sjældent, mener CBS-professoren Henrik Holt Larsen, der kalder talentudviklingen i Danmark for talentløs. Det er hårde ord i en tid, hvor ingen har råd til ressourcespil af nogen art, og med særnummeret Talent100 vi-
ser vi, at det ikke er talentmassen, den er gal med. Det er syvende gang, Berlingske Nyhedsmagasin, BNY, dedikerer et helt særnummer til at portrættere 100 talenter med ambitioner og faglig ballast til at nå helt til tops. Gennem alle årene har vores metode bygget på læsernes egne nomineringer, mens redaktionen har foretaget det endelige valg. Og gennem alle årene har vi lagt vægt på både mangfoldighed og faglighed i udvælgelsen. Videnskab er det ikke. Til gengæld er det blevet en institution. Og et vidnesbyrd om, at masser af danske virksomheder og organisationer har en professionel tilgang til talentudviklingen. n
[email protected]
BRIEFING Hvad skriver de internationale erhvervsmedier om på lederplads? The Economist ser Tyskland som Europas motor. Wall Street Journal advarer mod en krig mod hedgefonde, og Financial Times Deutschland går ind for kønskvotering.
Europas motor
Krig mod hedgefonde Bevægelse i toppen
Tyskland: Ude i verden ses Europa stadig som et kontinent med en stiv, skleroseramt økonomi, arbejdssky og velfærdsstats-afhængige arbejdere og en forældet og døende industri. Mange klicheer har et gran af sandhed. Men Tyskland, Europas største økonomi, fortæller også en anden historie. For ti år siden var det Europas syge mand, nu er ledigheden trods krisen lavere end for fem år siden, og eksportevnen så stærk som altid. Det er et miks af gamle og nye dyder. Men Tyskland må erkende, at det er sket på de europæiske naboers bekostning. Næsten 50 procent af eksporten går til andre eurolande. Og mens andre har forbrugt løs, sparer tyskerne stadig. Regeringen må skubbe til forbruget. Hvad der er godt for de tyske forbrugere, er godt for EU.
Forbud: I Bruxelles diskuteres regler, som reelt vil forbyde hedgefonde og kapitalfonde at markedsføre sig i EU, hvis ikke fondene forvaltes i Europa. Det vil ramme fonde i Schweiz, USA og Storbritannien, men stik modsat hvad politikerne vil have offentligheden til at tro, så var hedgefonde ikke en risiko for hele finanssystemet under kreditpanikken. Europas finansministre bør tænke på, hvor meget en stærkt reduceret adgang til fonde vil koste regionens pensionister – ifølge ét skøn op mod 25 mia. euro om året. Nok hænges hedgefondene ud under dramaet om de græske statsfinanser. Men sandheden er, at Europa har brug for global kapital – og kapitalister – mere end nogensinde før. Det er det forkerte tidspunkt at smække døren i.
Ja til kønskvotering: Få steder i Tyskland er der så stor modstand mod forandringer som på ledelsesetagerne i store virksomheder. Verden kan globaliseres, og kvinder udgør hovedparten af de studerende, der udklækkes fra universiteterne, men topledelserne i næsten alle de førende børsnoterede virksomheder består stadig i overvejende grad af tyske mænd. Når Deutsche Telekom nu som den første indfører en kønskvote for kvinder i lederjob, så er det et rigtigt og banebrydende skridt, forudsat at det er mere end en imagekampagne. Men det forudsætter en målrettet personaleudvikling og en transparent besættelse af lederstillinger, så det aldrig mistænkes, at kvinder alene forfremmes for at opfylde en kvote. Andre virksomheder skal nok følge efter.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
6
mennesker
Fokus på talent
Hanne Brinch, senior executive, Accenture Danmark.
AF Tage Otkjær
Opsang til HR-chefer
UGENS citat 1 ”Ukuelighed er den egenskab, topchefer leder efter, når de skal udpege talenter”
UGENS OPTURE
Steen Donner Copenhagen Capacitys topchef vil have flere udenlandske talenter ind i virksomhederne. Fordi de i kraft af lønkravet i forskerskatteordningen på 61.700 kr. om måneden batter mere end danske talenter. Kun en procent af de hjemlige virksomheder er udenlandsk ejet, men de beskæftiger 19 procent af de privatansatte og tegner sig for 24 procent af dansk eksport.
HR-cheferne skal se at komme op fra maskinrummet mener Henrik Holt Larsen, professor og dr. merc. ved Copenhagen Business School, samt blive bedre til at omgås “de skarpe knive” og bevise deres værd. “HRfolket har det med at gå i selvsving, når de mødes. “De er så fascineret af deres eget maskinrum, at de glemmer at undersøge, hvad de egentlig bidrager med til forretningen,” siger Henrik Holt Larsen og fortsætter. ”De skal forstå, at virksomhederne i stigende grad bliver afhængige af viden- og servicemedarbejdere.”
AOC i talentfuldt selskab Gourmetrestauranten AOC blev medlem af af de få, udvalgtes klub, da den forleden fik en af de prestigefyldte Michelin-stjerner. Køkkenet styres af to rutinerede unge køkkenchefer. Ronny Emborg, med en fortid på bla. El Bulli, Mugaritz og Geranium, og Michael Munk, der har erfaring fra restaurant MR. Indehaver og sommelier Christian Aarø lod da også champagnen springe.
UGENS nedTURE.
UGENS citat 2 ”De største talenter er ikke altid dem, der råber højest” Søren Thorup, afdelingschef i KL og formand for Væksthus for Ledelse.
Ledere i hierarkiets bund 500 kroners-karrierer Lidt har også ret. Derfor kan det være svært at afgøre, om man skal le eller græde over, at allehånde fagforbund tilbyder kurser i karrie reudvikling. Danske Banks førstemand, Peter Straarup, har næppe taget et kursus som Finansforbundets 500 kroners weekendtilbud om karriereudvikling, men man kan måske heller ikke vente et topchef job som afkast af en så beskeden investering.
F o t o s : p r , E s b e n S a l l i n g , L i s e l o t t e S a b r o e o g C LA U S F IS K E R
Alle yngre medarbejdere har prøvet det. At være underlagt de lavest placerede ledere, der kan se opkommende talenter som den største trussel mod dem selv – og opfører sig derefter. Bodil Otto, formand for HK/Kommunal og næstformand i Væksthus for Ledelse ser disse laveste ledere som en klar barriere for HR- eller personaleafdelingers indsats for at spotte ledertalenterne.
Banker uden talenter Danske Bank, Deutsche Bank og alle de andre har traditionelt tiltrukket de skarpeste økonomer. Fordi årtiers lønforspring har skabt en aura om finansieringsteori, der aldrig er blevet f.eks. produktionsstyring til del. Men det er slut nu, påpeger business-professoren Steven N. Kaplan fra University of Chicago. Bonus- og lønlofter vil sende de bedste hoveder over i mindre regulerede enheder som hedgefonde og kapitalfonde.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
8
talentundersøgelse
Talenterne drømmer om chefjob
Unge akademikere vil svinge takt stokken som ledere i erhvervslivet og den offentlige administration. Det ved deres chefer, der ikke har turdet pille meget i talentprogrammer og efteruddannelse trods krisen. Men cheferne skal også være vakse, for ellers gør de utålmodige talenter karriere hos firmaets konkurrenter.
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
9
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
10
talentundersøgelse
Af Tage Otkjær OG JENS RUSKOV CHRISTENSEN Illustration: Mai-britt Bernt jensen
D
er er massevis af ambitioner blandt yngre veluddannede. En overvældende majoritet af unge akademikere satser på at gå ledervejen. Enten i det private erhvervsliv eller i den offentlige forvaltning. Det fremgår af en omfattende undersøgelse af de yngre akademikeres arbejdsliv, som Berlingske Nyhedsmagasin har foretaget sammen med fagforbundene DJØF og IDA – Ingeniørforeningen i Danmark. Tre ud fire af de i alt 2.289 yngre økonomer, jurister, civiløkonomer og ingeniører, der indgår i undersøgelsen, er enten allerede ledere eller vil være det. Helt konkret er knap 40 procent af de unge akademikere allerede ledere, mens 68 procent blandt de menige også har en lederdrøm, som de gerne vil udleve enten her og nu eller lidt senere. I den resterende femtedel, der ikke har chefdrømme, satser 70 procent i stedet på at få et arbejdsliv som specialist. Denne ambition er relativt ensartet, uanset om jobbene skal findes i privat eller offentlig regi. Men der er dog en tendens til, at lidt flere økonomer end ingeniører har lederdrømme, samt at økonomer med ambitioner om en karriere i den private sektor er mere målrettede mod en lederposition end økonomer med ambitioner om en karriere i den offentlige forvaltning. Unge akademikeres massive drømme om en lederkarriere kender DJØF Privats formand, Allan Luplau, der er vicedirektør i Sygeforsikringen Danmark, fra den daglige sparring med DJØF-medlemmerne om, hvordan de kommer videre med deres karrierer. ”Vi har samme oplevelse, som undersøgelsen viser, nemlig at appetitten på at blive leder er meget stor. Samtidig er det meget spændende og bekræftende, at der tilsyneladende ikke
er synderlig forskel på mænds og kvinders lyst til at blive ledere. Det er meget positivt,” siger Allan Luplau. I undersøgelsen er chefdrømmene rigtig nok udbredte blandt både mænd og kvinder. Men dog med en forskel. 72 procent af mændene har chefdrømme, mens det gælder for 61 procent af kvinderne – om end chefambitioner hos næsten to ud af tre kvinder også er en høj andel. Luplaus kollega i ingenørforeningen, IDA-formand Lars Bytoft, understreger det positive i det høje ambitionsniveau. ”Det er positivt, at rigtigt, rigtigt mange gerne vil være ledere. Det kan lykkes for mange af dem, selv om det selvfølgelig så langt fra bliver supertopposter for alle. Men det er en god egenskab at sigte højt, og det er godt at have nogle drømme, man vil forfølge,” siger Lars Bytoft. Husk specialisterne: Han peger dog også på behovet for at investere i specialisterne: ”På den anden side er der en ganske pæn andel af vores medlemmer i IDA, der drømmer om en karriere som specialister. Dem skal man huske, for den gruppe skal vi i høj grad investere i. Fordi det om nogen er dem, der skal være med til at sikre den udvikling og vækst i virksomhederne, der bringer dem videre og baner vejen for fremtidig indtjening osv. Man ser da heldigvis også i en række store virksomheder i dag, at det ikke nødvendigvis giver flere penge at være leder i forhold til at være specialist, fordi virksomhederne i meget høj grad har brug for specialisterne.” Et synspunkt, Allan Luplau bakker op om: ”Sagt meget positivt og med et kært ord, så vil der altid være ’nørder’, når vi er på DJØF’s område. Det er også hamrende nødvendigt af hensyn til konkurrencekraften,” siger Allan Luplau. Talentprogrammer fortsætter: Virksomhedernes svar på de massive karriereambitioner har traditionelt været talentprogrammer og efteruddannelse. Og ganske interessant viser undersøgelsen, at trods trods den
Travle talenter
“Der er tilsyneladende ikke en synderlig forskel på mænds og kvinders lyst til at blive ledere. Det er meget positivt” allan luplau, formand, DJØF Privat.
Karrieresatsningen har en pris for de unge akademikere med chefdrømme: De har travlt. 43 procent af akademikerne har ikke haft tid eller nået at holde al deres ferie det seneste år – uanset om man allerede er blevet leder eller ej. Blandt den halvdel af unge akademikere, der ikke har været på efteruddannelse det seneste år, er den hyppigste begrundelse travlhed på jobbet. 53 procent af lederne siger, at de ikke har haft tid til efteruddannelse på grund af arbejdsbyrden og det samme gælder for knap hver fjerde af de menige. Det er bekymrende mener Allan Luplau, formand for DJØF Privat. ”De mange programmer for og taler om work-life-balance er nok mest til brug ved festlige lejligheder. Alle ved godt, at der er et problem, og det bliver altså kun løst, hvis alle, både menige, mellemledere og topchefer, får prioriteret efteruddannelse og fritid,” siger Allan Luplau. Hans kollega Lars Bytoft, formand for IDA, er enig. ”Det er en meget kortsigtet løsning af misforstået godhed over for en trængt arbejdsgiver, at man ikke holder sin ferie eller søger efteruddannelse, fordi der er travlt, for man risikerer at brænde ud og underpræstere,” siger Lars Bytoft. ”Men man skal have for øje, at f.eks. mange af vores medlemmer bliver stimuleret af at arbejde meget og tænder på de intellektuelle udfordringer. Hvis man kommer tilfreds, men sent hjem til familien, så er det måske bedre end at komme tidligt, men utilfreds og frustreret hjem til familien.”
I godt selskab Hvis der ikke allerede brænder en Carlsberg-entusiast i dig, vil der helt sikkert komme til det den dag, du bliver ansat hos os. Vi arbejder både engageret og professionelt med vores mærkevarer, som vi er meget stolte af. Vi har en fantastisk historie og en udfordrende fremtid, der binder os sammen. At arbejde hos Carlsberg Danmark er både krævende og udfordrende. Vi er energiske og resultatorienterede mennesker, som forfølger vores mål. Her er der plads til sjov, og vi opmuntrer vores medarbejdere til at finde sammenhæng mellem arbejde, sociale aspekter og professionel udvikling. Hos os er du i godt selskab… Læs meget mere på vores hjemmeside www.carlsbergdanmark.dk, hvor du også finder vores ledige stillinger.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
12
talentundersøgelse
Fyringer og sparerunder Dansk økonomi er blevet hårdt ramt af krisen, og de unge akademikere er på ingen måde uberørt. 40 procent af deltagerne i undersøgelsen har oplevet fyringsrunder på deres arbejdsplads det seneste halve år, og 63 procent har oplevet besparelser. Som en konsekvens frygter næsten hver tiende selv at miste jobbet, og 55 procent mener, at det er blevet sværere at finde et nyt og bedre job. Der er dog også enkelte lyspunkter. 44 procent mener, at deres virksomhed nu er på vej op igen efter krisen. Tillagt de andre 15 procent, der mener, at deres virksomhed lige nu er på bunden af konjunkturerne, er resultatet, at flertallet mener at have lagt den vanskeligste del af krisen bag sig. Den mest oplagte vej ud af krisen, mener flertallet, er en generel konjunkturforbedring. Herudover mener fire ud af fem, at virksomhederne skal satse på at tiltrække, udvikle og fastholde dygtige medarbejdere for at skabe et forandringsvilligt mindset i virksomhederne, så de bliver bedre i stand til at klare tidens udfordringer.
“Det er godt, at virksomhederne så nogenlunde har holdt fast i deres investeringer i talentprogrammerne” Lars bytoft, formand, IDA. Foto: Jeanne Kornum
voldsomste konjunkturnedgang i nyere tid kører denne type investering i fremtiden – om ikke uantastet videre, så i betydelig grad videre. Blandt lederne mener 48 procent, at talentprogrammer og efteruddannelse er uændret eller styrket, mens 42 procent finder det svækket. Blandt de menige akademikere er billedet lidt mere negativt idet kun 30 procent mener, at talentarbejdet er styrket eller uændret, mens 45 procent mener, at det viger. ”Jeg er positiv overrasket – forstået på den måde, at de virksomheder, der overlever krisen og skal bringe sig selv og dermed Danmark videre, er de virksomheder, der investerer. Deriblandt også i uddannelse og udvikling af deres medarbejdere,” siger Allan Luplau og fortsætter. ”Det svarer jo til, at hvis man har en klassisk industrivirksomhed og ikke foretager nogen produktudvikling, så dør virksomheden på et eller andet tidspunkt. Hvis du har en videnvirksomhed, der ikke investerer i uddannelse og udvikling af medarbejderne, så dør den naturligvis også på et tidspunkt.” Lars Bytoft noterer også med tilfredshed, at der fortsat investeres i medarbejderne.” ”Jeg er ikke helt vildt overrasket. Men det er godt, at virksomhederne så nogenlunde har holdt fast i deres investeringer i talentprogrammerne. Det viser, at virksomhederne har tænkt lidt længere frem end til det næste kvartalsregnskab, for det er jo netop talenterne, der er afgørende, når opsvinget for alvor kommer, og kampen om de dygtige medarbejdere spidser til,” siger Lars Bytoft og fortsætter. ”Yderligere så får vi jo små erhvervsaktive årgange om nogle år, så det er vigtigt, at virksomhederne ikke lige pludselig står med en stor manko og ikke kan udfylde alle de vigtige pladser. Det er jo netop ofte gennem talentprogrammer, man finder de bedst egnede. Så det er positivt og lover godt for vores konkurrencekraft, at virksomhederne i stor udstrækning har holdt ved deres programmer.” Tag initiativ til efteruddannelse: Mens det er en renlivet ledelsesbeslutning, om talentprogrammer fortsætter eller
ej, er efteruddannelse ofte overenskomstdækket og forsvinder ikke bare med et, når krisen kradser. Kun 19 procent af lederne og 24 procent af de menige mener, at det er blevet sværere nu end før krisen at få efteruddannelse, mens henholdsvis 49 procent og 33 procent mener, det er blevet lettere. Konkret har hver anden af deltagerne i undersøgelsen været på efteruddannelse inden for det seneste år. Trods dette positive billede er det helt oplagt, at det kræver et personligt initiativ at komme på efteruddannelse. Det hører til sjældenhederne, at chefen kommer med forslaget. Afhængigt af længden på efteruddannelsen – om det er kortere eller længerevarende forløb – har det krævet et personligt initiativ fra 56-80 procent af de ansatte at komme på efteruddannelse. ”Det genkender vi helt klart fra vores hverdag. Den enkelte har ikke bare en initiativ-ret, men også en initiativpligt, hvis det skal lykkes at få efteruddannelse. Når man har en travl hverdag, så er uddannelse og udvikling af medarbejderne samt vedligeholdelse af deres kompetencer ikke det første, en arbejdsgiver tænker på. Man skal tage en person ud af en travl hverdag og tåle, at den pågældende er væk for at få fyldt mere brændstof på,” siger Allan Luplau. Lars Bytoft bakker op: ”Der er jo det ofte fremførte paradoks, at i gode tider er der råd til efteruddannelse, men ikke tid til det, og i dårlige tider er der tid nok, men ingen penge. Det er farligt bare at spare sig ud af krisen for produktionsapparatet – og det er så medarbejderne her – skal jo hele tiden være klart og være på toppen. I den sammenhæng er viden og vedligeholdelse af kompetencer afgørende,” siger Lars Bytoft og fortsætter: ”Men jeg kan godt være lidt nervøs for, at flere virksomheder fokuserer på de store substantielle lederprogrammer for talenterne, og måske glemmer de så den lidt bredere efteruddannelse, der skal opdatere og vedligeholde de kompetencer, som medarbejderne skal have i bred forstand. Det er farligt for virksomhederne, for efteruddannelse er en investering, der skal sikre, at de nødvendige kompetencer er og bliver ved med at være til stede.”
CB Richard Ellis A/S International Property Consultants Trondhjems Plads 3 | DK-2100 Copenhagen | t: +45 7022 9601 Frederiksgade 1 | DK-8000 Århus C | t: +45 7022 9602 Agency – Valuation – Investment – Development Consultancy – Corporate Services – Market Research
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
14
talentundersøgelse
Utålmodige unge: De unge akademikeres chefambitioner skal deres chefer håndtere i en ruf. Tålmodighed er bestemt ikke i højsædet i den ambitiøse gruppe. Det er de respektive ledelser helt på det rene med, og virksomhederne har i høj grad spot på de unge talenter. Blandt de nuværende ledere er 66 procent blevet rekrutteret internt. Det er en god ide, for bliver karrieren stillestående, flytter de ambitiøse unge lynhurtigt karrieren til en anden arbejdsplads. Den største gruppe af de unge, 41 procent, ønsker kun at være to-fem år i jobbet. Men for en lille fjerdedel er det en alt for lang tidshorisont. 9 procent kan ikke se sig selv i det nuværende job i mere end et år, mens grænsen er to år for 15 procent af de unge talenter. Det overrasker ikke Allan Luplau. ”De unge kandidater med leder ambitioner vil se, at der sker noget med deres karriere inden for relativt kort
Har du et ønske om at blive leder? Procent 30
7
20
10
Jeg er leder nu
Ja, gerne meget snart
Ja, men ikke lige nu
Nej
Ved ikke
Kilde: Berlingske Nyhedsmagasin, DJØF og IDA.
TALENTER UDVIKLES STADIG Der bliver satset mere på talent- og karriereudvikling på min arbejdsplads i dag end for to år siden Mia. kr. 45
Menige
30 Ledere 15
0
1
Styrket eller uændret
Talentindsatsen viger
Kilde: Berlingske Nyhedsmagasin, DJØF og IDA.
malt et funktionsskift, hvis man vil have markant højere løn. Det er det, der rykker,” siger Lars Bytoft. Allan Luplau er enig, men har et par andre pointer: ”En væsentlig del af de store stigninger skyldes avancementer, men det dækker også over, at DJØF’erne er klædt godt på, når de forhandler. Vi oplever en meget stor søgning til vores lønforhandlingskurser fra både mænd og kvinder. De har stor selvsikkerhed og kender deres værd. De er klar over, hvor stor betydning de har for virkFeteret generation: Den tendens ser somheden. Og det er jo noget, de bruLars Bytoft som et produkt af vilkå- ger i en lønforhandlingssituation. De rene for den unge generation: kan italesætte deres egen lønudvikling ”De høje ambitioner og forud fra forskellige parameventninger om hurtig indfritre – både betydningen else er resultatet af, at de for virksomheden nu og potentialet på generationer, der nu komsigt,” siger Allan mer ud på arbejdsmarkeLuplau og knytter det som højtuddannede, lønstigninger samhar været vant til, at alt men med lederudhar været åbent for dem. De har været feterede, benævnelser. gærede og forkælede. Det er jo ”Det, der kendetegner supergodt langt hen ad vejen, men DJØF’erne og deres selvopdet kan naturligvisDer givebliver noglesatset forventer,og atkarriereudvikling på de er gode ledere, formerefattelse, på talentningssammenstødmin i clash’et mellem di de er gode til arbejdsplads i dag end for to år siden at bygge bro mellem arbejdsgiverens behov andre uddannelser. De er gode til at Mia. kr.og medarbej45 forventninger,” få produktionen til at tale sammen derens egne behov og siger IDA’s formand. med salgsfolkene osv. De er gode til at Som en konsekvens af forventnin- spænde mellem og bygge bro mellem Menige 30 gerne om en hurtig karriere mener 58 faglighederne, så virksomheden udprocent af de deltagere i undersøgel- vikler sig bedst muligt. Og de er helt deres eget værd i sen, der ikke føler sig chefklar her og klart bevidste omLedere 15 nu, at det, de mangler for at1blive leder, forhold til det. Det er derfor, at utåler – mere erfaring. modigheden er så stor, som den er, og samtidig en af grundene til de store 0 Styrket eller Talentindsatsen viger Ved ikke Skarpe lønforhandlere: De høje ambilønstigninger.” uændret tioner smitter i en vis udstrækning af Kilde:krisen Berlingskehar Nyhedsmagasin, DJØF og IDA.i finanssektoren: Herudover på lønningerne. Trods hver Flere job fjerde på imponerende vis fået over ti har DJØF’erne en fordel på arbejdsprocent mere i løn det seneste år. Om- markedet trods krisetiderne, for den vendt er lidt flere, nemlig 29 procent, finansielle sektors problemer har udblevet spist af med mindre end to pro- løst massive krav om yderligere regucent i lønstigning. lering og dermed nye jobmuligheder To procent lyder ikke af meget, men for økonomer og jurister. under en buldrende krise med nulin”Det er ikke nogen hemmelighed, at flation, er det egentlig ganske pænt. Og finanskrisen også har ramt DJØF’erstigninger over ti procent er påfalden- ne, selv om ledigheden kun er steget de. Fagforeningsformændene knyt- til godt tre procent. Men i f.eks. den fiter dog de store lønstigninger til hver nansielle sektor har man i den grad fjerde sammen med udnævnelser og brug for både økonomer og jurister på grund af alle de skærpede krav, sektoavancementer. ”Det er helt overvejende udnævnel- ren har fået. Så DJØF’erne er stadig efser eller funktionsskift, der udløser de tertragtede der og har udsigt til spænstore stigninger. Det kan sagtens være dende karrierer,” siger Allan Luplau. i samme firma. Men det kræver nor- n
[email protected]
TALENTER UDVIKLES STADIG
TRE UD AF FIRE VIL VÆRE CHEF
0
tid, f.eks. to til fem år. Ellers skifter de arbejdsplads. Det betyder, at virksomhederne skal skrive sig bag ørerne, at når konjunkturerne er til det, så flytter upåagtede talenter,” siger formanden for DJØF Privat og fortsætter: ”Er der nogen, man faktisk er rigtig glad for, så skal man satse på at udvikle dem enten som faglige ledere eller som mellemledere for at kunne fastholde dem. Man må endelig ikke tage sine medarbejdere for givet, for så stemmer de yngre med fødderne.”
Ved ikke
.SMRSYVXIEQWERH JIIPXLIHMJJIVIRGI
(YOERPWIQIVITo[[[QE^EVWHOIPPIVVMRK SKL VRVQIVITo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
1%>%677XEXWEYXSVMWIVIX6IZMWMSRWTEVXRIVWIPWOEF WXIV%PPI/ FIRLEZR
4ME0MPPIFO 7XEXWEYXSVMWIVIX6IZMWSV
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
16
talentudvikling
IQ eller slid og slæb? Hvem er virksomhedens største talent? Ham, der knokler 10.000 timer i 10 år for at dygtiggøre sig – eller hende med medarbejderskarens suverænt højeste IQ? Læs hvorfor A.P. Møller - Mærsk og Grundfos har valgt to forskellige veje i arbejdet med talentudvikling. Af kirsten weiss
E
gentlig er det ret enkelt. I hvert fald hvis man spørger hjerne- og intelligensforskerne: Talent handler i høj grad om rå hjernemasse og IQ-kvotienter, der er helt oppe og ringe i den dyre ende. Derfor er det naturligvis de bedst begavede, virksomhederne skal satse på at køre i stilling som deres talenter. Resten er spild af tid. Eller sagt med andre ord: Man kan lære dværge at spille basket ball. De kommer bare aldrig til at vinde VM i den rigtige liga. Men – for der er et ”men” til den historie. Rå hjernemasse er godt nok en vigtig forudsætning for at blive dygtig, men IQ er i sig selv sjældent nok. Både natur og næring skal være på plads, hvis talentet skal udfoldes. Eller som Nikolaj Lunøe, cand.psych. og indehaver af konsulentvirksomheden Capability, formulerer det: ”Der er næppe nogen ved deres fulde fem, der kunne finde på at hævde, at man bliver god til noget uden at øve sig.”
Erhvervspsykologen, der arbejder med sammenhængen mellem IQ, ledelse og performance, mener ikke, at vi – heller ikke i det lighedselskende Skandinavien – kommer uden om at tale om, at der er sammenhæng mellem hardware i form af rå IQ og økonomiske resultater. For eksempel dokumenterer flere amerikanske undersøgelser, at mennesker, der har en høj IQ, er bedre til at tjene penge end mennesker med en lavere IQ. Og at træfsikkerheden ved lederrekrutteringer er størst de steder, hvor man kobler den ”gammeldags” intelligensprøve med de tests, der giver det bredere billede af menneskets personlighed. ”Vi ved, at intelligensprøver er meget bedre end personlighedsprøver, når det gælder om at forudsige, hvem, der klarer sig godt i hvilke job. De er heller ikke dårlige, når vi skal identificere kommende ledere. Men vi slipper altså ikke for at træne, uanset hvor godt begavede vi er,” siger Nikolaj Lunøe, der oplever, at det de senere år er blevet mindre ubehageligt at tale om intelligens og talent. ”De ledere og bestyrelser, jeg møder, ser stadig lidt bekymrede ud, når man taler om intelligens og talent, men det er stensikkert, at flere og flere danske virksomheder i dag også tester deres ansøgeres IQ,” siger Nikolaj Lunøe.
Sandsynlighedstest: I A.P. MøllerMærsk har IQ-tests siden 1970’erne været en fast bestanddel af Esplanadens rekrutteringsproces. IQ-testen har virksomheden udviklet i samarbejde med psykologer, og den måler f.eks. logisk kapacitet, sproglig og rumlig intelligens og suppleres af personlighedsprofiler. ”For os handler hele rekrutteringsforløbet om at minimere usikkerhed og fejltagelser. Der er en statistisk sammenhæng mellem din IQ og evnen til at levere resultater i en kompleks verden, men IQ-testen kan ikke stå alene. IQ giver en sandsynlighed for en sandsynlighed,” siger Maria Pejter, chef for virksomhedens Group Talent Management. Hun peger på, at det er dyrt at rekruttere, og at virksomheden derfor er nødt til at være meget omhyggelig. Men at man aldrig frasorterer folk på et enkelt parameter: ”IQ er et vigtigt datapunkt, der giver gode fingerpeg om fremtidig performance. En IQ-test betyder, at du kan mindske usikkerheden en smule, men hele pakken skal være rigtig, når vi rekrutterer. Der skal også være et kulturelt match: en indikation på, at den her person vil fungere godt i virksomheden.” IQ forkert målestok: Længere vestpå, i Bjerringbro, har en anden
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
17
“Der er en statistisk sammenhæng mellem din IQ og evnen til at levere resultater i en kompleks verden” MARIA PEJTER, chef for Group Talent Management i A.P. Møller - Mærsk.
Foto: lINDA hENRIK SEN
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
18
talentudvikling grundfos: Lisbet Thyge Frandsens, Vice President, People & Strategy, har ingen planer om at indføre intelligenstest.
Foto: k ÅRE vIEMOSE
stor dansk virksomhed valgt at tage en anden vej i forhold til rekruttering og arbejdet med talentudvikling. Hos Grundfos bruger man ikke IQ-test til rekruttering og kommer, med Vice President, People & Strategy, Lisbet Thyge Frandsens ord, ”heller ikke til det”. Hun definerer talenter som ”mennesker, der har en performance ud over det sædvanlige og potentiale til at gro og avancere”. Og for dem skabte virksomheden i 2008 sit eget program, der nominerede 135 talenter i tre talentpuljer: ledere, innovatører
og eksperter. Det nytter nemlig ikke længere, mener virksomheden, kun at kigge efter ledelsestalent. Og Grundfos ønsker at anskue talentudvikling i en bredere optik end ren IQ: ”Naturligvis har vi diskuteret IQ-tests, men vi er enige om, at det ikke er her, vi finder ’sandheden’. Intelligens er mange ting, og vores mål er netop ikke at gøre folk ens, men at bygge på forskellighed. Det føler vi ikke, vi kan få i spil gennem en traditionel IQ-test. IQ bliver for nemt den eneste målestok, siger Lisbet Thyge Frandsen.”
En high performer: I A.P. Møller Mærsk har talentspejderne ikke et fast mål for, hvor højt IQ’en skal ligge hos deres nye kolleger. Det er det samlede indtryk, der tæller på vejen gennem nåleøjet, og slipper man gennem det, måles man hvert år på sin performance. De ca. 8.000 ledere i virksomheden løbes ikke igennem et generelt talentudviklingsprogram; man vurderer individuelt, hvad behovet er. Men de 30 procent af lederne, der performer bedst, målt på deres forretningsmæssige resultater, rubriceres som talenter.
Den nye BMW 5-serie
www.bmw.dk
Ren køreglæde
LYKKEN ER, NÅR DESIGNET TALER FOR SIG SELV. Når det gælder den nye BMW 5-serie, kan det være svært at finde ord. Dynamisk, elegant, sofistikeret og karismatisk trænger sig på. Men endnu en gang har BMW drevet både design og teknologi så langt, at det virker umuligt at finde ord for en bil, der både er overdådigt udstyret, udviser imponerende overskud og samtidig er mere miljøvenlig end langt mindre biler. Hvis du selv vil begejstres og samtidig miste mælet, anbefaler vi dig at opleve, hvad ren køreglæde handler om, når den nye BMW 5-serie har premiere den 21. marts.
OPLEV DEN NYE BMW 5-SERIE TIL PREMIEREN DEN 21. MARTS.
Jan Nygaard AS www.jan-nygaard.dk
Terminalen Kolding A/S www.terminalen-kolding.bmw.dk
Terminalen Egå A/S – Århus www.terminalen-egaa.bmw.dk
Stefan Kaas AS – Odense www.stefankaas.dk
Terminalen København A/S www.terminalen-kbh.bmw.dk
Terminalen Esbjerg A/S www.terminalen-esbjerg.bmw.dk
BMW i Bilernes Hus – Silkeborg www.bilerneshus.dk
Meiniche I/S www.meiniche.bmw.dk
Bilhuset Haldrup Aalborg A/S www.bilhusethaldrup.dk
BMW 523i Sedan fra 763.000 kr. Motorer fra 204-407 hk, 270-600 Nm, forbrug fra 9,6-12,8 km/l, CO2 -emission fra 177-243 g/km. Leveringsomkostninger 3.680 kr. BMW ErhvervsLeasing fra 7.750 kr./md. (ekskl. moms) med førstegangsbetaling på 0 kr. Beskatningsgrundlag fra 578.680 kr., 36 mdr., 60.000 km, inkl. BMW Service Inclusive Ultimate, leveringsomkostninger og metallak. Ekskl. dæk, brændstof, grøn ejerafgift og forsikring. Etableringsomkostninger 3.600 kr. (ekskl. moms). Bilen er vist med ekstraudstyr.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
20
talentudvikling
”Et talent for os er en high performer. Det handler om at skabe de rigtige forretningsresultater på den rigtige måde, og vi forventer, at vo res talenter lever virksomhedens værdier og – hvis de er ledere – leder på den rette måde. Den enkelte får ansvar og råderum, der gør, at de kan træffe beslutninger, der hver dag bringer vores virksomhed tæt tere på vores mål,” siger Maria Pej ter, der peger på, at to talentfulde in divider ikke nødvendigvis motiveres af det samme. For den ene kan det være et kæm pe klap på skulderen at få finansie ret en Executive MBA. For den an den kan den ekstra arbejdsbyrde næsten være grund til at sige op. ”For os er talent, hvad du gør. Ikke hvem du er. Vi arbejder fuld stændig uafhængigt af alder, køn, religion, race og seksuel orientering. Men man skal være i stand til at le vere værdi. Kan du det, er der mulig heder hos os,” siger Maria Pejter. Slid og slæb: Der er næppe tvivl om, at talentmassen hos både Mærsk og Grundfos knokler – og dermed un derbygger slid og slæb-teorien eller den gamle påstand om at ”øvelse gør mester”. Den amerikanske journa list og forfatter Malcolm Gladwell gjorde sig i 2008 i bogen Outliers – The Story of Success til talsmand
for, at det kræver 10.000 timers træ ning eller 10 års hårdt arbejde at bli ve til noget stort. Den påstand – eller i hvert fald udsagnet om, at der skal træning til – køber erhvervspsykolog Nikolaj Lunøe. ”Men det afgørende spørgsmål er jo, hvornår en person er villig til at investere 10.000 eller 100.000 ti mer i at øve bestemte aktiviteter? De fleste vil foretrække at øve sig i no get, der interesserer dem, og de gør hurtige fremskridt i. Den evne, til at gøre hurtige fremskridt, er intelli gensen, evnerne, begavelsen,” siger Nikolaj Lunøe, der pointerer, at det er vigtigt at skelne mellem ren, rå intelligens og det, han kalder klog skab, dømmekraft eller slet og ret erfaring. Det unge talent skulle nemlig ger ne blive mere vis med alderen, og derfor er det, mener erhvervspsyko logen, vigtigt ikke at forveksle intel ligens og klogskab, når vi taler ta lentudvikling. Begge dele er nyttige, men de kan noget forskelligt. ”Intelligens er evnen til lynhur tigt at opdage uløste problemer, fin de løsninger på dem og lære nyt. De evner er nogle mennesker født med, og de evner topper i en ung alder. F.eks. hos unge ingeniørstuderende, der udvikler noget helt nyt og geni alt. Klogskab er derimod evnen til
”Mange laver den kortslutning, at talent kun kan være ledelsestalent, og overser specialisterne” HENRIK HOLT LARSEN, professor på CBS.
at træffe gode, velovervejede beslut ninger. Og det bliver nogle menne sker meget bedre til med alderen, selv om vores rå IQ falder,” siger Nikolaj Lunøe.
Foto: lIselot te Sabroe
Talentløs talentpleje: Hvis talentlig ningen skal gå op, er faktorerne alt så både hårdt arbejde og rå intelli gens. Alligevel mangler der et vigtig element i regnestykket, mener pro fessor på CBS, Henrik Holt Larsen. Han karakteriserer, generelt, danske virksomheders talentpleje som rent ud sagt talentløs. Og peger på, at den årlige Cranet-undersøgel se af virksomhedernes HR-arbejde i 2009 påviste, at kun 12 procent af de danske virksomheder arbejder seri øst med talentudvikling. ”For det første laver mange den kortslutning, at talent kun kan væ re ledelsestalent og overser specia listerne. For det andet tror mange, at man bedst udvikler talent ved at sende medarbejderne på eksklusive udviklingsprogrammer. Realiteten er, at livet ofte er den bedste skole – herunder arbejdslivet,” siger Hen rik Holt Larsen. Mange videnmedarbejdere hung rer, mener han, efter råt kød i form af udfordring, ansvar og gode ram mer for at udøve deres fag. Så glem frugtkurvene i kantinen og guldet på bankbogen. Talenter motiveres af det fag, de brænder for, og vil sandsynligvis hellere have et nyt la boratorie eller den pc, der kan alt, frem for frynsegoder og personale godter. ”Virksomheden er betroet de her talenter. Giv dem gode arbejdsvil kår og udviklingsmuligheder, ikke for medarbejdernes skyld, men for bundlinjens. Hvis man retter et stift blik mod den, vil man se, at det kan betale sig at dyrke sine talenter. Ikke mindst de specialister, som typisk er blevet overset i management-kogebø gerne,” siger Henrik Holt Larsen. n
[email protected]
opsang: Henrik Holt Larsen, professor på CBS, karakteriserer danske virksomheders talentpleje som rent ud sagt talentløst.
KURSUS, KONFERENCE ELLER FEST
Midt på Sjælland i skønne omgivelser finder du det smukke 4 stjernede hotel og konferencecenter Sørup Herregaard.
VÆRELSER OG LOKALER
102 dobbeltværelser alle med bad, tv, minibar og gratis internet. 16 lyse konferencelokaler med plads til op til 550 personer. Restaurant og selskabslokaler med plads til op til 350 i et lokale.
KONFERENCER
Konferencedøgn 9-9 pr. person i enkeltværelse kr. 1.895,Dagmøde 8-17: DKK 625,-
TILBUD: MINIFERIE 3 DAGE
Påskeferie: Mellem den 26. marts og den 6. april 2010 Bededagsferie: Mellem den 26. april og 3. maj 2010 Kr. Himmelfartsferie: Mellem den 12. og den 17. maj 2010 Sommerferie: Mellem den 20. juni og den 17. august 2010 2 nætter, 2 x stort morgenbord, 2 middage, dagens 3 retters menu. Kr. 1.275 per person i dobbeltværelse. Under 6 år gratis i forældres seng. Børn Kr.180,- per nat med morgenmad.
SHOW OG HERREGAARDSBAL 2010
FINN NØRBYGAARD Lørdag den 18. september og 2. oktober BAMSES VENNER Fredag den 22. oktober SØS & KIRSTEN Lørdag den 23. og 30.oktober og fredag den 5. november JAN MONRAD Lørdag den 6. november 2010 Velkomst, middag, show, musik og dans, natmad, overnatning og morgenmad Kr. 1295,- pr. person i dobbeltværelse. Uden overnatning kr. 695,- per person.
AKTIVITETER
Indendørs billard, airhockey, bordfodbold og dart. Indendørs stor saltvands swimmingpool, sauna og solarium. 2 petanquebaner og minigolf. Parken, haverne, søen og voldgraven, giver mange muligheder for udendørs aktiviteter.
Sørupvej 26 · 4100 Ringsted Tlf.: 57 64 30 02 · www.sorup.dk ·
[email protected]
8
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
22
FINANS OG ØKONOMI
Kent Damsgaard 33 år, erhvervsøkonomisk chef i DI. 2002: Cand.oecon., Syddansk Universitet. 2002-2005: Fuldmægtig / specialkonsulent i Skatteministeriets økonomiske analysekontor. 2006: Økonomisk konsulent, DI. 2006-2007: Cheføkonom, Venstre. 2008: Kontorchef, Skatteministeriet. Oktober 2008 -: Erhvervsøkonomisk chef, DI.
talenter: Økonomi til at forstå Det lyder som en umulig opgave, men erhvervsøkonomisk chef i DI, Kent Damsgaard, mestrer disciplinen: At kommunikere selv vanskelige erhvervsøkonomiske budskaber på en letforståelig måde. ”Vel at mærke uden at substansen og troværdigheden går tabt,” siger viceadministrerende direktør i DI, Ole Krog. Kent Damsgaard har udtænkt og iværksat en for DI helt ny type analyser, der er blevet formidlet i både trykte og elektroniske medier, og som, ifølge Ole Krog, har ”medvirket til at placere DI centralt i den økonomiske debat”. Selv mener Kent Damsgaard, at han fik skærpet evnen til at formidle klart og forståeligt om økonomi, da han sad som cheføkonom i Venstre op til og under folketingsvalget i 2007 og siden som kontorchef i Skatteministeriet. Her havde han forventet at blive i mange år, men det var svært at takke nej til tilbudet om at blive erhvervsøkonomisk chef i DI. ”Det er et ønskejob,” siger han. ”Så stor en organisation agerer jo på mange områder, og det betyder, at jeg kommer vidt omkring på en dag. Fra kig på banklån og udlånsrenter over konjunkturerne på det tyske marked til støtteordninger og grønne afgifter. Jeg opsamler stor viden om, hvad der rør sig, og det giver mig mulighed for at holde den økonomiske enhed spilbar i forhold til at tilbyde økonomisk faglig rådgivning.” Han har samlet sig et hold af yngre og ældre faglige eksperter, som udarbejder nye analyser om stort set alt, der kan have en erhvervsøkonomisk vinkel. ”Vi har det klokkeklare mål, at Danmark skal være det land, det er bedst at drive virksomhed i og ud fra. Og det kan kun lykkes, hvis vi hele tiden er på forkant – og ikke bare gør, som vi plejer.” n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
23
Finans og økonomi af Lise Penter madsen og kirsten weiss
[email protected]
Aftryk på samfundet En åben, utraditionel revisor med et hjerte, der banker varmt for både budgetter, relationerne mellem mennesker og ikke mindst almenvellet. Nej, 28-årige Emil Herskind lever ikke op til de typiske revisorklicheer, men har med sikker hånd både styret IT-Universitetets budgetter gennem en rivende vækst og haft blikket rettet mod samfundets bedste. ”Emil har dyb forståelse for både den operationelle drift og den strategiske dimension samt en veludviklet strategisk forståelse og politisk tæft. Han er på ekstrem kort tid i stand til at omsætte nye politiske initiativer og lovkrav til daglig drift,” siger administrationschef på IT-Universitetet Georg Dam Steffensen. For Emil Herskind er budgetter og tal et middel til at arbejde for det fælles bedste. Hans valg af sektor, nemlig den offentlige, er helt bevidst, og målet – at blive departementschef inden han fylder 40 – hænger tæt sammen med ønsket om at arbejde for samfundet. ”Du er ikke i den offentlige sektor for at tjene penge. Jeg vil gerne sætte mit aftryk på fremtidens samfund og være med til at skabe sammenhæng, forståelse og mening.” Mening er også for ham nøgleordet i ledelse og oplevelsen af, at ikke alle mennesker når målet på samme måde. Revisorens trang til hårde deadlines motiverer ikke alle: ”Når det gælder personaleledelse, lærer jeg noget nyt hver dag. F.eks. at man kan skære sagen på mange måder. Måden, man skaber mening på, varierer fra sted til sted, men det er hamrende centralt, at vi arbejder på tværs og sammen.” n
Emil Herskind 28 år, tidligere budget- og regnskabschef på IT-Universitetet i København. 1. marts: Kontorchef i Undervisningsministeriets Strategikontor. 2000-2009: HA(fil). Bachelor i erhvervsøkonomi og filosofi, cand.merc. Management, Accounting & Control (økonomistyring) samt cand.merc.aud. (revision). 2005-2008: Fuldmægtig i Undervisningsministeriets departement. 2008: Budget- og regnskabschef på IT-Universitetet i København.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
24
FINANS OG ØKONOMI
Med vilje og lyst
Jesper Hjort 32 år, koncernøkonomichef i InterMail. 1997-2001: Grundlægger og driver Showlight Showtechnic Aps. 2004-06: Bachelor, AUC, HD-R, SDU, M.Sc, University of Essex, MBA. 2007: Koncern controller, InterMail A/S. 2007 -: Koncernøkonomichef. 2011: Forventer at afslutte EMBA.
Han var skoletræt efter gymnasiet. Så i stedet for at læse videre, startede den dengang 20-årige Jesper Hjort da bare sin egen virksomhed med distribution af audio- og visuelt udstyr. Efter fire år følte han behov for teoretisk ballast. Inden for it, men også inden for økonomi, og så var det, som om intet kunne stoppe ham. Han solgte virksomheden, tog en bachelor, en HD og en Master. I Danmark, i England og i Australien. I dag er han koncernøkonomichef i InterMail. ”Jeg holder af hele tiden at udvide mit arbejdsområde. Gerne på ukendt territorium. Det udvikler mig,” siger han. Det har hans chef, Henrik Starup,
Et kick i Dubai Da Morten Stein Salmark i 2005 blev headhuntet til Codans interne revisionsafdeling, begyndte det for alvor at gå “ fast”. Snart blev han optaget på Codans globale lederprogram ”Fast-Track”, avancerede til chef og blev udstationeret i Dubai. Her har han i et job, der kræver kommunikation på tværs af sprog, kultur og tidszoner, på to år opbygget en revisionsafdeling for Asien og Mellemøsten. ”Morten er meget energisk, og hans løsninger er af høj kvalitet. Jeg ser ham som et stort aktiv for virksomheden, også i fremtiden,” siger hans chef, Anne Jæger, Group Chief Auditor. Det motiverer ham at være leder: ”Det giver mig et ’kick’ at udfordre og aktivere mine medarbejdere. På den måde kan jeg skabe synergi og gode resultater gennem andre.” Han har fået god inspiration fra sine egne ledere: ”Det har været vigtigt for min karriere, at mine ledere har stolet på mine faglige evner og givet mig udfordringer, der ligger lige over mit kompetenceniveau. Jeg kan lide, når jeg kan mærke, at jeg vokser med opgaven.” n
Morten Stein Salmark 30 år, Head of Internal Audit at Codan Asia & Middle East, Dubai. 2000-2005: Revisor, Arthur Andersen – Deloitte siden 2002. 2002-04: HD og HD(R), CBS. 2005-2008: Revisor, Codan Forsikring A/S. 2006: Cand. merc. aud. CBS. 2008-: Head of Internal Audit at Codan Asia & Middle East, Dubai.
økonomidirektør, CFO, også bemærket: ”Jesper har udviklet sig i en positiv retning som leder, og jeg er ikke i tvivl om, at han vil komme endnu længere, når han starter på koncernens lederkursus her i 2010.” Til næste sommer afslutter Jesper Hjort en Executive MBA, som han ser som en platform til at få nogle ledelsesmæssige udfordringer. Men allerede 15. august i år kommer en jernhård udfordring. I en helt anden boldgade ganske vist, men den afspejler hans gå-på-mod, store arbejdsevne og disciplin. Han har nemlig tænkt sig at gennemføre Københavns Ironman ’Copenhagen Challenge’, det vil sige svømme 3,8 kilometer, cykle 180 kilometer og løbe et maraton – på én og samme dag! n
Klaus Bülow Davidsen 34 år, Corporate Vice President, Novo Nordisk. 2001: Cand. merc. Strategi & Ledelse, Aarhus School of Business. 2001-2009: Novo Nordisk, bl.a. Corporate Finance og Corporate Development. 2010: Corporate Vice President & Head of Investor Relations, Novo Nordisk
I brændpunktet Hos Klaus Bülow Davidsen får man altid mere end lovet, mener CFO Jesper Brandgaard fra Novo Nordisk, der har den 34-årige CVP’er med på sit nærmeste hold: ”Klaus er i besiddelse af stor intellektuel båndvidde og samtidig ret ydmyg af natur. Han er et godt eksempel på mottoet: Underpromise but overdeliver.” Klaus Bülow Davidsen holder af at være i brændpunktet – mellem komplekse projekter og mennesker. ”Jeg lærer meget om at træffe beslutninger af mennesker, der har bredere erfaring end jeg. Svaret er jo sjældent A eller B, men et fornuftigt kompromis,” siger Klaus Bülow Davidsen, der gik fra at være assistent for Senior Vice President i Novo Nordisks amerikanske datterselskab til at blive marketingchef for NovoSeven i USA og en årlig omsætning på ca. 2,5 mia.kr. Udsyn og evnen til at samarbejde med mange stakeholders kom i spil her, mens Klaus Bülow Davidsen selv udpeger motivation til at ligge der, ”hvor jeg kan være med til at realisere folks potentiale og samtidig få en dybere forståelse for andre funktionsområder.” n
VOLVO V50 DRIVe
MERE BIL. MINDRE FORBRUG. 12 LITER
25,6 KM/L 104 G CO2/KM 2 LITER
13 LITER
Et brændstofforbrug på kun 25,6 km/l og en halvårlig grøn ejerafgift på kr. 660 er ikke kun forbeholdt små biler. Den sikre og rummelige Volvo V50 DRIVe har en mere energieffektiv motor, forbedret aerodynamik – og ikke mindst en innovativ start/stop-teknologi, der automatisk starter og stopper motoren i stedet for, at du holder i tomgang. Med partikelfilter som standard og en CO2-udledning på kun 104 g/km, tør vi godt sige, drive towards zero!
VOLVO V50 DRIVe MED START/STOP FUNKTION, METALLAK, ELEKTRONISK KLIMAANLÆG, ALUFÆLGE M.M. TIL KAMPAGNEPRIS FRA KR.
VOLVO V OLVO V V50 50 DRIVe DRIVe UDSTYRSPAKKER: UDST YRSPAKKER: KOMFORTPAKKE K OMFORTPAKKE KR. KR . 1 14.000,4 . 0 0 0 ,-
PREMIUMPAKKE P REMIUMPAKKE K KR. R. 1 15.999,5 . 9 9 9 ,-
SAFETYPAKKE S AFET YPAKKE KR. KR . 2 23.000,3 . 0 0 0 ,-
•C Cruise ruise control control • Lædergearknop L ædergearknop • Læderrat L æ d e r r at • IIndtræk: ndtræk: Dalerö Dalerö stof/T-tec stof/ T-tec • Parkeringsradar Parkeringsradar bag b ag
•1 16” 6” L LIBRA I BR A aalufælge lufælge • High High Performance Per formance lydanlæg l yd a n l æ g •N Nøglefri øglefri betjening betjening • Paneler Paneler i aluminium aluminium • Tågeforlygter Tågeforlygter
•B BLIS, LIS, Blindspot Blindspot Information Information System System • Aktive Ak tive Dual Dual Xenon Xenon forlygter f o r l y g te r • El-indfældbare El-indfældbare sidespejle sidespejle med med lys lys • Regnsensor Regnse nsor
Kirstinehøj 62 · 2770 Kastrup Tlf. 7259 1500 Husby Allé 7-9 · 2630 Taastrup Tlf. 7259 1700
Nærum Hovedgade 1 · 2850 Nærum Tlf. 7259 1800 Læs mere på bilia.dk
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
26
FINANS OG ØKONOMI
På økonomernes legeplads
Rasmus Plougmann Laursen 33 år, Senior Manager, DONG Energy. 2004: Cand.polit., Københavns Universitet. 2004 –2006: DONG Energy, Business Analyst, senere Supervisor, Energy Mar kets, Business & Risk Analysis & Support. 2008: Senior Manager, DONG Energy, Sales & Distribution, S&D Middle Office.
Hvis DONG Energy er en legeplads, så har Rasmus Plougmann Laursen med egne ord fat i ”en af de gode gynger”. Her har han nemlig fået mulighed for at forfølge to vigtige mål: flere økonomiske vitaminer til hjernen og mere ledelse. ”Det er en udfordring både at dykke dybt ned i sagerne og at være leder. Jeg har ind imellem stadig et billede af mig selv som anden, der på overfladen svømmer af sted med stoisk ro, men under overfladen padler helt vildt,” siger Rasmus Plougmann Laursen. Lars Clausen, koncerndirektør i DONG pointerer, at lederstilen både er anerkendende og empatisk, og at ”Rasmus med sikker hånd håndterer både den daglige, operationelle ledelse, udnytter sin stringente øko-
Mulighed i krisen Fokusér på de opgaver, der ligger foran dig og gør dit bedste. ”Så dukker der noget spændende op,” siger Shargiil Bashir, chefanalytiker i Danske Bank, om sit motto. Det virker! ”Jeg er heldig at have chefer, der bemærker en god indsats. Og når jeg har lyst til nye udfordringer, er organisationen så stor, at der er muligheder.” Den næste spændende udfordring kommer 1. april. Da begynder han i en nyoprettet central Group Riskenhed, hvor han skal udfærdige strategier i forhold til den fremtidige risikoprofil for koncernen. Den nye stilling er en naturlig følge af karrierens foreløbige højdepunkt. Han indledte nemlig en udstationering i London i 2007, netop som finanskrisen begyndte: ”Det gav mig mulighed for at bruge mine analytiske evner optimalt i pressede situationer.” Så optimalt, at Søren Rahbek, der er underdirektør i Group Risk, siger: ”Under den finansielle krise arbejdede Shargiil med meget komplicerede transaktioner, som han håndterede ekseptionelt godt – samtidig forstår han at samarbejde.” n
Shargiil Bashir 29 år, Chefanalytiker i Danske Bank Group Credit/Group Risk. 2002-2006: Bankrådgiver, BG Bank. 2006-2007: Kreditana lytiker, Danske Markets. 2007: HD (F), Copenhagen Business School. 2007-2009: Senior Kreditanalytiker, Danske Bank London Branch. 2009-: Chefanalytiker, Danske Bank, Group Credit/Group Risk. 2010: Forventer at afslutte Executive MBA fra SIMI.
nomiske kompetence, tænker dristigt og visionært og har en enestående evne til at skabe relationer.” Aftalen med russiske Gazprom, som Rasmus Plougmann Laursen i 2005 – 2007 var med til at forhandle, var en skelsættende erfaring for den grønne regnedreng. Han blev sendt til Moskva på en svær opgave, der ikke kun involverede milliarder, men også forhandlinger i en anden kultur. Siden har han udfordret sig selv ved at skifte job internt i koncernen og både levere synlige økonomiske resultater og lede andre mennesker: ”Man kan både være empatisk og ind imellem kaste folk ud på dybt vand. Det er jeg selv blevet; det giver energi at tage imod nye udfordringer.” n
Søren Westh Lonning 32 år, Finance Director, Chr. Hansen A/S. 2002: Kandidat i finansiering samt bachelor i økonomi, CBS. 2002-2004: Konsulent McKin sey & Co. 2005-07: Investment Manager, Axcel. 2007: Chr. Hansen A/S.
Tal-ekvilibristen Det er ok med Søren Westh Lonning, når det er op ad bakke, og læringskurven er stejl. ”Man kan klare det meste, hvis man bare tager ét skridt ad gangen,” siger Søren Westh Lonning, der kombinerer rå økonomi med strategi og kommunikation. ”Søren laver super præsentationer og er god til at ’fortælle historien’, siger hans chef, Per Lindblad, VP – Controlling & Management, der kalder sin medarbejder for ”tal-ekvilibrist”. ”Jeg er finansmand, men også kommercielt og strategisk tænkende. Jeg har jo ’gået i skole’ hos både McKin sey og Axcel og lært, at der skal være en klar rød tråd og at lobbye for mine projekter,” siger Søren Westh Lonning. Han fik sidste år fik det finansielle ansvar for Chr. Hansens to vækstkometdivisioner og ni medarbejdere. ”Man kan hele tiden rykke grænsen. Både når det handler om at blive en dygtig leder og løbe maraton under tre timer. Jeg tager det i små bidder - og du må da godt skrive, at mit fremtidige professionelle mål er at ende som CFO.” n
THE RIGHT JOB CAN TRANSFORM A PERSON’S LIFE THE RIGHT PERSON CAN TRANSFORM A BUSINESS THIS IS THE MAGIC OF RECRUITMENT Hays Denmark is part of Hays Plc which is listed on London Stock Exchange (FTSE 250). We operate across the private and public sectors from 345 offices in 28 countries across 17 specialisms. We are the world’s leading recruiting experts in qualified, professional and skilled people. Our deep expertise across a wide spectrum of specialised industries and professions makes us the most progressive and successful specialist recruitment company in the world. In Danmark we are specialised in Executive, Accountancy & Finance, Banking & Insurance, HR, Sales & Marketing, IT, Engineering and Pharma & Life Science. We launched Hays Denmark in 2008, and since then we have grown our business considerably. We are proud to be where we are today and we know we can help you to power your business. Contact our recruiting experts on +45 3315 5600 or by email
[email protected]
hays.dk
12
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
28
HR og kommunikation
Rikke Wolff 31 år, Head of Employee Relations, Telia Danmark. 2004: Cand. merc. (strategi, organisation, ledelse). 2004-2006: Personaleudviklingskonsulent, Lejre Kommune. 2006-2008: HR Development Consultant, Telia Danmark. 2008-2009: Head of Employee Relations, Telia.
talenter: Drevet af hindringer Det er sin sag at være HR-ansvarlig i en telebranche præget af op- og nedture, men for Rikke Wolff er det en vigtig del af charmen ved jobbet som HR og Payroll Manager hos Telia Danmark ”Jeg er drevet af hindringer og udfordringer, og det har været utroligt spændende at være med til at gøre Telia til en af de store spillere på det danske marked.” Et dynamisk marked betyder også konstante tilpasninger i organisationen, men det er en del af gamet. ”Vi har næsten en fyringsrunde om året, men sådan er det i vores branche. Vi høster, og vi sår. Når der skal sås, har vi brug for en masse medarbejdere, og når der høstes, er behovet mindre. Det er ikke min opgave at undgå fyringsrunder i Telia, men jeg skal effektivisere arbejdet. Som f.eks. da vi fik alle personalekontrakter digitaliseret, hvilket betød, at vi nu kun skulle bruge tre dage på noget, der tidligere tog en måned.” De konstante effektivitetskrav betyder også, at der er begrænsede ressourcer til HR, men det er blot endnu en udfordring. ”Vi har ingen luksustilgang til HR med masser af ressourcer. Man skal have fingrene nede i forretningen og forstå den.” Hos Telias ledelse er man glad for Rikke Wolffs effektive tilgang. ”Som leder har man altid en god fornemmelse i maven, når man giver en opgave til Rikke. Hun har en fantastisk evne til at løse opgaven, hvad enten det er inden for hendes eget område eller noget nyt. Hun har for mig en superbalance mellem analyse og at løse opgaven,” fortæller Annette Otto, Vice President i Telia. Næste logiske skridt på karrierestigen for Rikke Wolff bliver formentlig en større HR-funktion og en ledergruppeplads, mener Annette Otto, der tilføjer: ”Jeg håber, det bliver i Telia.” n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
29
HR og kommunikation af sten løck
[email protected]
Juristen fulgte hjertet ”Hun er en ener i det danske landskab,” lyder det begejstret fra Pernille Aalund, udgiverdirektør hos Aller Media, om Cecilie Christiansen, chefredaktør for ELLE. Det lå ellers ikke lige for, at Cecilie Christiansen skulle blive en vigtig del af verdens største modeblad. En cand. jur.-uddannelse pegede i andre retninger, men hun var allerede fanget af journalistikken. ”Allerede da jeg blev færdig som student, lavede jeg lokal-tv. Lige efter jeg var blevet cand. jur, bød muligheden sig for et job hos WHERE2GO, og jeg fulgte mit hjerte.” Hun var heller ikke i tvivl, da muligheden bød sig for at stå i spidsen for en dansk udgave af ELLE. En vigtig, men også risikabel satsning for et højtprofileret magasin som ELLE i en tid, hvor printmedierne har ondt i økonomien. Men Cecilie Christiansen har gjort det danske ELLE til en både oplagsmæssig og økonomisk succes. Fordi hun har det, der skal til, forklarer Pernille Aalund. ”Det første og vigtigste er, at hun skal være brandet, hun skal være ELLE og definere det så nøjagtigt og karakterfyldt, at det kan udkonkurrere konkurrenterne. For det andet skal hun være en god købmand, hun skal kunne skrue en forretning sammen. Det gælder om at vælge de rette samarbejdspartnere og skabe et brand inden for økonomiske rammer, der giver mening. Endelig skal hun også være en team builder, der får medarbejderne til at brænde for sagen.” Og hvad blev der af juraen? Den er der stadig og gør nytte, mener Cecilie Christiansen og ligeledes Pernille Aalund: ”Man kan mærke det strategisk og taktisk. Hun har ikke angst for hverken tal eller termer, og så er hun ekstremt løsningsorienteret. Hun er en fighter, der ser vi noget af juristen.” n
Cecilie Christiansen 35 år, chefredaktør, ELLE, Aller Media. 2002: Cand. jur. 2003-2004: Redaktionschef for WHERE2GO 2004-2008: Chefredaktør for WHERE2GO 2008-: Chefredaktør, ELLE, Aller Media.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
30
HR og kommunikation
Fra tal til mennesker
David J. Frederiksen 30 år, afdelingschef i HR, Nykredit. 2005: Cand. merc. i finansiering og regnskab. 2003-2004: Assisterende analytiker i Nykredit Markets. 2004-2008: Økonom i Nykredit Erhverv.2008-: Afdelingschef i HR Forretningsudvikling, Nykredit.
David Frederiksens karriere var stillet ind på tal, men nu handler det om mennesker og udvikling. ”Jeg har jo læst finansiering, og da jeg startede i Nykredit Markets, var det drømmestedet, jeg kunne næsten ikke få skærme nok. Men jeg fandt efterhånden ud af, jeg ville arbejde bredere og mere projektorienteret. Masser af nøgletal var nok ikke det helt rigtige alligevel,” fortæller David Frederiksen. Chancen for at give sig af med mere udviklingsorienterede discipliner kom hos Nykredit Erhverv, og to år senere valgte koncerndi-
Modig oversætter ”Han er bindeleddet mellem medarbejder og ledelse. Ledelsen har mange gange et indforstået sprog, Rasmus har været ovenud dygtig til at oversætte. Han sætter sig virkelig ind i firmaets strategi og mission. Hvor vi skal hen. Og han er ikke bleg for at sige, at der er noget, han ikke forstår,” fortæller Lone Aagaard, tidligere chef for Rasmus Toft-Nielsen og nu bestyrelsesformand i samme virksomhed, AstraZeneca Danmark. Efter nogle års tilløb hos først Nykredit og siden Teknologisk Institut tog Rasmus Toft-Nielsens karriere rigtig fart, efter han kom til AstraZeneca for fem år siden. I dag er han nordisk HR-direktør for salg og markedsføring. ”Det er betydeligt mere komplekst end kun at have med den danske organisation at gøre. Her er der fire forskellige markeder med fire forskellige sæt betingelser for at sælge medicin, patentregler og så videre. Men det er også utroligt spændende at være med til hele tiden at flytte virksomheden,” siger Rasmus Toft-Nielsen. ”Han viste styrke i den proces,” lyder det fra Lone Aagaard om det vanskelige forløb. ”Han havde modet til at gå ind og kæmpe for dem, som blev fyret, og arbejdede for, at det blev en respektfuld proces.” n
Rasmus Toft-Nielsen 35 år, nordisk HR-direktør, AstraZeneca. 1999: Cand. merc. (HR). 1999-2001: Personaleudviklingskonsulent, Nykredit. 2001-2005: HR-konsulent, Teknologisk Institut. 2005-2007: Learning & Development Manager, AstraZeneca. 2008-2009: HR-direktør, AstraZeneca. 2010-: Nordisk HR-direktør, AstraZeneca Nordic.
rektør Bente Overgaard den dengang 28-årige analytiker til et nyt job. Som leder af en nyoprettet HRudviklingsfunktion med fokus på bl.a. strategi employer branding og business intelligence. Det har hun ikke fortrudt. ”David har i en meget ung alder fået ansvar for HR forretningsudvikling i en stor og kompliceret finanskoncern. Han er ambitiøs, men med indlevelse og som chef god til at få succes gennem andre. Det er kun de stærkeste profiler, der har den evne.” n
Sebastian Dahl 35 år, nordisk HR-direktør, Arla Foods. 2001: HA. 2004: HD (O) 2002-2004: Managementkonsulent, Accenture. 20042007: Nordisk HR Manager, V&S Wine. 2007-2008: Senior Manager, HR, LM Glasfiber. 2008-: Nordisk HRdirektør, Consumer Nordics, Arla Foods.
Fjerner kompleksitet ”Det er på en måde relativt enkelt,” lyder det jordnært fra Sebastian Dahl om HR-disciplinen og dens mange facetter. ”Jeg skal oversætte forretningens behov til strategier og eksekvere dem. Og når der kommer corporate krav fra HR, skal jeg implementere dem ude i forretningen.” Den 35-årige HR Director beskriver da også sin tilgang til faget som pragmatisk: ”Jeg vil fjerne noget af den kompleksitet, som store organisationer fører med sig.” I første omgang skal man dog selv kunne forstå organisationen, og det gør Sebastian Dahl i Arla, fortæller hans chef Toomas Asu, Senior Vice President. ”Sebastian kom fra en helt anden slags branche (LM Glasfiber A/S, red.), men han har været utrolig god til at forstå forretningen og tilføre linjefunktionerne værdi inden for ganske kort tid. I den tid, han har været her, har vi bl.a. arbejdet med HR-funktionen som business partner for de forskellige forretningsområder. Virkelig en vanskelig proces, medmindre man er Sebastian.” n
BESTYRELSESUDDANNELSE I VERDENSKLASSE
TOPLEDERUDDANNELSE I VERDENSKLASSE
Executive Board Programme
Executive Management Programme
The Executive Board Programme, INSEAD, is a 4-module course offering a concentrated programme with a focus on Board Strategy, the Human Dimension and Managing Risk generic skills for a value-creating board.
Executive Management Programme, INSEAD er et meget koncentreret forløb. Det er derfor både hverdagsrealistisk og value for money. CEO, Martin Kviesgaard, Grønlandsbanken
Our unique learning and networking environment provides you with: Ő+05'#&yUNGCFKPIGZRGTKGPEGKP'ZGEWVKXG'FWECVKQP Ő# YQTNFENCUU $QCTF 'FWECVKQP YKVJ C EGTVKHKECVG KUUWGF by INSEAD. Ő0GEGUUUCT[UMKNNUVQDGCXCNWGETGCVKPIDQCTFOGODGT Ő%JCNNGPIGUKPURKTCVKQPCPFHGGFDCEMHTQOVJGDGUV Ő0GYRTCEVKECNVQQNUVQYQTMYKVJ$QCTF5VTCVGI[VJG*WOCP Dimension and Managing Risk. Ő6GCEJKPIVJCVEQODKPGURGFCIQIKECNCRRTQCEJGUUWEJCU lecture discussions, with case analysis as well as individual and group work.
Der arbejdes meget casebaseret i undervisningen, og det skaber gode diskussioner og giver faglig sparring - og ikke mindst et stærkt netværk. Executive Director, Susanne Schøtt Kristensen, Finansrådet
Our unique learning and networking environment provides you with: ŐKPVGPUGOQFWNGUYKVJHQEWUQP5VTCVGI[+PPQXCVKQP and Leadership. Ő6QQNUVQVWTPUVTCVGIKEKFGCUKPVQCEVKQPU Ő#UVTQPIPGVYQTMYKVJQVJGT5ECPFKPCXKCPGZGEWVKXGU Ő#EGTVKHKECVGQHGFWECVKQPHTQO+05'#&QPGQHVJGYQTNF leaders in business education. Ő+05'#&'ZGEWVKXG'FWECVKQPKUTCPMGFUGEQPFKPVJG world by BusinessWeek, 2009.
FOR FURTHER INFORMATION: $1#4&"$75+0'55-1.&+0)%1/ /#0#)'/'06"$75+0'55-1.&+0)%1/
999$75+0'55-1.&+0)%1/
BUSINESS KOLDING · Akseltorv 8 · 6000 Kolding · T: +45 7633 2111
[email protected] · www.businesskolding.dk
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
32
HR og kommunikation
Autoritet blandt ældre smede
Birgitte Brix Andersen 28 år, Employer Brand Manager, Vestas. 2005: Cand. merc. 2005-2007: Country Manager Denmark, Universum Communications. 2007-: Employer Brand Manager, Vestas.
Det er ikke nødvendigvis en fordel at være en ung kvinde, når man står i spidsen for at etablere en ny stabsfunktion i en stor, ingeniørtung virksomhed som Vestas, men Birgitte Brix Andersen har klaret opgaven med bravour, fortæller hendes chef, Nete Bechmann Gjørtz, Vice President hos vindmøllegiganten. ”Der er nogle brovtende, gamle smede rundt omkring, men Birgitte har aftvunget respekt. Fordi hun har styr på det faglige og brænder for det. Og på grund af sine personlige egenskaber, hun har en naturlig autoritet.” Birgitte Brix Andersen selv tager opmærksomheden på hendes alder med ophøjet ro. ”Andre går mere op i min alder, end jeg selv gør.”
I stedet fokuserer hun på jobbet som Employer Brand Manager, hvor hun skal markedsføre Vestas som arbejdsplads i konkurrence med virksomheder som General Electric, BMW og Dong Energy. Baggrunden er international marketing, men Birgitte Brix Andersen blev hurtigt bidt af employer branding. ”Der er jo et tæt link mellem de forskellige former for branding, produkt branding, corporate branding og så videre. Men det er menneskedimensionen ved employer branding, jeg finder specielt spændende. Det er en langt større beslutning at vælge job end at vælge den næste tube tandpasta. Man kommer ud og møder mennesker, som kan blive ens fremtidige kolleger.” n
Gamle dyder i moderne Mærsk ”Hun er en stærk performer, knalddygtig.” Hos Maersk Line taler man ikke uden om, men kommer direkte til sagen og således også Peter S. Linnemann, global HR-direktør for Maersk Line, da han bliver spurgt om Louise Brix-Hansen, som er blevet nomineret af AVT Business School. Direktøren fortsætter med at nævne nogle af de klassiske Mærsk-dyder, som Louise Brix-Hansen er i besiddelse af: ”Hun tænker godt, hun har en stor arbejdskapacitet, og så kender hun forretningen.” Louise Brix-Hansens karriereforløb efterlader ingen tvivl om kendskabet til forretningen. Allerede som 21årig sluttede hun sig til Danmarks største virksomhed, som trainee hos A.P. Møller - Mærsk A/S. Siden gik turen over bl.a. Sydkorea og Costa Rica, inden hun i 2007 vendte tilbage til Danmark med masser af international ballast. I dag arbejder hun i Maersk Line HR med bl.a. global koordination af HR-aktiviteter. ”Det har været en stor fordel for mig at have været rundt omkring og arbejde tæt på vores kunder. Det er meget vigtigt at vide, hvad kunderne vil have, også i HR,” siger Louise Brix-Hansen, som også har erhvervet en anden, måske ligeledes Mærsk-agtig kvalitet. ”Hun kommer med sine meninger, står fast på sine synspunkter og er ikke bange for at konfrontere folk. Hun er stærk,”siger Peter S. Linnemann. n
Louise Brix-Hansen 33 år, General Manager, Maersk Line. 1999: Maersk International Shipping Education. 1998-1999: Trainee, Europe - Middle East Services, Maersk Line. 1999: Assistant, Centre Operations Accounting, Maersk Line. 2000-2002: Assistant, Maersk Korea Ltd. 2002-2005: Assistant General Manager, Far East - Europe Sercie, Maersk Line. 2005-2007: Documentation Manager, Maersk Global Services Centres, Costa Rica. 2007-2008: General Manager, Maersk Global Services Centres, DK. 2008-: General Manager, Maersk Line Human Resources, DK.
Hvad ser du? En kvinde og fire mænd? Skjorter og slips? Se nærmere. Du ser fem af Danmarks mest talentfulde konsulenter. De ser sig om efter nye kolleger. Ses vi? Ditte, Patrik, Kennet, Jens og Carl Christian var blandt de absolut bedste på deres uddannelser. De er vidt forskellige, men på visse områder meget ens. De ser spændende udfordringer, hvor andre ser bjerge af problemer. De ser samarbejde, hvor andre ser sololøb.
De ser nye veje, hvor andre kun ser stopskilte. Og de ser nuancer, hvor andre kun ser sort og hvidt. De ses alle i hverdagen i Trørød. Sammen med deres kolleger, der er lige så forskellige og ens som dem. Ses vi?
Quartz søger nyuddannede og erfarne konsulenter til vores kontorer i Danmark og Sverige. Se mere på www.quartz.dk
Quartz Strategy Consultants arbejder for de største virksomheder i Norden, herunder for ledende aktører i private equity-branchen. På blot få år er Quartz blevet landets næststørste strategihus, takket være en kombination af de højeste faglige ambitioner og konsulentydelser baseret på en dyb forståelse for kundens virkelighed.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
34
HR og kommunikation
En del af det nye DSB
Anne Hornum 35 år, specialkonsulent, afdelingsleder, DSB. 2000: Cand. mag. i kommunikation og psykologi. 2001-2002: Konsulent, Akti Consulting Group. 2002-2008: Specialkonsu lent, Københavns Kommune. 2008-: Specialkonsulent, afdelingsleder, DSB.
”Vi skal have en langt mere handlekraftig og dynamisk organisation. Beslutningerne skal skubbes ud, hvor tingene foregår. Hos kunderne. Det kræver nogle ledere, der kan træffe beslutninger i nuet.” Entusiasmen og energien er tydelig, når Anne Hornum taler om sit arbejde som afdelingsleder i DSB HR. Hun er arkitekten bag DSB’s nye ledelsesgrundlag, ”Handlekraftig ledelse”, som skal gøre den ærværdige og tidligere monopolvirksomhed mere performanceorienteret. En stor opgave, hvilket Anne Hornum er den første til at erkende:
Kommunikation i legetøjet Det er formentlig en barnedrøm hos mange at blive ansat hos en legetøjsgigant som Mattel, men det er også spændende i det voksne liv, fortæller Christian Schultz. ”Jeg brænder for strategisk kommunikation både på koncern- og produktniveau. Det er med til at styrke vores forretning.” Fokus på forretningen er en af af Christian Schultz’ mærkesager, og han efterlyser bedre uddannelser. ”Jeg savner, at kommunikationsuddannelser får et bredere syn på forretningen. Man fokuserer alt for meget på selve kommunikationen, processen. Hvis man vil sidde med rundt om bordet, når de strategisk beslutninger træffes, er man nødt til at kende forretningen.” Christian Schultz’ entusiasme er kendt blandt kollegerne. ”Han er jo lidt af en ildsjæl,” lyder det fra kommunikationschef i Jysk Jonas Schöder, der sidder i netværk med Christian Schultz. ”Han er meget bevidst om værdien af branding og at værne om brandet. Og meget bevidst om at formulere disse tanker. Det vil bringe ham langt.” n
Christian J. Schultz 33 år, Head of Communications, Mattel. 2003: Master, Public Relations, University of Westminster, UK. 1999-2000: Marketing Office, Canon, Malaysia. 20032005: Account Director, Kinghorn-Davies Public Relations, UK. 2005-2008: Head of Public Relations, Ogilvy Public Relations, UK. 2008-: Head of Communications (E MEA), Mattel.
”Det er jo ligesom at vende en supertanker. Det tager tid. Til gengæld er der kolossal kraft bag, når først kompasset viser ret kurs.” Hos Anne Hornums chef, HR-chef Poul Holck, er begejstringen på samme niveau. ”Jeg ser jo i min hverdag, hvordan hun som yngre leder inspirerer medarbejderne og får skabt resultater. Anne har et godt blik for helheden og har samtidig råstyrken til at gennemføre små som store opgaver og levere til tiden. Hun er del af det nye DSB.” n
Birgitte Bejder 34 år, Regional Affairs Manager, GlaxoSmithKline. 2005: Cand. scient. pol. 2005-2007: Konsulent, Public Affairs, Radius Kommunikation. 2007: Senior Account Manager, Cohn & Wolfe. 2007-: Regional Affairs Manager, GlaxoSmithKline.
Vild med politik Med jobbet som Regional Affairs Manager hos Glaxo SmithKline (GSK) er Birgitte Bejder havnet på den rette hylde. Siden dagene som cand. scient. pol-studerende har hun beskæftiget sig med sundhedspolitik, som rådgiver og nu hos GSK, hvor opgaven lyder på ”market access.” ”Vi har løbende dialog med nationale og regionale sundhedsinstitutioner og hospitaler. Det gælder bl.a. om at kende markedet og kunderne. Om at finde ud af, hvad de har brug for og så hjælpe dem, såfremt der er fælles fodslag. Win-win-situationer,” forklarer Birgitte Bejder. Den opgave har Birgitte Bejder løst flot, fortæller hendes chef Niels Abel Bonde, Director Oncology & Hospital hos GSK. ”Hun er enormt god til at analysere og tænke i muligheder. Og til at regne ud, hvad der så skal til for at løse opgaven.” Det ser ikke ud til, at Birgitte Bejder slipper det politiske foreløbig. Det vurderer i hvert fald hendes chef: ”Hun vil få en ledende position, enten i vores firma eller i en organisation, der er endnu mere politisk drevet.” n
© 2010 KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab a Danish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity. KPMG and the KPMG logo are registered trademarks of KPMG International Cooperative (“KPMG International”), a Swiss entity.
Hvordan har ansvarligheden det i en krisetid?
10026
Vi tager temperaturen på et varmt emne – og du kan være med Midt i en krisetid står ansvarligheden virkelig sin prøve. Nogle af samfundets grundsten er tillid, gennemsigtighed og troværdighed. De kommer i særlig grad i spil på de finansielle markeder – såvel som mellem mennesker. Det er helt grundlæggende, at vi kan stole på hinanden, når vi forbruger, investerer og samarbejder, som privatpersoner, ledere, medarbejdere og forretningsfolk.
bare lidt på principperne – eller gælder det omvendt om at stramme op? Og er det i virkeligheden sådan, at de, der sætter omhu, omsorg og retskaffenhed højt, er vinderne i sidste ende? Hvad gør man som virksomhedsledelse, når man står over for dilemmaet at være presset på alle fronter og gerne vil holde fast i etikken i forhold til medarbejderne, produktionen og miljøet?
Hvordan står det så til med ansvarligheden i dansk erhvervsliv? Er moralen og næstekærligheden svækket? Er det en krisetids nødvendighed at slække
Deltag i ErhvervsBarometret Vi vil gerne høre din mening på ansvarlighedstesten.dk. Spørge skemaet består af en række udsagn, du kan være mere eller
mindre enig i. Blandt deltagerne trækker vi lod om tre iPads fra Apple. Undersøgelsen gennemføres i samarbejde med ErhvervsBladet, og deltagerne får tilsendt en rapport med hovedkonklusionerne fra undersøgelsen.
ansvarlighedstesten.dk
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
36
HR og kommunikation
Cheføkonom og konferencier
Elisabeth Toftmann Asmussen 30 år, Cheføkonom, Realkredit Danmark. 2005: Cand. polit. 2001-2004: Assisterende analytiker, Danske Analyse. 2005-2007: Seniorøkonom, Danske Realkredit. 20072008: Seniorøkonom, Realkredit Danmark. 2010-: Cheføkonom, Finans, Realkredit Danmark.
Allerede som barn havde Elisabeth Toftmann Asmussen en forkærlighed for at orkestrere begivenhedernes gang. ”I børnehaven, i skolen og i gymnasiet var det tit mig, der var konferencier i forskellige sammenhænge. Jeg stod og fortalte og forklarede,” fortæller den 30-årige cheføkonom. Denne evne udnytter hun til fulde som talsperson for Danmarks største realkreditvirksomhed, Realkredit Danmark, når komplekse økonomiske problemstillinger skal forklares. Hun har noget at have sine forklaringer i. I en alder af 28 blev hun landets yngste cheføkonom nogensinde. Men det er de kommunikative evner, der har gjort Elisabeth Toftmann Asmussen til en stjerne i det
danske finanslandskab. Hun er en populær kommentator og foredragsholder, ligesom hun har ansvaret for at udarbejde rådgivningsbudskaber til hele koncernen. ”Hun har en fabelagtig evne til at oversætte teorien til et letforståeligt sprog uden at sætte fagligheden over styr. Det er utrolig vigtigt at bevare en høj grad af troværdighed og kommunikere økonomfagligt korrekt. Man skal have flair og være disponeret for det,” lyder der fra administrerende direktør i Realkredit Danmark, Carsten Nøddebo. Han ser mange muligheder i fremtiden for Elisabeth Toftmann Asmussen. Hun kan bevæge sig over i mere ledelse, eller hun kan få en specialist rolle. Hun har ambitionerne og drivet. n
Fascineret af magt ”Allerede som lille gut sad jeg og studerede Politikens sider om udenlandsk politik. Jeg var fascineret af, hvad der fik tingene til at ske. Hvad magt er.” 29-årige Christian Borggreen har nu fået nysgerrigheden stillet med et ansvarsfuldt job i magtens centrum, hvor forretning møder politik som Policy Officer for det amerikanske handelskammer i Bruxelles. ”Amerikansk erhvervsliv er naturligvis en magtfaktor hernede. Vi repræsenterer fire millioner job i Europa, heraf 50.000 i Danmark.” Christian Borggreen er lobbyist, en titel han er stolt af, selv om den kan have negativer undertoner i en dansk kontekst. ”I Bruxelles forekommer lobbyarbejde hver dag, selv de mest sympatiske organisationer bedriver lobbyarbejde,” konstaterer han. Lobbyarbejde involverer mange discipliner, som Christian Borggreen mestrer, forklarer hans chef, Policy Manager Petra Zöllner. ”Han er fremragende til netværksarbejde, han ser mulighederne og gør noget ved det. Og så er han virkelig god til hurtigt at få styr på komplekse problemstillinger.” Adspurgt om Christian Borggreen også demonstrerer specielle danske kvaliteter i det internationale lobbymiljø, svarer den tysk-amerikanske Petra Zöllner: ”Danskerne er jo afslappede, men samtidig ikke bange for at sige deres mening. Det fungerer meget godt.” n
Christian Borggreen 29 år, American Chamber of Commerce, EU. 2008: Cand. scient. adm., Roskilde Universitetscenter. 2008: Communication Officer, EU-Komissionen, Bruxelles. 2008-: Policy Officer, American Chamber of Commerce to the EU, Bruxelles.
ĐĐ
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
37
°ŊĐĒ
Đ
ʼnŎĐ Ē ʼnŏĐʼnŇňŇĐ
Đ
£č
£ĐĐĐ °
ĐčÖ
Ö
£Đ
£
č
Đ °Ŋ
£
Đ
& 0
ġĥ
ʼnŋŐĥ ŋŊōŋōŋŇŇ
ġĥňŋŏĥ ŊŌŊňŎŇŏŇ Đ
Đ
6
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
38
Design og innovation
Kasper Guldager Jørgensen 34 år, udviklingschef, 3XN. 2005: Arkitekt, cand. arch., Århus Arkitektskole. 2005-2006: Arkitekt, Henning Larsen Architects. 2006-:Udviklingschef, 3XN.
talenter: Mod nye grænser For Kasper Guldager Jørgensen var det ikke nok at være en dygtig arkitekt. Han ville ud til fagets grænser for at se, hvad der var på den anden side, og hvad man kunne lære. ”Jeg startede med en mere traditionel ansættelse som konkurrencearkitekt, hvor jeg lavede det, jeg er bedst til af uddannelse. Nu arbejder jeg med viden på områder, som ligger uden for arkitektfeltet, områder, hvor jeg ikke er ekspert, men som kræver stor udadvendthed og åbenhed. I dag tror mange, jeg har en videnskabelig baggrund.” Kasper Guldager Jørgensen er i dag leder af GXN, en intern udviklingsenhed hos arkitektfirmaet 3XN. ”Mit designfokus er ikke på klassisk bygningsinteriør. Jeg er interesseret i, hvordan man kan designe og integrere nye teknologier i morgendagens byggerier,” fortæller Kasper Guldager Jørgensen om enheden, der startede for tre år siden og i dag består af syv medarbejdere. ”Vi skal følge med i udviklingen inden for teknologi, design og materialer for at identificere nye metoder og forretningsområder. F.eks. arbejder vi med en grøn teknologi, hvor vi tager klassisk solafskærmning og integrerer den i en termorude, der samtidig kan producere strøm til bygningen.” En så kompleks stillingsbeskrivelse kræver en speciel type, og det har 3XN fået i Kasper Guldager Jørgensen. ”Han er en meget sjov og anderledes type. Lidt nørdet på den positive måde. Han er et legebarn med en utrolig fantasi, og samtidig har han en enorm nysgerrighed. Det gør ham også god til skabe kontakter og netværk. Vi har altid klaret os godt på den arkitektoniske front, men manglede research og udvikling. Vi hyrede Kasper, og det har vi aldrig fortrudt,” udtaler Kim Herforth Nielsen, stifter og kreativ direktør i 3XN. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
39
Design og innovation af sten løck
[email protected]
Jobskaber on the road Motorcykelrejser, forfatterskab og prævention. Ida Tins cv rummer en bred vifte af bedrifter, der dog også har fællesnævnere: ”Jeg har aldrig haft lyst til at søge job, jeg vil skabe job, det har været min tilgang.” I 2006 skabte Ida Tin Moto Mundo, et rejsebureau specialiseret i motorcykelrejser – en personlig passion. ”Jeg havde allerede rejst det meste af verden rundt på et motorcykelsæde, og det var for mig en meningsfuld måde at åbne verden på.” Motorcykeleventyret indebar også en to-årig rejse alene gennem USA, hvor Ida Tin bevæbnet med en computer og en satellitopkobling passede rejsebureauet, mens hun krydsede kontinentet. Hjemme igen skrev hun bogen ”Direktøs” om forsøget med en enklere og mobil tilværelse, om at træne sin modighedsmuskel, som det hedder i omtalen af bogen. Ida Tins seneste projekt er af langt mindre offentlig karakter. Faktisk vil hun næsten ikke sige noget om forehavendet, ud over at det handler om prævention, biotek og mobilteknologi, i samarbejde med det anerkendte Fraunhofter Institut i Tyskland. ”Præventionsmarkedet i dag er overraskende smalt med hensyn til løsninger. Jeg opdagede et behov, fik en idé.” Et sådant forehavende kræver gå-på-mod, og det har Ida Tin masser af, fortæller akitekt Bjarke Ingels fra BIG (Bjarke Ingels Group): ”Hun var lige blevet færdig med sin uddannelse som kaospilot og foreslog at komme ind på vores relativt nye tegnestue og kigge på den måde, vi arbejdede på. Hun virkede utroligt selvsikker i forhold til den skepsis, hun mødte fra kollegerne. Hun anede på det tidspunkt ikke noget om arkitektur, men på to-tre måneder havde hun allerede sat en række initiativer i gang. Det var ret imponerende.” n
Ida Tin 30 år, direktør, Moto Mundo - Motorcycle Tours 2004: Kaospilot. 2005-2006: Selvstændig proceskonsulent. 2006-: Moto Mundo. 2009-: BioWink, fertility management.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
40
Design og innovation
Den gode idé
Anders Lynge 28 år, Chefdesigner, Garia A/S. 2007: Industriel Designer, Designskolen Kolding. 2005: Ejer og konsulent, Anders Lynge Creative. 2005-: Chefdesigner og medejer, Garia A/S.
”Jeg er drevet af den gode idé, at få lavet produktet og strategien, bygget op omkring den gode idé.” For fem år siden var Anders Lynge med til at formulere en god idé, og i dag er han med til at føre den ud i livet. Garia har 30 ansatte fordelt på tre kontinenter, hvortil kommer arbejdskraften på fabrikken, der fremstiller produktet: En eksklusiv golfbil. ”Golfspillere er som regel folk med penge, og der findes masser af ekslusivt, dyrt golfudstyr bortset fra golfbilerne, lagde vi mærke til. Der var tre producenter, som alle lavede en skrabet udgave og konkurrerede på pris. Vi fik ideen til at lave en eksklusiv golfbil. I høj kvalitet med samme komfort og funktionalitet som i en rigtig bil. Og med mulighed for at skræddersy modellerne.”
Golfbilerne bliver produceret hos en bilfabrik i Finland, og i 2010 kommer bilen på markedet. ”Vi har allerede solgt det første par hundrede stykker. I maj går det løs i Europa, det er utroligt spændende.” Så langt var man ikke kommet uden Anders Lynge, fortæller kollegaen Jesper Løvendahl, der er salgsog marketingdirektør i Garia. ”Han er utroligt vedholdende. Det kræver viljestyrke at komme så langt, det har Anders. Han er meget tro mod ideen og sit projekt.” Det var også det, der skaffede den altafgørende finansiering, i form af dynekongen Lars Larsen og hans søn Jacob Brunsborg. I dag er Jacob Brunsborg direktør og største enkelt investor i firmaet. n
Kringlet vej til NY ”Det har aldrig ligget i kortene, at jeg skulle være partner i et internationalt designbureau. Vejen har været kringlet med gymnasium, handelsskole, musik, antropologi, informationsvidenskab, copywriter og så noget kommunikation.” Andreas Anderskou lyder afslappet ydmyg, da Berlingske Nyhedsmagasin fanger ham på telefonen en tidlig martsmorgen i New York, hvor han leder den amerikanske afdeling af designbureauet Hello Monday. I en alder af 29 er det allerede anden gang, Andreas Anderskou gør karriere i metropolen. Første gang var i 2007 hos designbureauet Toda. ”Jeg kom som ung og relativt uerfaren, men de havde så uhyggeligt travlt, at jeg med det samme fik en del større projekter. Jeg kunne slet ikke bunde, men blev nødt til at lære det.” Tilbuddet om en partnerstilling hos Hello Monday trak Andreas Anderskou hjem til Danmark for en tid, men han endte tilbage i New York. Det er her, de store opgaver og kunder findes. ”Hello Monday skal have en global appel. Det er sjovere at være en lille fisk i en stor sø end omvendt,” lyder det fra Andreas Anderskou. Hjemme i Danmark er Jakob Kahlen, chef for Hello Monday i København, glad for den amerikanskbaserede kollega. ”Det er ret ekstraordinært, hvad Andreas har præsteret i New York. Over halvdelen af vores omsætning kommer fra udenlandske kunder.” n
Andreas Anderskou 30 år, president, Hello Monday Inc. 2007: Cand.it., Aarhus Universitet. 2007-2008: Toda, New York, USA. 2008-: Partner, Hello Monday, New York. 2009-: President, Hello Monday, New York .
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
41
Fra forskning til faktura Der tales meget om behovet for bedre samarbejde mellem forskning og erhvervsliv. Mathis Dahlqvist er et eksempel på, at det lader sig gøre. I en alder af 29 år er han en international kapacitet på sit felt, som er virtual prototyping og energistrømninger, hvor de rigtige resultater sparer virksomheder millioner i udviklingsomkostninger. Mathis Dahlqvist er forsker hos instituttet ”Aerospace Sciences, Fluid Mechanics and Computational Science Group” på Cranfield University og driver samtidig konsulentfirmaet Mathcon.
”Jeg prøver at omsætte noget fra den akademiske verden til virksomhederne,” fortæller Mathis Dahlqvist. En af de virksomheder, han har arbejdet for, er Babcock & Wilcox Vølund. ”Mathis er fagligt stærk, både på matematik og fysik, men også i en helhedsforstand. Han kan håndtere de to verdener - forskning og erhverv. I sidste ende vil han nok ende i erhvervslivet. Fordi han har det bedst med at arbejde i teams, med forskellige mennesker,” siger Technology Design Manager Thomas Norman. n
Mathis Dahlqvist 29 år, forsker, Cranfield University. 2006: M.Sc. Fluids and Combustion Engineering, Aalborg Universitet. 2006-2007: Design Engineer, Babcock & Wilcox Vølund A/S, Danmark. 2007-: Researcher, Department of Aerospace Sciences, Cranfield University, UK. 2008-: Konsulent og ejer, Mathcon Ltd., UK.
Design til bundlinjen
Mads Kjøller Damkjær 35 år, partner, Goodmorning Technology . 2004: Industriel Designer, Danmarks Designskole. 20032004: Stifter og administrerende direktør, Contxt Design Studio. 2004-: Creative Director & Managing Partner, Goodmorning Technology. 2009-: Medstifter, Copenhagen Parts. 2010-: Medstifter, The City Bike Consortium.
”95 procent af danske designfirmaer er en-to mands virksomheder. I Danmark er der en tradition for at fokusere på grænsen til kunst, men hvis man vil bredere ud, skal der tænkes større. Vi vil arbejde med design, så det hjælper kunden på bundlinjen.” Således formulerer 35-årige Mads Kjøller Damkjær filosofien bag Goodmorning Technology, hvor han blev partner for seks år siden. Virksomheden har i dag 14 ansatte og er en etableret international spiller med udmærkelser inden for såvel design som iværksætteri.
”Han er jo en entreprenant type,” siger designchef hos Fritz Hansen A/S, Christian Grosen Rasmussen, der har kendt Mads Kjøller Damkjær siden starten hos Goodmorning Technology. Ifølge designchefen er design ikke Mads Kjøller Damkjærs’ spidskompetence. ”Han er dygtig til design, men ikke dygtigere end så mange andre. Hans styrke er, at han samtidig formår at være stærk forretningsmæssigt og strategisk. Han griber chancerne, når de er. Han har en rigtig god sans for timing, hvilket er ekstremt vigtigt med designprojekter.” n
CfL Center for Ledelse – en verden af ledelseskompetence
Professionelt faciliterede netværk for direktører, ledere og HR-professionelle www.cfl.dk/netværk
10
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
42
administration og projektledelse
F o t o : N a t h a n M a nde l l
Anders Bering 29 år, chefkonsulent i Økonomi- og Erhvervsministeriet. 2003: Graduate studies, Boston College. 2005: Cand.scient. pol., Københavns Universitet. 2005: Fuldmægtig, Erhvervs- og selskabsstyrelsen. 2006: National ekspert i EU-Kommissionen. 2007: Specialkonsulent, Økonomi- og Erhvervsministeriet. 2009: Executive Development Program, Kellogg School of Management. 2009-: Chefkonsulent i Økonomi- og Erhvervsministeriet.
talenter: Chef i orkanens øje Som 26-årig blev Anders Bering i 2006 udnævnt til national ekspert i EU-kommissionen. Sidste år blev han en af de yngste chefkonsulenter på Slotsholmen. Til maj tager den i dag 29-årige cand.scient.pol. og chefkonsulent i Økonomi- og Erhvervsministeriet endnu et karrieretrin, når han bliver vikarierende kontorchef i Økonomi- og Erhvervsministeriet. ”Jeg har ikke haft specielt travlt med at blive chef, men jeg har selv haft chefer, der har troet på mig og har givet mig plads,” siger Anders Bering som forklaring på, at han er kommet så hurtigt til tops. Hans chef, erhvervspolitisk direktør Betina Hagerup, forklarer det bl.a. med en meget stor arbejdskapacitet og en evne til at skabe tillid. ”Nogle af de egenskaber, der har gjort Anders i stand til at gøre hurtig karriere, er en sikker politisk tæft og fornemmelse for, hvad der efterspørges politisk - koblet med en meget veludviklet evne til at håndtere vanskelige processer. Samtidig tager Anders altid - og ofte uopfordret - et stort ansvar for de opgaver, vi skal løse her i ministeriet. Det gør ham til et forbillede og viser et klart fremtidigt ledelsespotentiale,” siger hun. Som chefkonsulent klæder Anders Bering bl.a. ministeren på i spørgsmål om vækst på det erhvervspolitiske område. Den rolle synes han rigtigt godt om. ”Det er spændende at påvirke den politiske dagsorden, men også at påvirke rammevilkårene. Ikke mindst i krisetiden, hvor vi i den grad har behov for at få styrket væksten, er det sjovt at sidde i orkanens øje, hvor man har mulighed for at påvirke de rammevilkår, der har betydning for virksomhederne,” siger Anders Bering. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
43
Administration og projektledelse af jeppe bangsgaard
[email protected]
ISS’ prisvinder Det er god forretning at arbejde med mangfoldighed. Som teamleder for Center for Mangfoldighed i ISS har Maria Manel Bøge både internt og eksternt formået at brænde igennem med budskabet om, at det godt kan betale sig at give plads til nydanskere, få flere kvinder i ledelsen og være fleksibel over for handicappede medarbejdere. Udadtil havde den 31-årige cand. mag. i kommunikation en stor del af æren for, at ISS fik Integrationsprisen 2009. ”Prisen blev bl.a. givet til ISS, fordi det på to år er lykkedes os at gå fra at have 93 nydanske ledere til i dag at have 195. Det kan i høj grad tilskrives Marias indsats,” siger Lotte Hjortlund Andersen, CSR- og personalechef i ISS. Også inden for ISS blandt de omkring 11.000 medarbejdere og ledere nyder Maria Manel Bøge respekt. ”Det område, hun arbejder med, er meget holdningsbaseret, og der handler det om at få andre til at tro på, at det er den rigtige vej at gå, og at det giver værdi for vores forretning. Det formår hun ekstremt dygtigt at få kommunikeret ud,” siger Lotte Hjortlund Andersen. Maria Manel Bøge har da også tidligt specialiseret sig i integrationsområdet og skrev speciale om mangfoldighedsledelse. ”Jeg vidste, at det var den vej, jeg ville gå. Jeg kunne se, at der er et kæmpe-potentiale inden for mangfoldighedsområdet, og der er så mange muligheder, der er spændende at tage fat på.” I sit arbejde hos ISS bruger Maria Manel Bøge sin kommunikationsbaggrund til at opnå sine mål: ”Det, at sætte konkrete initiativer i gang og koble mangfoldighed til forretningen er vigtigt. Men kommunikation er altafgørende, særligt når der er tale om så stor en organisation som ISS.” n
Maria Manel Bøge 31 år, Teamleder ISS, Center for Mangfoldighed. 2006: Cand. mag. i kommunikation, Ålborg Universitet. 2006: Akademisk medarbejder, KVINFO’s mentornetværk. 2007: Projektleder, KVINFO’s mentornetværk. 2008: Projektleder, ISS Center for Mangfoldighed. 2009-: Teamleder, ISS, Center for Mangfoldighed.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
44
administration og projektledelse
Hun skaber teateroplevelser
Anne Sophie Fogedby 33 år, producent. Mungo Park. 2000: Ass. restaurantchef, Henie Onie Kunstsenter, Oslo. 2005: BA i kunsthistorie/fransk, Københavns Universitet. 2006: Opstart af restaurant, ass. restaurantchef, Olivia, Oslo 2007: Produ cent/administrator, Mungo Park. 2009: Projektleder, Mungo Park Bureau. 2009: Projektleder, Allerød Kommune, Teaterbattle 09, Mungo Park Bureau. 2010-: Producent, Mungo Park.
Anne Sophie Fogedby har været langt omkring. Hun er uddannet i kunsthistorie og fransk fra Københavns Universitet, har arbejdet som tjener i Paris, været assisterende restaurantchef i Oslo og stået som salgsansvarlig for et smykkegalleri i København. I dag er hun producent på teatret Mungo Park i Allerød, og i disse måneder arbejder hun på søsterteatret i Kolding, hvor hun skal være med til at løfte en række nye projekter. Men der er en linje i de mange umiddelbart meget forskellige job, fortæller Anne Sophie Fogedby, der oprindeligt gik efter at få sin egen restaurant. ”Jeg arbejdede sammen med nogle af Norges bedste restaurantfolk, som var enormt innovative på deres felt. Vi arbejdede med en tanke om den bedste totaloplevelse og et for-
retnings- og servicekoncept, man strukturerer og kommunikerer til målgruppen. Det er i virkeligheden ikke anderledes for en kulturinstitution.” Anne Sophie Fogedbys alsidige ballast er en klar styrke, hvis man skal tro Martin Lyngbo, Mungo Parks teaterdirektør: ”Hun er virkelig god til at sætte sig i publikums sted og tager hele tiden udgangspunkt i den totale oplevelse af vores teater. Det har hun helt klart med sig fra restaurationsverdenen. I og med at hun har arbejdet i mange forskellige lande, kender kulturer og taler en masse forskellige sprog, er hun også enormt hurtig til at sætte sig ind i nye stofområder, fagligheder og kontekster.” n
Lytter og bestemmer Frederik André Bork kan lide at bestemme, men også at lytte. Som kontorchef i Konkurrencestyrelsens center for industri, transport og energi gør han begge dele. ”Frederik er målrettet og resultatorienteret og samtidig meget afholdt og god til at få folk med sig,” lyder vurderingen af den 35-årige jurist fra Agnete Gersing, direktør i Konkurrencestyrelsen. Hun kalder Frederik André Bork for en no nonsensetype, der samtidig er en hyggelig fyr. Selv er han ikke bleg for at indrømme, at han hader at spilde sin tid. ”Jeg er ikke typen, der begynder at smalltalke. Jeg vil gerne i gang og går lige til sagen - det gælder både internt i kontoret og ved f.eks. møder med eksterne parter,” siger Frederik André Bork. Han leder dagligt et center med 8-10 mand, der vurderer konkrete konkurrencesager om ulovlige aftaler, misbrug af dominerende stillinger samt fusionssager. Frederik André Bork startede i advokatbranchen og kan konkurrenceretten til fingerspidserne. Selv om han ikke søgte ind i Konkurrencestyrelsen med henblik på at blive leder, har det altid været en drøm for Frederik André Bork: ”At få lov til at bestemme og i vidt omfang at have det sidste ord. Det er sjovt. Det giver et incitament til at stå op om morgenen. Jeg kan samtidig godt lide at bruge andre og lytte til, hvad de byder ind med, for derigennem at nå et bedre resultat.” n
Frederik André Bork 35 år, kontorchef i Konkurrencestyrelsen. 2001: Cand.jur., Københavns Universitet. 2001: Advokatfuldmægtig, advokatfirmaet Nielsen & Nørager. 2004: Advokat, advokatfirmaet Nielsen & Nørager. 2005: Fuldmægtig/specialkonsulent, Konkurrencestyrelsen. 2007-: Kontorchef i Konkurrencestyrelsen, Center for industri, transport og energi.
Få tid til dine børn, mens de er børn. kmd.dk/job KMD tilbyder en spændende it-karriere i et menneskeligt miljø, hvor alle kender værdien af en god balance mellem job og privatliv. Din ansættelse formes løbende efter dine individuelle ønsker, fordi vi ved, at din arbejdsglæde afhænger af mere end interessante opgaver. Derfor har vi fx indført en livsfasepolitik, der giver dig mulighed for ekstra fridage, hvis du har små børn, tilvalg af ekstra ferieuger og en række andre ordninger, der understøtter lige netop den livsfase du befinder dig i. Læs mere på kmd.dk/job KMD er den største danskejede it-virksomhed. 3.000 it-eksperter samarbejder med offentlige og private virksomheder om at effektivisere og udvikle kundens forretning. Vi har kontorer i Ballerup, Herlev, Århus, Odense og Aalborg, og prioriterer nærhed og fleksibilitet højt både i forhold til kunder og medarbejdere.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
46
administration og projektledelse
Styrer ministerens hverdag
Henrik Lund 32 år, kontorchef for ministersekretariatet i Socialministeriet. 2005: Cand.scient.pol, Aarhus Universitet. 2005: Fuldmægtig, Finansministeriet. 2008: Ministersekretær, Velfærdsministeriet. 2009: Kontorchef for ministersekretariatet, Indenrigs- og Socialministeriet. 2010-: Kontorchef for ministersekretariatet, Socialministeriet.
Når Henrik Lund kun godt fire år efter, han blev færdig som cand. scient. pol, har formået at blive kontorchef for ministersekretariatet i Socialministeriet, skyldes det bl.a. hans store overblik, politiske tæft og evnen til at vække tillid. ”Henrik er vanvittigt engageret, og så har han et helt fantastisk overblik. I en kompleks organisation som vores skal man kunne skabe tillid hos mange forskellige mennesker, og der har han en styrke både i forhold til chefer og andre medarbejdere, men også uden for huset,” fortæller Christian Schønau, der som departementschef i Socialministeriet er Henrik Lunds nærmeste chef. En stor del af Henrik Lunds arbejde består i at tilrettelægge socialministerens hverdag. Jobbet som en
FIH-juristen Da Anders Holkmann Olsen hørte om jobbet som chef jurist i FIH Erhvervsbank, troede han ikke umiddelbart, at han som kun 30-årig advokat var det oplagte bud. ”Det lød meget interessant. Men jeg tænkte, at det var den type job, man skulle være 50 år og have væsentlig mere erfaring for at få.” Hos FIH så de anderledes på det. De kendte allerede Anders Holkmann Olsen, der hos Kroman Reumert og DLA Nordic havde haft banken som klient. ”Der havde i flere sammenhænge været et tæt samarbejde, og her var vi også kommet tæt på personen bag det fagligt kompetente,” siger Finn Koch Nielsen, vicedirektør og Head of Risk & Legal i FIH. Han kalder den i dag 33-årige cand.jur., der også er blevet underdirektør i FIH, for en moderne leder: ”Han formår at motivere sine medarbejdere til at yde en stor indsats samtidig med, at der også er plads til den fleksibilitet, som er afgørende for, at de fleste af os kan få en hverdag til at fungere. På trods af det professionelle ydre er han et følsomt menneske med oprigtig interesse i og omsorg for sine medarbejdere.” n
Anders Holkmann Olsen 33 år, underdirektør, chefjurist, FIH Erhvervsbank. 2001: Cand. jur., Københavns Universitet. 2000-2003: Kroman Reumert. 2003: DLA Nordic. 2007: Chefjurist, FIH Erhvervsbank. 2008: Underdirektør i FIH Erhvervsbank. 2009-: Head of Legal & Compliance, FIH Erhvervsbank.
af ministerens nærmeste rådgivere passer den 32-årige kontorchef rigtigt godt. ”Når man har læst statskundskab og interesserer sig for dansk politik, er det et drømmejob. At få lov til at sidde tæt på beslutningerne er virkelig spændende,” siger Henrik Lund og tilføjer, at det nogle gange næsten er uvirkeligt. ”Lige da jeg var blevet ministersekretær, skulle jeg nogle gange knibe mig lidt i armen. Man skal vænne sig til, at man kan stå ude foran folketingssalen og give ministeren et råd, og så to minutter efter bliver det sagt på Folketingets talerstol.” n
Dorte Nøhr Andersen 35 år, kontorchef i Erhvervs- og Byggestyrelsen. 2000: Cand. scient. pol. 2000: Fuldmægtig, Forbrugerstyrelsen. 2003: Specialkonsulent, Forbrugerstyrelsen. 2004: Specialkonsulent, Erhvervs- og Byggestyrelsen. 2005: Sekretariatschef, Erhvervs- og Byggestyrelsen. 2006-: Kontorchef, Erhvervs- og Byggestyrelsen.
Brænder for erhverv Lige fra studietiden på statskundskab har Dorte Nøhr Andersen brændt for erhvervspolitikken. Som nyuddannet var det borgernes vinkel på erhvervsområdet, hun tog til sig i Forbrugerstyrelsen. Siden blev det innovationspolitikken, hun stod for i Erhvervs- og Byggestyrelsen, bl.a. regeringens program for brugerdreven innovation. I dag administrerer hun som kontorchef i Erhvervsog Byggestyrelsen byggelovgivningen i Danmark. Hun sidder med komplekse udviklings- og forvaltningsopgaver. Men ifølge direktør i Erhvervs- og Byggestyrelsen Finn Lauritzen tackler hun lederrollen forbilledligt. ”Dorte er et absolut ledertalent. Hun har veludviklede strategiske evner, tænker fremad og har en stærk og sikker sans for samarbejde. Både med centraladministrationen og blandt kommuner, organisationer og virksomheder.” Selv synes hun også rigtigt godt om ansvaret: ”Det er spændende ikke bare at skulle nå resultater, men at skulle gøre det sammen med andre og at få sat det rigtige hold.” n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
47
Hun vil gøre kvinder synlige Vil man frem som kvinde med leder ambitioner, må man gøre opmærksom på sig selv. Det har Pia Ullum, der er ansvarlig for den juridiske support for Dells nordiske organisation samt for dele af den europæiske IT-Services forretning, i den grad forstået. Ud over chefjobbet har den 33årige jurist som den første i sit team fået firmaet til at betale for den MBA på Henley Business School, hun er ved at afslutte. I den afsluttende opgave skriver Pia Ullum netop om kvindelige ledere. ”Der er utroligt få kvindelige ledere, der er kommet til tops, og det tynger mig lidt. Det er ærgerligt, at der stadig er de samme kønsmønstre, og jeg kan ikke forstå hvorfor,” siger Pia Ullum og understreger, at det ikke er
et rødstrømpeprojekt, hun er ude i. Hun har selv en datter på fire år og mener, det ikke er noget problem at kombinere karriere og familieliv. ”Mange kvinder føler, at de bare skal gøre det så godt, de kan. Men det er ikke nok. Man er nødt til også at være synlig.” Pia Ullum er en, der bliver lagt mærke til ifølge Anja Monrad, Director for Global SMB Marcom Creative i Dell. Hun har i flere år arbejdet sammen med Pia Ullum og fungeret som mentor for hende. ”Pia er mønstereksemplet på en ung leder, der tager ejerskab og målrettet arbejder med sin karriere,” siger Anja Monrad og fremhæver Pia Ullums gode forretningsforståelse, faglige ekspertise blandet med en god portion målrettethed. n
Sanne Overbeck 31 år, implementeringschef, Damco. 2002: Maersk International Shipping Education. 2005: HD i regnskabsvæsen. 2005: Finance Manager, Maersk Logistics. 2007: Senior Process Analyst, Maersk Logistics. 2008: Leder af SAP Solution, Damco. 2010-: Global implementeringschef, Damco.
Brobygger i Mærsk Mærsk har fascineret Sanne Overbeck, lige fra hun som barn så de blå containerskibe på tv i forbindelse med Golfkrigen. Som 21-årig kom hun ind i Mærsk og tog firmaets shippinguddannelse. I dag har Sanne Overbeck arbejdet for Danmarks største virksomhed i 10 år. Siden januar 2010 som global implementeringschef af et nyt speditionssystem i Mærsks logistikdivision Damco. ”Jeg har altid været grebet af at være en del af en global virksomhed. Der er ekstremt mange muligheder, og jeg har kunnet komme langt omkring,” siger hun. Som leder er Sanne Overbeck bl.a. virkelig god til at bygge bro mellem forskellige parter i en sag, fortæller Henriette H. Thygesen, der som Chief Process Officer i Damco er Sanne Overbecks chef. ”Sanne har en stor viden om sit fagområde og er meget effektiv i at kommunikere på tværs af interessentgrupper. Der har været nogle konkrete projekter, hvor der har været meget forskellige holdninger. Men her har hun været rigtigt god til at skabe forståelse og opbakning fra de involverede.” n
Pia Ullum 33 år, Legal Counsel – Nordics & EMEA Services, Dell. 2001: Cand.jur., Aarhus Universitet. 2001: Advokatfuldmægtig/ advokat, Kromann Reumert. 2004: Danish Legal Specialist, Dell. 2005: Nordic Legal Counsel, Dell. 2009-: Legal Counsel – Nordics & EMEA Services, Dell.
Organisationstalent Når Franka Abrahamsen i dag er sekretariatsleder for Københavns nye frivilligekorps, Cph Volunteers, og med til at stå for store events, er det langt fra tilfældigt. Hun er nærmest født til jobbet. Som storesøster i en søskendeflok på seks har hun været vant til at tage ansvar og planlægge. Franka Abrahamsen er uddannet komponist, og fra hun var helt ung, har hun arrangeret koncerter, været produktionsleder på festivaler og arbejdet med frivillige. Hun har været formand for DJBFA, komponisternes interesseorganisation, næstformand i KODA og arbejdet på et pladeselskab. Ved store arrangementer som IOC kongressen og COP 15 har den 30-årige organisator koordineret frivillige. Og gjort det rigtig godt ifølge Leif Chr. Mikkelsen, der er direktør i Team Copenhagen: ”Franka er et meget stort ledertalent, som med utroligt overblik har formået at styre forskellige komplekse opgaver. Hun har potentialet til at blive en central person i Københavns bestræbelser på at blive en metropol, der kan klare sig i konkurrencen om at tiltrække store, internationale events.” n
Franka Abrahamsen 30 år, sekretariatsleder Cph Volunteers. 2001: Music Institute of London, Vocal Perform. Art Degree. 2006: Ejer af firmaet Sidekick Events. 2007: Formand for DJBFA. 2008: Projektleder Kulturhavn Kor Koncert 09. 2009-: Sekretariatsleder, Cph Volunteers.
12
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
48
salg og marketing
talenter: Mod på meget mere
Jens Hjortflod 32 år, Vice President, TDC. 1998-2000: Kunde-, proces- og projektkonsulent i Telia. 2000-2004: Key Account Manager i Cybercity. 2004: Bachelor of Business Administration, England. 2004-2009: Ansat i TDC, fra 2008 som salgsdirektør. 2009: Vice President, Enterprise, TDC.
Han har ansvaret for TDC’s største kunder og mod på meget mere. Efter 12 år i telebranchen blev Jens Hjortflod, 32 år, for et lille år siden udnævnt til Vice President i TDC med bundlinjeansvar for det største erhvervskundeområde. Dermed er han nået til tredje ledelseslag i koncernen, og ambitionen er på et tidspunkt selv at sidde for bordenden i et direktionslokale. ”Det kræver fortsat personlig udvikling, og at jeg lukrerer på de erfaringer, som jeg har opbygget de senere år,” siger Jens Hjortflod, der ved siden af arbejdet er i gang med at styrke sine teoretiske kompetencer med en MBA på CBS-SIMI. Han peger på TDC’s ejerstruktur som medvirkende til at udvikle ham som leder. ”Det har været en spændende proces med vores nuværende ejere - en læring i at styre virksomheden på et meget højt niveau,” siger Jens Hjortflod med henvisning til de kapitalfonde, der ejer TDC i dag. Han lægger ikke skjul på, at det er vigtigt for ham at kravle til tops i erhvervslivet. ”Det er vigtigt af flere årsager. Men som person er jeg resultatorienteret, og jeg nyder at arbejde med mennesker og derigennem at skabe resultater. Det er der, min drivkraft ligger,” siger han. 30 medarbejdere refererer direkte til Jens Hjortflod, mens i alt 150 servicerer hans kunder. Selv refererer han til Peter Stig Andersen, direktør for TDC Business Nordic og selv et tidligere BNYtalent, der også ansatte ham i TDC. ”Jens har den sjældne kombination af at være stærk både ledelsesmæssigt, kommercielt og kommunikativt. Det er et super-udgangspunkt for en stor karriere,” siger Peter Stig Andersen og peger på større praktisk erfaring som en faktor, der skal til for at forløse det fulde potentiale. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
49
Salg og marketing af anders heering
[email protected]
Holdspiller fra Shell Som et af oliebranchens lysende talenter ved Peter Bo Selvig om nogen, hvad det vil sige at ville fremad i en krisetid. Han var for to år siden drivkraften bag en gennemgribende omorganisering af divisionen Bulk Fuels. 120 medarbejdere i Norden blev reduceret til 30, og mere end 100.000 kunder blev overdraget til partnere eller på anden måde skåret fra. ”Man lærer en del om håndværket. Blandt andet at holde folk opdateret og involveret allerede tidligt i processen for at lette implementeringen og undgå nervøsitet,” siger Peter Bo Selvig, der siden har bevæget sig mere over i marketing. Sidste år blev han udnævnt til EU Marketing Executive i Shell og har nu ansvaret for at udvikle marketingplanen for den samme division, som han har været med til at skære til. Næste delmål er at få decideret salgsansvar. ”For at få en tung profil skal man have haft direkte salgsansvar. Det er ude hos kunderne, at tingene sker. Det er dem, vi skal leve af,” siger Peter Bo Selvig, der regner med at opfylde det mål senest i 2011. På den længere bane er ambitionen et regionalt salg- og marketingansvar for en hel organisation, ligesom han drømmer om at stå i spidsen for sin egen virksomhed engang. Hans tidligere chef Petra Koselka, salgsdirektør for Shell Aviation Europe, fremhæver Peter Bo Selvigs evne til at tænke strategisk og praktisk på samme tid. ”Han er ydmyg nok til at smøge ærmerne op og arbejde på detaljerne også,” siger hun og peger desuden på Peter Bo Selvigs evne som holdspiller og hans positive attitude. ”Han er lidt sådan en Obama-yes-we-can-type,” siger Petra Koselka. ”Han kunne godt lave lidt mere marketing for Peter Selvig-brandet. Man kan godt mærke, at han er fra en kultur, hvor man ikke praler så meget,” siger hun. n
Peter Bo Selvig 30 år, EU Marketing Executive, Shell. 2005: Cand.merc. MIB (Management of Innovation & Business Development). 2005-2006: Streamline Business Analyst, Shell. 2006-2008: Streamline Project Manager, Shell Nordics. 2008: Nordic Business Improvement Manager, Shell. 2009: EU Marketing Executive, Shell.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
50
salg og marketing
Den lange rejse
Troels Garibaldi Falkenberg 33 år, Nordisk salgsdirektør, Symantec Hosted Services. 2002: MBA, Northwood University, Michigan, USA. 2003-2009: Ansat I SoftScan, bl.a. direktør for Softscan Germany og salgsdirektør. 2009-: Nordisk salgsdirektør, Symantec Hosted Services.
Det er ikke kun it-branchen, der udvikler sig i et hastigt tempo. Det samme gør Troels Garibaldi Falkenberg. Han har været med til at starte email- og websikkerhedsfirmaet SoftScan, set virksomheden vokse og skåret kraftigt ned igen, da de hårde tider ramte branchen. Undervejs har han været direktør for SoftScans tyske forretning, ligesom han nu har ansvaret for at integrere SoftScans salgsafdeling ind i den nye ejer, Symantec. ”Det har været en lang rejse, og det har fandme været spændende,” siger Troels Garibaldi Falkenberg.
Altid international ”Jeg kunne aldrig arbejde i Scandinavian Tobacco Group. Det er afgørende, at jeg kan se meningen med produktet,” fastslår Nicolas Bouchet, der som International product manager for ALK-Abelló har ansvaret for to allergivacciner. Mens den ene er under udvikling, er den anden på markedet og sælger for mere end 300 mio. kr. om året i primært Frankrig, Spanien og Tyskland. Den internationale profil har dansk-franske Nicolas Bouchet haft med sig fra fødslen. Og står det til ham, bliver profilen ikke mindre international de kommende år. ”Den internationale dimension betyder meget for mig. Jeg kan godt lide interaktionen med andre kulturer, og jeg vil meget gerne til udlandet at arbejde,” siger Nicolas Bouchet. Hans mål er inden for de næste fem år at blive landechef. Enten hos ALK-Abelló eller et andet sted. ”Det er helt klart en ambition at komme højere op i hierarkiet. Men det skal være et sted, hvor jeg kan gøre en forskel - hvor jeg kan påvirke tingene,” siger Nicolas Bouchet. n
Nicolas Bouchet 29 år, International Product Manager, ALK-Abelló. 2005: Cand. Merc. i administration og marketing, Handelshøjskolen i Århus. 2005- : Ansat i ALK-Abelló, siden 2009 som International Product Manager.
”Det vigtigste, jeg har lært, er at være ydmyg. Jeg har fået lov til at prøve utroligt meget allerede, og det kan let stige en til hovedet,” siger Troels Garibaldi Falkenberg, der i dag har cirka 30 mennesker under sig. ”Lige nu er jeg i orkanens øje. Der ligger et kæmpejob foran mig, der formentlig vil tage et års tid eller to. Efter det vil jeg måske undersøge, hvilke muligheder der er,” svarer han på spørgsmålet om sine ambitioner på længere sigt. n
Michael Olsen 32 år, Salgs- og marketingchef, Dermapharm. 2004: Cand. merc. I marketing. 2004-2007: Ansat i Arfama World Wide, fra 2006 som kommerciel direktør 2007- : Dermapharm, fra 2008 som salgs- og marketingchef.
Klar til egne aktier Et lignende job i en større virksomhed eller medejerskab i den nuværende. Sådan ser fremtiden for Michael Olsen ud, hvis det står til ham selv. Som salgs- og marketingchef i hudplejeproducenten Dermapharm er han i dag ansvarlig for både virksomhedens private-labelløsninger og egne produkter. Og så i øvrigt en masse andre ting, som der følger med, når man arbejder i en lille virksomhed med cirka 50 ansatte. ”Det er enormt lærerigt at være i en organisation, hvor hele værdikæden er under ét tag. Det giver en stor styrke at kende hele produktets livsforløb. Fra ide til salg,” siger Michael Olsen. Administrerende direktør i Dermapharm Mikkel Egelund Jensen beskriver Michael Olsen som ihærdig og rolig. ”Der hviler en ophøjet ro omkring ham, men han når alligevel vores ekstremt stramme deadlines. Og så er han ekstremt vellidt på alle niveauer i virksomheden,” siger Michael Olsen og tilføjer, at der også er områder, hvor salgs- og marketingchefen kan udvikle sig. ”De ting, han laver, er rigtige. Nogle gange skal han også bare stole på, at de er rigtige,” siger han.n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
51
Medicin med mening Han har ansvaret for salget af mere end 40 forskellige produkter i Norden med en omsætning, der i 2008 var mere end 100 millioner dollar. Som Nordic Franchise Leader for Janssen-Cilag, et søsterselskab til medicinalgiganten Johnson & Johnson, har Kasper Christensen ansvaret for den del af virksomhedens portefølje, der allerede har toppet – typisk fordi patentet er udløbet. ”Det giver et kick, når man oplever, hvor meget vores produkt betyder for folk. Jeg er også drevet af en god løn, firmabil osv., men det giver
også noget på det personlige plan,” siger Kasper Christensen. ”Jeg vil meget gerne fortsætte i den her industri. Det er branding, som jeg brænder for, og i den her branche er vores brand meget vedkommende for de patienter, læger og sygeplejerske, der bruger det,” siger Kasper Christensen. Chef for Janssen-Cilags Public Affairs i Danmark Inger Sandberg sætter følgende ord på Kasper Christensen: Målrettet, kreativ og resultatorienteret. n
Ulrik Thaysen 33 år, International Retail Manager, Pandora. 2004: Bachelor i Business Management Retail, London. 2004-2005: Projektleder, IDG Direct. 2005-2007: Retail Operational Manager, Iittala Group. 2007-: International Retail Manager, Pandora.
World wide retail Det er de færreste, der har åbnet lige så mange butikker som Ulrik Thaysen. Som International Retail Manager for smykkevirksomheden Pandora har han ansvaret for at åbne Pandora-butikker over hele verden og sikre en fornuftig drift i samarbejde med franchisepartnerne. I dag har Pandora 250 butikker med egen facade og 400 shop in shop-butikker. ”Da jeg startede i Pandora, var det med ambitionen om at skabe noget helt fra bunden, så tilfredsheden ved at åbne en ny butik eller nyt marked er stor,” siger Ulrik Thaysen, der på sigt drømmer om at stå i spidsen for sine egne butikker. ”Jeg er slet ikke færdig med Pandora endnu, men i fremtiden kunne jeg godt forestille mig at have mine egne butikker. Det er der, jeg har min styrke,” siger Ulrik Thaysen. 10 mennesker refererer direkte til Ulrik Thaysen, der selv refererer til Pandoras salgsdirektør, Hans Hornemann. ”Ulrik er en fantastisk konceptuel slider. Han tilhører en ny generation af ledere, der leder med hjertet. Han ser på de styrker, der ligger i organisationen, og bruger dem bedst muligt,” siger Hans Hornemann. n
Kasper Christensen 34 år, Nordic Franchise Leader, Janssen-Cilag. 2007: MBA, University of Georgia 2007- : Nordic Franchise Leader, Janssen-Cilag.
Et drømmebrand PlayStation for piger. Sådan beskriver Pernille Hyldgaard sit drømmebrand, Royal Copenhagen. Hun er da også svært tilfreds med, at hun netop har fået ansvaret for designklenodiets europæiske salg uden for Norden samt udviklingen af det amerikanske marked. Ikke mindst i lyset af at hun er i gang med at tage en MBA på Henley Business School ved siden af sit fuldtidsjob. ”På den korte bane har det selvfølgelig en pris, at man bruger 15 timer om ugen på noget andet. Det er lidt et skridt til siden, men det er helt bevidst,” siger Pernille Hyldgaard. Hun tror på, at den bredere teoretiske forståelse vil komme hende til gode i det lange løb. Salgs- og marketingdirektør i Royal Copenhagen, Steffen D. Hjermind, lægger ikke skjul på sin begejstring for Pernille Hyldgaard. ”Hun har været i en god skole hos Knorr, og hendes ønske om at sætte sig mål og nå dem er enormt positivt for os,” siger Steffen D. Hjermind, der peger på Pernille Hyldgaards utålmodighed som både en styrke og noget, hun fortsat skal arbejde med at bruge positivt. n
Pernille Hyldgaard 33 år, European Sales Manager, Royal Copenhagen. 2005: Cand. merc. i markedsøkonomi, Handelshøjskolen, Århus. 2006-2008: Ansat hos Knorr, bl.a. Nordic Brand Manager. 2008-2010: Marketing Manager, Royal Copenhagen. 2010-: European Sales Manager, Royal Copenhagen.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
52
salg og marketing
Rejsende i cigarer
Rekha Grover 30 år, Int. Brand Manager, Scandinavian Tobacco Group. 2004: Cand. merc., CBS. 2004-2008: Scandinavian Tobacco Group. 2008-: International Brand Manager, Scand. Tobacco Group.
Er du typen, der sætter pris på en god cigar, så har hun helt sikkert en, der passer til dig. Som International Brand Manager for Scandinavian Tobacco Group (STG) skal Rekha Grover blandt andet sammensætte den perfekte portefølje af cigarer til det amerikanske marked, der skal sikre Scandinavian Tobacco Group en bredere tilstedeværelse i de amerikanske cigarkasser. ”Jeg drømmer først og fremmest om, at mit arbejde bliver ved med at være spændende. Det er det strategiske og de langsigtede mål mere end implementeringen, der har min interesse. Så selv om jeg ikke har nogen klart defineret målsætning, så ser jeg da mig selv komme lidt
længere op i systemet,” siger Rekha Grover. Hun har ikke noget problem med at fremme salget af produkter, der kan gøre folk alvorligt syge. ”Jeg markedsfører ikke for at få flere mennesker til at ryge, men for at få dem, der alligevel ryger en cigar en gang i mellem, til at vælge vores cigarer,” siger Rekha Grover, der får flotte ord med på vejen af Lars Toft Wassberg, Senior Vice President, marketing, for STG. ”Hun er dygtig strategisk og til at bygge varemærker. Og så er hun passioneret, energisk og dejlig at arbejde sammen med,” siger han. n
Danfoss i blodet Mens nogle fylder cv’et med så mange virksomheder som muligt, går Niels Robert Arbjerg en anden vej. Siden han blev uddannet cand. merc. fra Handelshøjskolen i Århus for otte år siden, har han ligget i overhalingsbanen hos Danfoss. Senest har han fået ansvar for salget til en af Danfoss største globale kunder, og inden for totre år er målet, at han er klar til en stilling som salgsog marketingchef. ”Det er det, der ligger i kortene på den korte til mellemlange bane,” siger Niels Robert Arbjerg, der for nærværende ikke har noget behov for at prøve kræfter med andre virksomheder. ”Danfoss har udvist en enorm fleksibilitet, og hver gang jeg har givet et pip om, at jeg har ønsket nye udfordringer, har jeg fået lov til at prøve noget nyt. Og så bliver det jo lettere og lettere at manøvrere rundt i en organisation, i takt med at ens netværk vokser,” siger Niels Robert Arbjerg. ”Niels har et potentiale til at blive noget stort, og det er han også allerede på vej til. Jeg vil vædde på, at vi inden for et par år vil høre mere til Niels i relation til Danfoss,” siger Jan Ohlesen, regional salgsdirektør for Danfoss i Norden, og fremhæver Niels Robert Arbjergs kombination af teoretisk viden og praktisk erfaring. ”Du skal bare give Niels bolden, så skaber han selv kampen,” siger han. n
Niels Robert Arbjerg 33 år, Global Key Account Manager, Danfoss. 2002: Cand. Merc. i International Business, Handelshøjskolen, Århus. 2002-04: Turnus-økonom, Danfoss GH, Nordborg. 2004-07: Management Assistent, Danfoss, Lyon, og senere Central Navigator, Danfoss Sales Program, Danfoss. 2007-09: Strategic Marketing Director og senere salgschef for grossistkunder og installatører, Danfoss. 2010-: Global Key Account Manager, Danfoss.
Sinatur konferencehoteller tilbyder Dagsmøde fra kr. 595,-~Konferencedøgn fra kr. 1.655,Se mere på sinatur.dk
r , der give ld o h p o t E gt ation lan ir p s in ig d dagen ind i hver n, økonomi-
e direktøre rne med et Glæd båd e medarbejd inatur. S chefen og s o h ld o oph rne konference elokaler med mode kke d ø n smu e d l ti De lyse m n te r og udsig asser af facilitete und for m b ro g r e iv rtsætter fo m natur g so r, nye idee g o et hjem, i m rg e m n e at du er ko videre … r, e ft e e g læn vokser irationen hvor insp
Vandkunsten 3 · 1467 København K · Tlf.: 3369 0038
Hotel Sixtus
Skarrildhus
Hotel Storebælt
Hotel Frederiksdal
Gl. Avernæs
Hotel Haraldskær
Tlf.: 6441 1999
Tlf.: 4585 4333
Tlf.: 9719 6233
Tlf.: 6373 7373
Tlf.: 6531 4002
Tlf.: 7649 6000
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
54
salg og marketing
Mennesker som speciale
Teis Kronborg 29 år, teamleder I KMD, produktsalg. 2002: Uddannet salgsassistent, Aalborg Stereo Studio. 2002-2009: Sonofon, bl.a. sektionschef i privat kundeservice. 2009-: Teamleder i KMD, produktsalg.
Mens hovedparten af dansk erhvervslivs største talenter har ambitioner om at tage turen hele vejen til toppen af organisationsdiagrammet, er målsætningen en anden for Teis Kronborg. ”Jeg er people manager, og det agter jeg at blive ved med at være. Jo højere man stiger i graderne, jo mere indflydelse får man, men jo mere kommer det til at handle om andre ting,” siger Teis Kronborg, der dog stadig har masser af ambitioner. ”Jeg vil prøve en hel masse, men det skal være tæt på medarbejderne og kunderne,” siger han. Han er i dag leder for to teams, der sælger henholdsvis hardware og softwarelicenser til KMD’s eksisterende kunder. Han dyrker kampsport i sin
fritid og kan bruge nogle af principperne herfra i sin ledelse. ”Her taler man blandt andet om anvendt kungfu - om hvordan man operationaliserer de højtsvævende teoretiske tanker, der ligger bag. Den samme tilgang bruger jeg i min ledelse. Hvis det ikke kan operationaliseres, så er det ikke så interessant,” siger Teis Kronborg. Han blev ansat i KMD af Charlotte Jyde Ødegaard, chef for produktsalg, som siger: ”Det, der fangede mig, var hans evne til at give udtryk for menneskelig indsigt. Teis har en helt utrolig empati, som han er i stand til at anvende i sin ledelse, uden at det på nogen måde bliver følelsespladder.”n
Sponsoreksperten Der er grænser for, hvor meget eksponering man kan tilbyde sine sponsorerer, når man sidder i en jolle fire kilometer fra land. Det ved dobbelt verdensmester i finnjolle Jonas Høgh-Christensen alt om. Derfor måtte han tænke kreativt, når han har skullet skrabe penge sammen til sin imponerende sejlsportskarriere, der har sendt ham til OL to gange. Evner, som han i høj grad har glæde af nu som chef for koncert arrangøren Live Nation Denmarks kommercielle afdeling, herunder sponsorater og lignende i forbindelse med koncerter. ”Jeg bygger meget på min erfaring med at tænke kreativt for at kunne levere værdi til virksomhederne, og så har jeg fået et stort netværk via sejlsporten,” siger Jonas Høgh-Christensen, der står i spidsen for en afdeling med fem mand. Han lægger ikke lægger skjul på, at både OL i 2012 og Americas Cup spøger i baghovedet. Også selv om det kan forsinke den civile karriere at stikke til søs igen. ”Det koster noget, fordi man selvfølgelig bliver sat et år tilbage i udviklingen. Til gengæld giver det også en masse andet,” siger Jonas Høgh-Christensen, der får opbakning fra sin chef. ”Vi kan slet ikke få armene ned, efter vi fandt Jonas. Han passer så godt ind i den type partnerskaber, som vi arbejder med her,” siger Flemming Schmidt, Live Nation Denmark. n
Jonas Høgh-Christensen 28 år, Marketing Partnership Manager, Live Nation Denmark. 2006: Cand. merc. i markedsføring. 2001-2008: Professionel sejler og foredragsholder. 2008-: Marketing Partnership Manager, Live Nation Denmark.
10
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
56
produktion og logistik
Rikke Landlyst Groth 34 år, Kædechef, Grundfos A/S. 2000: Civilingeniør, Aalborg Universitet. 2000-2002: Logistikingeniør, Grundfos. 2002-2004: Produktionsleder, Grundfos. 2004: HD 1. del. 2004-2005: Produktions- og indkøbschef, Juliana. 2005-2006: Kvalitetsleder, Grundfos. 2006-2008: Produktionschef, Grundfos. 2008-2009: Fabrikschef, Grundfos. 2009-: Kædechef, Grundfos.
talenter: Yngste fabrikschef Rikke Landlyst Groth er yngste fabrikschef hos Grundfos A/S - og den eneste kvindelige. Hun har målrettet arbejdet sig op gennem graderne og er i dag ansvarlig for en milliardproduktion af flertrins industripumper. Ansvaret omfatter knap 400 timelønnede og 50 funktionærer. Rikke har selv arbejdet med stort set alle funktionerne i produktionen og værdsætter den erfaring i sit daglige ledelsesarbejde. “Min fornemste opgave er at kommunikere, hvad vi skal og hvordan - både for de timelønnede og funktionærerne. Jeg skal sikre, at vi holder os på sporet, inden for budgettet og har de rette kompetencer,” siger Rikke Landlyst Groth. Hun er medlem af topledelsen Extended Management Team i Grundfos, fungerer som mentor for nye ledere og har taget uddannelse som coach og grunduddannelsen i NLP. 2009 har budt på en vis stagnation, og det har stillet krav til reduktion af lagre og omkostninger. “Jeg kan virkelig godt lide at optimere en produktion til at yde sit bedste og alt, hvad dette indebærer både med hensyn til udvikling og til tider afvikling,” siger Rikke, der altid har elsket matematik og egentlig synes, at kompliceret integralregning er ret lækkert. Men hun er også fokuseret og vedholdende og det skaber resultater, topledelsen for længst har spottet. “Rikke er en ildsjæl, der brænder for det, hun beskæftiger sig med, og med hendes humoristiske sans og gode humør giver det tilsammen et smittende engagement. Hun er en dygtig og afholdt fabrikschef, stærkt fokuseret på forretningsdelen som udgør en omsætning på mere end en milliard kroner. Samtidig er hun i stand til at lede på en måde, der gør, at hun altid har sine folk med sig,” siger Niels Møller Jensen, adm. direktør, Grundfos A/S. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
57
Produktion og logistik af Lisbeth Nedergaard
[email protected]
Når olien skvulper Morten Eskerod forsøger at løse et skvulp-problem i megaformat. Når olie produceres fra undergrunden, blandes den sammen med vand og gas og bliver sendt gennem 40 km lange rør frem til selve produktionsplatformen. Men gas- og væskeskvulp betyder, at udstyret på platformen ikke bliver udnyttet optimalt, og derfor skal problemet løses. “Vores rolle er at identificere flaskehalse i produktionen og eliminere dem. Vi vurderer konstant, hvor vi kan komme med konkrete forbedringer, der også kan være med til at gøre produktionen hurtigere og billigere,” forklarer Morten Eskerod. Han har blandt andet ansvar for projekter til forbedringer af udstyret på produktionsplatformen Siri og de to forbundne platforme Cecilie, Nini og Nini Øst. Morten Eskerod kan forene store tekniske udfordringer med et kommercielt fokus og skabe samarbejde på tværs af mange led i værdikæden - fra efterforskning til produktion af olie. Porteføljen af forbedringsprojekter i Siri-området har typisk en årlig værdi på et sted mellem 100 og 200 mio. kr., og Morten Eskerod har over de seneste to år realiseret et forbedringspotentiale og øget træfsikkerheden, så forretningen i 2009 rammer ca. 95 af projekterne til aftalt tid. Det giver tillid og tilfredshed hos ledelse såvel som hos de kommercielle partnere. Samarbejdspartneren Klaus Hasbo fra Noreco ASA som ejer 50 procent af det konsortium, der ejer Siri-feltet, fremhæver netop de markante forbedringer. “Morten har som Facility Manager for licenserne i Siri-området været medvirkende til, at resultaterne og samarbejdet i området har fået et markant løft. Hans evne til at kommunikere præcist og tillidvækkende har også bidraget til en mere effektiv beslutningsproces i partnerskabet,” siger Klaus Hasbo. n
Morten Eskerod 34 år, Asset Facility Manager, DONG Exploration & Production 2001: Civilingeniør Kemi, Danmarks Tekniske Universitet. 2001-2008: Rådgiver, Cowi A/S. 2007: HD økonomistyring og procesledelse, CBS. 2008 -: Manager, DONG Exploration & Production.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
58
produktion og logistik
Vild med energipolitik
Betina Brauner Knudsen 33 år, Afdelingschef, Vattenfall. 2003: Civilingeniør, Aalborg Universitet. 2003-2006: Afdeling for Produktionsoptimering, Elsam. 2006-: Afdelingschef, Vattenfall. 2009: HD Organisation og Ledelse.
Den usædvanligt kolde vinter har givet Betina Knudsen ekstra travlt. Som ansvarlig for en afdeling, der arbejder med analyse og planlægning af termiske kraftværker i Danmark, har hun for alvor mærket en langt større efterspørgsel på varme end normalt. “Vattenfall producerer el og varme efter behov, men sammensætningen varierer hele tiden. Der er mange variable i denne produktion, så vores beregninger og økonomiske analyser er vigtige for at have den rigtige produktionsportefølje,” fortæller Betina Knudsen. Hun følger nøje energipolitikken, både af interesse og fordi den har afgørende betydning for produktion og salg af el og varme.
Oste-specialisten Mads Aamann har altid vidst, at han skulle arbejde med fødevarer. Og det vil mange mennesker sætte stor pris på. Han har nemlig været med på et hold, som har udviklet et nyt enzym til gøre osteproduktion mere effektiv og få osten til at smage bedre. Det banebrydende enzym, CHY-MAX M, har netop vundet en af branchens mest prestigefyldte innovationspriser. “Mads har været enormt hurtig til at lære alt om osteproduktion og til at skabe et godt og værdifuldt netværk i organisationen. Han har en stærk faglig viden, men kan også finde ud af at kommunikere den til alle,” siger Jean-Michel Lepetit, afdelingsleder, osteafdelingen i Innovation i Chr. Hansen. Mads Aamann har også ansvaret for at træne sine salgskolleger, ligesom han rejser rundt til kunder i hele verden og løser eventuelle problemer med enzymer. Som procesingeniør kan han også løse maskinelle problemer: “Jeg er mere til viden end praktik, og valgte derfor denne vej frem for at blive for eksempel kok,” siger Mads Aamann. n
Mads Aamann 31 år, mejeriingeniør, Chr. Hansen. A/S 2002: Procesteknolog, Odense. 2006: Fødevareingeniør, Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole. 2007-2008: Fødevareinspektør, Bureau Veritas. 2008: Mejeriingeniør, Københavns Universitet. 2008-2009: Kvalitetschef, Paradis Is. 2009 -: Mejeriingeniør, Chr. Hansen A/S.
“El sælges på en el-børs med konstant skiftende priser, og en stor del af vores produktion er afhængig af afgifter og pristillæg som for eksempel CO2,” fortæller Betina Knudsen. Hun arbejder ofte i Sverige, og hendes afdeling skal på mange måder være brobygger mellem den danske og den svenske organisation. Med stor succes, fortæller hendes tidligere chef. “Betina viser en unik evne for hurtigt at danne sig et overblik over komplicerede problemstillinger og rette fokus på de væsentlige ting. Ledermæssigt har Betina evner, der gør, at nye ideer trives i afdelingen og, alle arbejder i samme retning,” siger Klaus Winther, kraftværkschef, Vattenfall. n
Ann-Katrine H. Lundgaard 31 år, Projektleder, F.L. Smidth Group 2001-2003: Administration Trainee, FLSmidth. 2003-2008: International Purchaser, FLSmidth. 2006: HD International Business, CBS. 2008-: Projektleder, FLSmidth.
Projekt i cement Ann-Katrine Havris Lundgaard er ansvarlig for opførelse af en komplet, ny cementfabrik med kapacitet på 6.000 ton i døgnet og en værdi af 468 mio. kr. Og til levering i Egypten. Projektet er solgt som en design- og udstyrsleverance, hvor kunden selv skal stå for en del af projektet, hvilket kun stiller yderligere krav til samarbejde og koordinering. “Allerede under trainee-forløbet skilte Ann-Katrine sig meget positivt ud. Hun har en fantastisk evne til at få folk til at yde det bedste og samtidig ikke føle sig presset,” siger Head of Project Management Ole Overlade Petersen. Han fremhæver, at Ann-Katrine har fundet sin egen ledelsesstil, der bringer resultater, og at hun - som yngre kvinde - kan agere i Mellemøsten med succes og respekt. Hun er som den yngste udtaget til FLSmidths eksklusive lederuddannelse. “Jeg har et godt overblik og dygtige folk til at hjælpe mig. Det sammenholdt med konstant fokus på kundens behov, uanset hvilken kultur jeg er projektleder i, er en af mine væsentligste styrker,” siger Ann-Katrine Lundgaard. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
59
Han redder julen
Ole Fruekilde Madsen 32 år, senior director, Lego. 2000: Civilingeniør, DTU. 2000-2002: Ansat i L.M. Ericsson. 2002-2007: Ansat i Lego. 2007-2009: Operations Director, Lego Frankrig & Iberia. 2009-: Senior Director, S&OP, Lego.
Jesper N. Jeppesen 31 år, Produkt- og indkøbschef, Synsam, Norge. 2002-2006: Uddannelsespraktik, Profil Optik. 2005-2007: Butikschef, Profil Optik. 2006: Optometrist. 2007-2009: Produktansvarlig, Profil Optik. 2009-: Produkt- og indkøbschef, Synsam, Norge. 2009: HD Organisation.
Klarsynet leder Udgangspunktet i starten af 2009 i optikerkæden Synsam i Norge var dårlige betingelser, utilfredse butikker og leverandører og lav loyalitet. De tidligere selvstændige norske optikere var midt i at omstille sig til at være del af en skandinavisk kapitalkæde. En kæmpe udfordring for Jesper N. Jeppesen, der som produkt- og indkøbschef skulle vende stemningen og samtidig opfylde kapitalejernes krav om indtjening. “Jesper har med sine lederegenskaber, sin faglige platform og sit forretningstalent skabt et enestående engagement for det potentiale, vi har som kæde, og har samtidig udløst energi nok til at overgå sine meget høje budgetmål for 2009 med hele 10 procent,” siger Johan Baklund, adm. direktør i Synsam Norge. Jesper N. Jeppesen er uddannet optiker og bruger den erfaring i det daglige arbejde: “Min styrke er nok, at jeg kan tage begejstringen med helt ind i butikken og få alle der til at føle det samme,” siger han. Inden jobbet i Norge har han været med til at lede Profil Optik i Danmark gennem samme omstillingsproces. n
Ole Fruekilde Madsen redder julen i utallige børnefamilier. Det er ham og hans team, der sikrer, at legetøjsbutikker verden over har det rette antal Lego-pakker klar til julesalget. Afdelingen Sales & Operations Planning i Lego laver analyser og ser 3-18 måneder ud i fremtiden og bruger resultaterne til at koordinere salg og logistik, så det kommer til at passe med efterspørgslen verden over. “Vi har meget fokus på at implementere processerne, så de globale beslutninger hænger sammen med lokale forhold,” siger Ole Fruekilde Madsen, der blev meget mere global under en udstationering i Paris. “Mit team var spredt over Paris, Milano og Madrid, så jeg fik virke-
lig lært den latinske kultur at kende. Undervejs omstrukturerede jeg, så alle blev samlet i Paris. Det betød bedre service og en reduktion i distributionsomkostningerne i det franske og iberiske marked,” fortæller Ole Fruekilde Madsen. Efter halvandet år kaldte Billund og Maarten Tibosch, vice president, S&OP Planning, fremhæver, at Ole Fruekilde Madsen har etableret en af branchens mest effektive S&OP processer og bliver opfattet som ekspert på området både internt og eksternt. “Han magter store udfordringer og kan kommunikere komplekse ting på en enkel facon, så de bliver til at arbejde med for alle,” siger Maarten Tibosch.n
Optimering på bryggerier Christian Rosengren er konstant på jagt efter små og store forbedringer i Carlsbergs produktion. Han er Lean Manager i bryggerivirksomheden og rejser verden rundt for at implementere lean-principperne, der både handler om mere effektiv produktion og om sikkerhed, sundhed og konsekvent oprydning. “Vi diagnosticerer en fabrik og ser for eksempel på, hvor effektivt en dåselinje kører. Der kan være behov for justeringer, hvor små ting kan være med til at hæve produktionen med ti procent,” siger Christian Rosengren, der tilbringer fire af ugens fem dage med at rejse rundt til bryggerier verden over. “Vi laver også forretningscases til ledelsen, hvis de skal se om en given investering vil øge effektiviteten og give det forventede udbytte,” siger han. Det kræver store kommunikationsevner; ikke mindst fordi det ofte er mennesker, der skal ændre på 20-30 års vaner og rutiner: “Christian er en dygtig kommunikator og har stor empati. Det har indtil nu givet ham stor succes,” siger barndomsvennen Niels Jakubiak. n
Christian Rosengren 31 år, Lean Manager, Carlsberg Group. 2000-2002: Konsulent, Inter-Container - Interfrigo S.C. Schweiz. 2007: Cand. merc. Supply Chain Management, CBS. 2007-2008: Assisting VP Procurement, Carlsberg Group. 2008-2009: Group Operations Project Manager, Carlsberg Group. 2009-: Lean Manager, Carlsberg Group.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
60
produktion og logistik
Lean i Lundbeck
Christian Ørsøe Houborg 33 år, Divisional Director, Lundbeck. 1999-2001: Consultant and cofounder, CLK . 2001: Civilingeniør, DTU. 2001-2002: Management Consultant, PwC. 20012009: Ansat hos Lundbeck, bl.a. som Lean Director. 2009 -: Divisional director, Lundbeck.
I tre år var Christian Ørsøe Houborg personlig assistent for en Executive Vice President i Lundbeck. En fantastisk talentudviling, fortæller han. “Man sidder helt tæt på topledelsen og får på godt og ondt dyb indsigt i at være topleder. Samtidig fik jeg helt fantastiske muligheder og kan i dag se, at den erfaring er meget værdifuld for mig,” siger Christian Ørsøe Houborg. Han er ansvarlig for 200 medarbejdere i divisionen Service & Technical Operations, der servicerer Lundbecks hovedkontor i Valby, hvor der arbejder 2000 mennesker. Opgaverne spænder meget bredt fra miljø og arbejdsmiljø, rengøring, sikkerhed, drift af tekniske systemer og faciliteterne til byg-
geprojekter i 100 millioner kroner klassen. Også erfaringerne fra den tidligere position som lean director bliver brugt hver dag, hvor han har en nøglerolle i optimering af Lundbecks produktion, der de seneste år konstant har reduceret produktionsomkostningerne. “Christian har været ankermand for etableringen af en lean kultur i Lundbecks produktion. I den rolle har han evnet at omsætte faglig indsigt, høje analytiske og ikke mindst samarbejdsevner til markante økonomiske resultater,” siger Lars Bang, koncernproduktionsdirektør, Lundbeck. n
Processerne optimeres Mikkel Bardram ville have en karriere i erhvervslivet, og den skulle gå lidt stærkere end den traditionelle vej forbi universitetet. Så allerede som 17-årig bandt han første gang slipseknuden og begyndte som trainee i Hempels Skibsfarvefabrik. “I London fandt jeg ud af, at min interesse ligger inden for optimering af processer og systemer, og sammen med andre sikre at tingene fungerer,” siger Mikkel Bardram. Han tog HD på langdistance og vendte siden hjem til Danmark for at læse cand. merc. sideløbende med et job som intern SAP-konsulent for Novozymes. Det blev honoreret med en stilling som konsulent i McKinsey, hvor han etablerede og implementerede strategier i forskellige virksomheder. “I dag sidder jeg som logistikdirektør med netop den kombination af it og strategi og har været med til at professionalisere Satair hen imod at være en mere løsningsorienteret logistik forretning,” siger Mikkel Bardram. Han er ansvarlig for indkøb for godt 300 mio. dollar årligt og fremhæver det spændende og givende ved at være med til at motivere og udvikle medarbejderne. “Mikkel har hos Satair demonstreret, at han kunne etablere en velfungerende projektgruppe på tværs af hele virksomheden med en lang række stærke personligheder,” siger John Stær, CEO Satair. Han fremhæver, at supply chain under Mikkels ledelse gik fra at være en enhed med problemer til at være en velfungerende global enhed, samtidig med at medarbejdertilfredsheden er steget betydeligt. n
Mikkel Bardram 33 år, Logistikdirektør, Group Vice President, Satair. 2000-2002: System analytiker, Novozymes. 1996-1997: Technical Sales Executive, Hempel Paints, London og Wales. 1998-2000: SAP Specialist, MAS UK Ltd., London. 2000: HD International Handel. 2002-2005: Projektleder, McKinsey & Co. 2002: Cand. merc., CBS. 2006-2007: Projektleder, Satair. 2007-2009: Logistikdirektør, VP, Satair. 2009-: Global logistikdirektør, Group Vice President, Satair.
6 ud af 7 CRM-projekter mislykkes!* Vi kender en vej til CRM succes CRM er en af de mest effektive metoder til at skabe mere salg
¶&50HUEOHYHWNULWLVNIRUOHGHOVHQXXQGYËUOLJWIRU PHGDUEHMGHUQHRJJLYHUV\QOLJHUHVXOWDWHUIRUYLUNVRPKHGHQ .RQWLQHRKDUOHYHUHWNRPSHWHQFHUNRQFHSWHURJ%XVLQHVV ,QWHOOLJHQFHGHUKDUKDIWVWRUEHW\GQLQJIRUDWOIWHYRUHV &50WLOHQJOREDOSODWIRUPRJJUHGHWWLOHQVXFFHV¶ Kent Kongsdal Rasmussen, Saint Gobain Ecophon AB
læs mere på
kontineo.dk/crmsucces Leverandør af et af Europas ledende CRM Systemer
Leverandør af Business Intelligence og CRM Koncepter
* Ifølge en undersøgelse fra AMR Research skaber kun 16 procent af virksomhedernes CRM-projekter målbar værdi
10
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
62
Forretningsudviklere
Iben Eiby-johannesen 34 år, director of strategy and market, Københavns Lufthavne. 2002: Cand. merc. int., CBS. 2002-2006: Brand coach og senere director for stakeholder relations, Lego. 2008: Strategikonsulent, TrygVesta. 2009-: Brand Equity director, senere director of strategy and market, Københavns Lufthavne.
talenter: Lufthavns-strategen Det er et temmelig vidtstrakt ansvarsområde, Iben EibyJohannesen har fået under sig: Den engelske directortitel dækker over det samlede ansvar for Københavns Lufthavne marketing, online-aktiviteter, strategiske udvikling og segmentrettet innovation. At man samlede alle disse ting under én hat er ikke bare et spørgsmål om, hvad der er godt for lufthavnen, men om, hvad der ligger godt for Iben Eiby-Johannesen, forstår man på hendes chef, Brian Petersen, som er administrerende direktør i Københavns Lufthavne. ”Hun har bidraget afgørende til at udvikle en kundevendt vækststrategi, og hun fik så godt fat om brand equity, at det var logisk at gå skridtet videre og organisere os mere, som kunderne ser lufthavnen,” siger han. En lufthavns forskellige dele – security, butikker, check-in og så videre – ledes af specialister. Men kunderne oplever lufthavnen som en helhed. Og vigtigere endnu: Forskellige kundegrupper har forskellige behov. Måske har fritidsrejsende andre ønsker end forretningsrejsende, og low cost-passagerer andre forventninger end premium-rejsende. ”Den revolution, flyselskaberne har været igennem, skal først nu til at finde sted på landjorden,” forklarer Iben Eiby-Johannesen. Iben Eiby-Johannesen begyndte at arbejde allerede efter sin SPRØK-eksamen, hvor hun valgte at holde et par års pause fra studierne. ”Jeg vidste, at jeg ville læse interkulturel ledelse og tænkte, at det ikke ville være interessant at blive færdig som 24-årig uden nogen international erhvervserfaring. Derfor tog jeg et job hos IBM, og det var naturligt at fortsætte dér, da jeg begyndte at læse igen. Jeg havde et projektlederjob, hvor jeg skulle lede folk i tre verdensdele, og jeg kunne tale med dem om aftenen og studere om dagen,” fortæller hun. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
63
Forretningsudvikling af Uffe Gardel
[email protected]
Videre i banken Talenterne i Berlingske Nyhedsmagasins årlige Talent 100-udgave har gerne mange jobskift bag sig. Det har Jan Peter Larsen ikke; han har været i samme virksomhed hele karrieren igennem. Han skiller sig også ud på anden vis: Han er både praktiker og akademiker. Jan Peter Larsen er historien om en almindelig bankmand, der bliver set af sine chefer og hjulpet videre i karrieren. ”At jeg overhovedet startede i Danske Bank, skyldes, at det er en virksomhed med utroligt mange muligheder,” siger han. ”Men grunden til, at jeg er blevet og kommet videre, har været de dygtige ledere undervejs, som var villige til at investere i og satse på mig – de sendte mig videre i organisationen frem for at holde mig tilbage.” Det samme prøver han selv at gøre nu for de nyuddannede akademikere, han får ind i sin afdeling. ”Jeg synes, det er vigtigt at hjælpe folk derhen, hvor de har potentiale. Det er noget, jeg har taget med mig,” siger han. Afdelingen, han har opbygget og står i spidsen for, er en del af Danske Banks interne konsulenthus Consultancy Services, hvor han er chef for 75 ansatte plus eksterne konsulenter. Det er en virtuel organisation i den forstand, at hans konsulenter til daglig sidder ude hos kunderne, altså de afdelinger i banken hvis projekter de arbejder med. ”Vores fokus er it og processer. Vi er en traditionel udviklingsafdeling, hvor andre har ansvaret for kunder eller produktudvikling,” fortæller han. Jan Peter Larsen ”arbejder bevidst med at kombinere sin faglighed og sit ledelsesansvar. Han har mod til at give lidt slip på detaljerne og skrue op for det strategiske,” skriver Danske Bank i sin anbefaling af ham. n
Jan Peter Larsen 33 år, Chef for Danske Banks interne konsulenthus. 1995: Ansat i Danske Bank. 1997: Bankuddannet. 19992003: HD i organisation, regnskab & økonomistyring og finansiering. 1999-2006: Projekt-, program- og afdelingsleder i forretnings- og udviklingsafdelinger, Danske Bank. 2006-: Chef for Danske Banks interne konsulenthus for forretningsudvikling. 2008: Cand.merc. i finansiering og regnskab.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
64
Forretningsudviklere
Ud af konsulent-rollen
Jakob Skovgaard 35 år, Arla Foods. 2001: Ingeniør, DTU, speciale i planlægning og teknologiledelse. 2001-2002: Konsulent, McKinsey & Co. 2002-2004: Projektchef m.m., Mascot International. 2004: Arla Foods. 2007-2009: Arla Foods UK. 2009-: Direktør for strategi og forretningsudvikling , Arla Foods Business Group Consumer Nordic.
Det gælder om at være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt; så får man de spændende opgaver. Det var, hvad Jakob Skovgaard gjorde, da han var med til at se på strategien for Arlas engelske selskab. Det førte nemlig til, at han selv blev udstationeret i Leeds i England. ”Det var ikke en del af en specifik karriereplan, men det var et fornuftigt skridt for mig at få et mere selvstændigt ansvar og komme tættere på forretningen i stedet for at fungere som en konsulent, der er inde for at løse nogle opgaver og så ude igen,” fortæller han. Den vej vil han gerne gå videre ad: ”Jeg vil gerne bevæge mig fra forretningsudvikling og ud i et linje-lederjob, hvor jeg selv har resultatansvaret,” siger han.
Det skal han nok komme til, hvis det står til Hanne Søndergaard, som var hans chef i Arla Foods UK: ”Jakob har ydet et ekstraordinært bidrag til virksomhedens udvikling og bevist et enestående talent for at omsætte et komplekst verdensbillede til en klar og tydelig strategisk dagsorden,” siger hun. ”Han har en sjælden evne – givet hans alder – til at skelne væsentligt fra uvæsentligt inden for langt de fleste områder af værdikæden og en nysgerrighed efter at forstå de specifikke problemstillinger.” Endelig fremhæver hun hans evne som personaleleder ”i en vekslen mellem rollen som coach og djævelens advokat”. n
Medie-udvikler Et job som journalist på Computerworlds onlineredaktion under studierne, og Christian Lund var fanget af mediebranchen. Men ikke kun af journalistikken. ”Som journalist syntes jeg, det var sjovt at skrive om andre virksomheder, men jeg ville gerne prøve selv at udvikle forretninger,” fortæller han. På Aok.dk fik han mulighed for begge dele, både redaktionel og forretningsmæssig ledelse, og det havde han det godt med, siger han: ”For jeg kan lide at fremstille produkter, som mange vil bruge, og som er lønsomme, samtidig med at man holder fokus på det redaktionelle indhold. Altså med andre ord: Hvordan man kan arbejde med indhold, så der er økonomi i det.” Det ville mange i medieverdenen gerne have svar på, og Christian Lund får selv mulighed for at levere det i sit nye job som digital direktør i Nordisk Film. En udnævnelse, som indgår i Egmonts nye forstærkede online-strategi. ”Egmont har planer, som Christian er den rette til at udføre,” forklarer Jens Aaløse, administrerende direktør for Dansk Reklamefilm og bestyrelsesformand for Kino.dk A/S om udnævnelsen i denne måned. ”Christian besidder evnen til at bringe strategi til konkret handling. Han har bevist, at han kan tage en strategi og bringe den til markedet og på kort tid sikre, at de ønskede resultater opnås,” siger han. n
Christian Lund 33 år, digital direktør, Nordisk Film 2003: Kandidat i statskundskab, Københavns Universitet. 2003-2006: Forretningsudvikler, Berlingske Officin. 20062008: Redaktør og direktør for Aok.dk. 2008-2010: Redaktør og adm. direktør, Kino.dk. 2010-: Digital direktør, Nordisk Film.
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
65
Blik for innovation Hvad dækker dog den lange titel over? Det forklarer Jens Schrøder Kemp gerne over telefonen fra Maryland i USA, hvor han bor. Ambu er en global virksomhed. ”Mit arbejde består i at finde nye vækstplatforme for Ambu. Vi afsøger i forretningsudvikling alt, hvad der ligger uden for de eksisterende produktområder. For eksempel har vi lige lanceret verdens første engangs-videoskop,” siger han. Og hvad er så et videoskop? Det er en tynd slange med et kamera i spidsen, som bruges til at placere en tube i halsen, når patienter skal bedøves. De kan koste op til en kvart million kroner, så mange hospitalsafdelinger holder igen med at anskaffe dem. Men i en engangsudgave kan de blive til at købe også for min-
dre sygehuse, som kun meget sjældent vil få brug for et endoskop. Og risikoen for, at den ene patient smitter den næste, bliver fjernet. ”Min funktion i USA er sådan set den samme, som da jeg sad i Danmark. Men herovre har man bedre adgang til førende videncentre som Harvard og Stanford Medical Schools. Og der er en masse små innovative opstartsvirksomheder herovre, som er svære at få øje på i Europa.” Henrik Wendler, Ambus executive vice president for global innovation, fremhæver da også Jens Schrøder Kemps store indsigt i innovation. ”Det er nok en af de vigtigste kompetencer at besidde i dansk erhvervsliv i dag,” siger han. n
Christian Holm Nielsen 26 år, Nordic Business Driver, Nordea. 2007: HA i International Business. 2009: CBA, AVT Business School. 2006-2007: Medstifter og medejer af NTC Construction. 2006-2009: Forretningsudvikler, Nordea. 2009-: Nordic Business Driver, Nordea Savings & Asset Management.
Suveræn netværker Christian Holm Nielsen har allerede været igennem et brat karriereskift: Som 16-årig begyndte han at hjælpe til i familiefirmaet på Bornholm, et håndværkerfirma, og i 2006, som 23-årig, startede han og en ven eget byggefirma. Firmaet lavede totalentrepriser på større lejlighedsbyggerier og lignende, og Christian Holm Nielsen kunne trække på sine kontakter fra byggebranchen. Men i dag er han forretningsudvikler i Nordea og arbejder med internetløsninger til investeringskunder i alle fire nordiske lande. ”Jeg har ansvaret for, at vores specialister laver nordiske løsninger med fokus på vores kunder,” forklarer han selv om sit job. Er der en rød tråd? Måske hans flair for netværk. ”Projekternes tværnationale natur kræver en høj grad af menneskelige evner og evne til at netværke. Christian har vist store evner til at inspirere og begejstre kolleger og bruger sit netværk aktivt til at gennemføre ændringer,” siger Anders Scherlund, chef for Savings i Nordea Savings & Asset Management. n
Jens Schrøder Kemp 33 år, corporate vice president, Ambu. 2001: Cand.merc., CBS. 2008: Certificate in Entrepreneurial Leadership, DTU. 2001-2003: Salgschef og medeje, Mindgroup. 2003-2006: Business development manager, Pera Danmark. 2006-2009: Forretningsudvikler, Ambu. 2009-: Corporate vice president for business development, Ambu.
Problemknuser Studieerfaring fra Østrig og et par internships i studietiden i Østrig og Tyskland var en god ballast, da Henrik Hylleberg Luxhøj som forretningsudvikler i Sophus Berendsen kom til at arbejde med udfordringerne i koncernens tyske datterselskab. Det førte til, at han blev koblet på det management team, som blev sendt sydpå for at løse problemerne. ”Vi var fem mennesker, og min opgave var at koordinere turnaround’en og lede strategiprocessen, altså: Hvilke projekter skal skydes i gang, og hvilke ændringer skal gennemføres. Vi skulle have ændret mindsettet hos medarbejderne og vise, hvordan vi i Berendsen tænker service,” fortæller han. Opgaven i Tyskland handlede også om at reparere på en hierarkisk organisation med medarbejdere, som var demotiverede efter fyringsrunder. Hans chef i Tyskland, Niels Peter Hansen, giver ham sin ”allerbedste anbefaling” og siger, at han løste opgaverne ”fantastisk flot. Der var hele vejen respekt om Henriks fagkompetence og lederevner på trods af, at han er noget yngre end det øvrige managementteam.” n
Henrik Hylleberg Luxhøj 29 år, business development manager, Sophus Berendsen. 2006: Cand.merc. i strategi, organisation og ledelse, CBS, og CEMS Master of International Management, CBS og Vienna University of Economics. 2006-: Ansat i Berendsen som management trainee, siden 2008 i nuværende stilling.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
66
Forretningsudviklere
Akademiker i hotelbranchen
Jep Friis Egefjord 30 år, direktionsassistent, Arp-Hansen Hotel Group 2004: cand.oecon., Aarhus Universitet. 2004-2005: Management trainee, First Hotels Denmark. 2005-2006: Business analyst, First Hotels, Norge. 2006: Ansat I Arp Hansen Hotel Group, siden 2007 i nuværende stilling.
Småjob i studietiden kan komme til at fastlægge et helt karriereforløb. Det skete for Jep Friis Egefjord, da han begyndte som hotelreceptionist på forskellige hoteller i Århus-området. ”Jeg faldt for branchen,” siger han i dag. Men ville branchen falde for ham? ”Da jeg var færdig med studiet, stod jeg over for spørgsmålet om, hvordan søren man som akademiker kommer ind i en branche, der har meget med at forfremme tjenere til restaurationschefer og restaurationschefer til hoteldirektører. I denne branche er det ikke uddannelse, men erfaring og faglig dygtighed, der tæller.” Løsningen blev en trainee-stilling
Helt bidt af Kina Som studerende så Simon Thellesen i sin tid et opslag fra Danfoss, hvor man skulle bruge en medarbejder til at sætte noget it op i forbindelse med, at man åbnede et indkøbskontor i Kina. Han sendte en ansøgning, og det blev vejen til en karriere med tæt tilknytning til Kina. I dag er han ansat direkte i et kinesisk firma, er kinesisk gift og bor i Beijing. ’”Det er en kinesisk virksomhed med kinesiskamerikanske investorer, og jeg er den eneste udlænding, de nogensinde har haft ansat. Jeg er ikke ansat som expat, men som sted midt i mellem. Det vil sige, at jeg er ansat på en rigtig, rigtig god kinesisk løn.” 800APP er et kinesisk firma, som arbejder med cloud computing og software as a service. Firmaet vil gerne bevæge sig fra et være et nationalt kinesisk firma til at have kunder i hele verden. Det skal Simon Thellesen hjælpe dem med at få. Og ja, han taler kinesisk – noget, da. Til møderne taler man engelsk. ”Simon er rigtig god at håndtere udfordringer, og han får mine varmeste anbefalinger,” siger Philip Jean Safieh, som var chef for ham fra 2006 til 2008 og er regional it-chef for Danfoss i Asien. n
Simon Wang Thellesen 34 år, business development director i 800APP. 2004: Cand. it., Syddansk Universitet. 2004-2006: Internship, Danfoss Kina. 2006-2009: Business Intelligence-stillinger, Danfoss Danmark. 2010: Graduate i kinesisk sprog og forretningskultur, Beijing. 2010-: Business Development Director, 800AOPP, China.
i den norske hotelkæde First Hotels’ danske del, hvor han fik mulighed for at lære faget ordentligt indefra. Det, plus studiejobbene, har givet ham noget street credibility. ”Folk ved, at jeg selv har prøvet at være natportier,” som han siger. Da chefen for First Hotels i Danmark blev chef for hele kæden, tog han Jep Friis Egefjord med til Norge, men efter et års tid ville han gerne tilbage til Danmark igen. Det blev hos Arp Hansen. Torben Kristensen, koncerndirektør for økonomi og IT i Arp Hansen, siger om Jep Friis Egefjord, at han ”besidder den sjældne kombination af både den akademiske og driftsmæssige tilgang til opgaverne, og han har et hjerte, der brænder for hotelbranchen.” n
Thomas Ommen 28 år, innovationschef, Grundfos Management. 2008: Cand.merc. i strategi og ledelse, Handelshøjskolen, Århus. 2008: Innovationskonsulent, Grundfos. 2009-: Innovationschef, Grundfos Management.
Fokus på slutbrugere For Thomas Ommen begyndte jobbet med en deltagelse i Grundfos Challenge, koncernens årlige konkurrence for studerende. Han vandt førstepladsen for et projekt om penetrering af det østeuropæiske marked for Grundfos. I dag arbejder han med koncernens innovation, især i forhold til det kinesiske marked, og det får han stor ros for. I virksomhedens indstilling af ham til Talent 100 hedder det, at han ”har et stort drive og arbejder målrettet, struktureret og analytisk med sine opgaver.” Udgangspunktet for hans arbejde er kunden – og det tager han meget bogstaveligt. Sammen med en kollega har han rejst rundt og talt med slutbrugere af Grundfos’ pumper i Kina – beboere, distributører og politikere – ”alle, der kunne være med til at beskrive fremtidens boligsituation i Kina,” siger han. ”Mange af de kinesiske boliger er langt fra den standard, vi kender herhjemme, både med hensyn til opvarmning, køling og vandforsyning. Men i takt med, at folk får flere penge, stiger ønsket om at bruge penge på komfort.” n
0[V MQPITGUEGPVGT KEGPVTWOCH -ÔDGPJCXP ¡DPGTQMVQDGT 6KNMQPHGTGPEGTWFUVKNNKPIGTQIHGUV .GVVKNIÂPIGNKIV +PVGIITGTGVOGF6KXQNK*QVGNXÂTGNUGT
AD
ROG
REB
&CPO OCTMUUOWMMGUVGMQPITGUUCN
EL
MM
GA C.
DS
YE
ST
ØR
J
VE
8GNG GIPGVVKNUOÁQIUVQTGCTTCPIGOGPVGT
EV NG
KO
H.
EJ
2NCF FUVKNRGTUQPGT OWFUVKNNKPIUCTGCN M
KA
/KNLÔEGTVKƂEGTGV AN
PM
2MÂ ÂNFGT
E
D
A SG
N
H.C. ØRSTEDS PARKEN
NØ STA
6GIP 6 PGVCHCTMKVGMV-KO7V\QP
DE SG A M AR
GA
MM
EL
KO
NG
EVE
J
VESTER
GADE
TIVOLI
RO LANGEB
KALVEBOD BRYGGE
KETORVET
EVARD
POLITITORVET
S BOUL
INGERSLEVGADE
DYBBØLSBRO STATION
DERSEN
TIETGENSGADE
STRØGET
H.C. AN
BERNSTOR FFSGADE COPENHA CENTRAL GEN STATION
HALMTORVET
PLADSEN
BROGAD E
ISTED
RÅDHUS
VESTERPORT STATION
GE
S BRYG
ISLAND
ART
ILLE
RIVE
J
EQ#TR*CPUGP*QVGN)TQWR0[DTQXGL&-)GPVQHVG
YYY6KXQNK%QPITGUU%GPVGTEQOKPHQ"VKXQNKEEFM
4
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
68
it og administration
Troels Vest Jensen 26 år, medstifter af Ultimate Web. 2001-: Partner, Ultimate Web. 2002: Markedsføringsøkonom.
talenter: Klassisk succes Det er den klassiske Silicon Valley-succeshistorie i en nordjysk udgave. To teenagere begynder at nørde med nogle hjemmesider, og en virksomhed bliver skabt. Aalborgensiske Ultimate Web er – endnu – ikke en succes på Silicon Valley-niveau, men mindre kan også gøre det for 26-årige Troels Vest Jensen, der startede virksomheden sammen med den jævnaldrende Dennis Hostrup. ”Det var egentlig lidt af en tilfældighed, at vi kom i gang,” fortæller Troels Vest Jensen. ”Vores gamle skolelærer ville gerne stille op som borgmesterkandidat, og han spurgte, om vi kunne hjælpe med en hjemmeside. Det gik meget godt. Han blev i hvert fald valgt,” fortæller Troels Vest Jensen. I dag består Ultimate Web A/S af fem ansatte, der udvikler og producerer CMS-systemer (Content Management Systems) til at vedligeholde hjemmesider for virksomheder. ”Reklamebureauer over hele landet er blevet helt vilde med vores CMS – Ultimize, der giver de kreative flere muligheder at arbejde med. Planen er fortsat at udvikle systemet, og vi har allerede nu fat i nogle store kunder,” siger Troels Vest Jensen. Trods det store teknologifokus betragter Troels Vest Jensen ikke sig selv som nørd. ”Vi har specialister, som ved meget mere om teknologi end jeg. Men jeg ved nok til at vide, hvad der er muligt. Min funktion er at tale med kunderne og vide, hvad de har brug for.” Og Troels Vest Jensen er god til at tale med mennesker, fortæller Jette Rasmussen, direktør hos Infolink Kurser, som står for iværksætteruddannelser i det nordjyske. ”Det er sjældent, man ser en mand i den alder have en sådan tæft for forretning og samtidig være så jordnær og behagelig. Jeg har mødt flere tusinde iværksættere, Troels er noget helt særligt.” n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
69
It og administration af sten løck
[email protected]
Karriere i fjumreår Det skulle have været et fjumreår, da Martin Wood efter gymnasiet søgte udenlands, men endte med at sætte kursen for hans liv og karriere. ”Jeg har altid haft flair for teknologi, og gennem min far fik jeg job ved en it-helpdesk hos Krigsforbryderdomstolen i Haag,” fortæller Martin Wood. Tre måneder senere blev den 18-årige Martin Wood fastansat, og det blev til syv år i det hollandske. ”Det var et fantastisk job, jeg lærte en masse. Og det var til tider et usædvanligt job, når man f.eks. skulle sætte netværk op i lighuse eller forladte ambassader i eks-Jugoslavien,” siger Martin Wood. Jobbet bød også på regelmæssige forfremmelser, indtil Martin Wood ikke kunne komme længere i FN-systemet på grund af sin manglende akademiske baggrund. Han vendte hjem til Danmark og startede som it-koordinator på Hvidovre Hospital. Men også i det danske var forfremmelser en del af jobbet, og 26-årige Martin Wood steg i graderne hos Region Hovedstaden. I dag er han driftschef for koncern-it med personaleansvar for 80 medarbejdere og et budget på 150 millioner kroner. Selv om teknologi har været en rød tråd i karriereforløbet er det ikke, hvad Martin Wood brænder for. ”Jeg skal ikke være den bedste til teknologi, jeg fokuserer på det ledelsesmæssige. Fagligt må man nok vælge side, ellers bliver man halvgod til begge dele.” Det er da også de ledelsesmæssige kvaliteter, Martin Woods chef, it-direktør hos Region Hovedstaden Jan Kold, især har lagt mærke til. ”På ledersiden demonstrerer han utroligt stor modenhed. Han har en evne til at bevæge sig på det strategiske niveau og samtidig håndtere det jordnære med personalet. Den ballast, han kommer med, giver ham en utrolig evne til at bevare roen.” n
Martin Wood 30 år, Driftschef, Koncern IT, Region Hovedstaden. 2002-2005: System Administrator, FN’s internationale krigsforbryderdomstol, Den Haag, Holland. 2005-2006: ITIL koordinator og IT-sikkerhedskoordinator, H:S. 2006-2007: Site Manager, Koncern IT, Region Hovedstaden. 2007-2009: Sektionsleder, Koncern IT, Region Hovedstaden. 2009-: Driftschef, Koncern IT, Region Hovedstaden.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
70
it og administration
Drevet af nysgerrighed Finans, indkøb, marketing og nu it. 26-årige Christa Nielsen har allerede lært meget i sin tid hos Maersk, og hun vil fortsætte ad den kurs, mener hendes kollega, Peter Skyttegaard, General Manager hos Maersk Line IT, Contract and Vendor Management. ”Hun er mere generalist end specialist. Det er realistisk at forestille sig hende som chef for en udenlandsk landeoperation inden for fire-fem år.” Foreløbig gælder det dog it og ikke mindst outsourcing, hvor Christa Nielsen ofte sidder for bordenden, når der skal forhandles nye kontrakter med erfarne forhandlere fra leverandører som HP og IBM. ”I og med hun kun har arbejdet med it i
to år, er der selvfølgelig nogle tekniske områder, hvor hun har brug for opbakning. Men hun kender sine styrker og svagheder og er ikke bange for at bede om hjælp” siger Peter Skyttegaard. Christa Nielsen kom til Maersk Line IT efter to år som marketingchef hos Maersk Fluid Technology i USA. ”Jeg ville gerne bygge videre på nogle tydelige kompetencefelter, og it virkede som stedet, hvor der var den største udvikling i gang. It betyder så meget i dag, at her kan man virkelig være med til at forme forretningen,” lyder det fra Christa Nielsen, der ikke vil give noget præcist bud på, hvor hun vil være nogle år ud i fremtiden. ”Jeg er drevet af nysgerrighed og muligheden for at gøre en forskel.” n
Christa E.V. Nielsen 26 år , General Manager, Maersk Line IT. 2006: M.I.S.E. (Maersk International Shipping Education). 2006: Assistant Manager, Maersk Fluid Technology. 2006-2008: Global Strategic Marketing Manager, Maersk Fluid Technology. 2008-: General Manager, Maersk Line IT.
Forstår maskineriet
Henrik Ertman Baunsgaard 31 år, Windows and Office Category Manager, Microsoft Danmark. 2006: Cand. merc. 2003-2004: Account Manager, Despec Supplies. 2004-2008: Microsoft Danmark. 2008: Windows and Office Category Manager, Microsoft Danmark.
”Jeg går benhårdt efter et lederjob i Microsoft. Det kan være i Danmark eller i udlandet.” Selv om 31-årige Henrik Baunsgaard allerede har nået meget i sine fem år hos Microsoft, er rejsen først lige begyndt. ”Jeg har altid haft ambitioner om at blive leder i en stor virksomhed. Personlige udfordringer motiverer mig. Jeg sætter en stor ære i at levere på alle de parametre, jeg skal, og så lidt til.” I dag er Henrik Baunsgaard nordisk kategori ansvarlig for de to formentlig vigtigste produkter i Microsoft-imperiet, Windows og Office, i detailleddet. ”Jeg har ansvaret for at koordinere og drive forretningen i Danmark samt på nordisk plan. Jobbet involverer en langt højere grad
af marketing. Jeg har altid været sælger, men nu får jeg udvidet min profil,” forklarer Henrik Baunsgaard. Ifølge hans chef, Claus Due, Country Manager E&D Denmark, kan Henrik Baunsgaard roligt sigte højt. ”Hans fremtid ser særdeles lovende ud. Han har den kæmpe fordel, at han forstår Microsoft-maskinen på et meget højt niveau. Men samtidig har han hele tiden øje for kunderne, hvad de har brug for. Den kombination kan bestemt ikke forventes hos alle, det er som regel det ene eller det andet. Og så er han samtidig meget resultatorienteret. Lige som vand løber nedad, har Henrik en trang til hele tiden at skabe resultater.” n
Give Your Career a Major Boost Information Meeting: Thursday 15 April 2010, 17:00-19:00
Copenhagen Business School Dalgas Have 15 2000 Frederiksberg
To sign up for the Information Meeting please register on our website www.mba.dk or contact us by phone + 45 3815 3014.
Innovation C fra Blå Station
EFG Bondo er meget mere end kontormøbler… At tænke holistisk er naturligt for os. Det er vigtigt for os, hvilke processer møblerne skal være med til at støtte, hvilken helhed og hvilket udtryk de kan/skal skabe. Når vi indretter aulaer, receptioner, store og små konferencerum, byrådssale, kantiner, udendørsterrasser, arbejdspladser, undervisnings-miljøer m.v., er møblerne et redskab til et udviklende arbejdsliv og en reflekterende livsstil, hvor mennesket er i fokus. Velkommen hos os! EFG Bondo A/S, Islevdalvej 98, 2610 Rødovre. Tlf 44 500 900, Fax : 44 500 999,
[email protected], www.efgbondo.dk
Det perfekte match!
8
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
72
direktører
talenter:
Selv storken kommer til tiden
Sheela Søgaard 34 år, CEO, Bjarke Ingels Group. Cand. merc. int., CBS. 2000-02: Management and Strategy Consultant, McKinsey & Co. 2002-06: Project Manager, Product & Logistic Manager og senest International Product Manager, GN ReSound. 2006-08: Business Development Manager, Meyers. 2008-: CFO, siden CEO og Associate Partner, Bjarke Ingels Group.
Stifteren af arkitektgruppen BIG – Bjarke Ingels – er ved at boble over af lovord, når han taler om tegnestuens CEO - Sheela Søgaard. Eksempelvis tilskriver han hende en betydelig del af æren for, at 2009 både fagligt og økonomisk blev det bedste år nogensinde for tegnestuen. Stemmen bliver henført, når han fortæller om, hvordan tegnestuen, siden Sheela Søgaard tiltrådte, ikke har rørt kassekreditten, og ikke mindst om hendes måde at varetage jobbet på, der gør, at han kan hellige sig sin kernekompetence som arkitekt. ”Hun er en kombination af at være helt ufatteligt tjekket, samtidig med at hun er en utroligt behagelig menneskechef,” lyder skudsmålet. Sheela Søgaard er opvokset i Mellemøsten. Moderen er dansk og faderen indisk. Hun tog tilbage til Danmark som 18-årig og uddannede sig på CBS. Efterfølgende blev hun ansat hos McKinsey & Co., hvor hun i to år arbejdede med forretningsudvikling. ”Der fik jeg min virksomhedsværktøjskasse fyldt, et uvurderligt netværk og ikke mindst venner for livet.” Siden kom hun til GN Resound, hvor hun bl.a. var del af et dreamteam, og siden fik sit første lederjob. I 2006 skiftede hun, og fik job hos kokken Claus Meyer, hvor hun var i to år. Mens hun var på barsel, blev hun kontaktet af Bjarke Ingels. I første omgang til en løs snak om de udfordringer, som BIG havde dengang. I 2008 blev hun ansat som CFO og er siden avanceret til CEO. Til sommer venter hun sit andet barn. Men i ”sædvanlig Sheela-stil” siger Bjarke Ingels: ”Hun advarede mig, da jeg ansatte hende. Hun sagde, at der ville gå to år, så ville der komme en til. Hun føder i sommerferien. Selv storken kommer lige til tiden, når det er Sheela. Så passer det ind i den overordnede planlægning.” n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
73
Direktører af vibeke vestergård
[email protected]
Solide aftryk i Ecco-sko Karrieremæssigt har Steen Borgholm haft løbeskoene på i sine 10 år hos Ecco. Egentlig troede han, at hans karrierevej skulle være revisorens. Men allerede efter et år i KPMG skiftede han specialistsporet ud med en mere generel lederuddannelse. Han blev ansat hos Ecco som direktionsassistent for Eccos finansdirektør og var allerede et år senere udnævnt til leder af Corporate Accounting and Controlling. I 2003 tog Steen Borgholms karriere fart. Eccos schweiziske nyetablerede selskab havde betydelige problemer. ”Mens jeg sad i Bredebro, blev jeg bedt om at kigge på vores forretning i Schweiz, som havde blodrøde tal og var lukningstruet. Jeg kom tilbage med en plan, som var ret drastisk. Min finansdirektør kiggede på mig og sagde: ’Det ser fantastisk ud. Det synes jeg, at du skal gøre.’ Jeg var meget ung,” erindrer Steen Borgholm. Opgaven løste han til topkarakter. ”Steen udførte en perfekt turnaround på blot to år,” siger Eccos Executive Vice President, Michael Hauge Sørensen. Steen Borgholm skar først selskabet kraftigt ned, fastholdt en stram omkostningskontrol, ændrede kollektionen og professionaliserede indkøb og supply chain. Selskabet er siden vokset markant og har siden været profitabelt. Succesen førte Borgholm til Canada, hvor han blev administrerende direktør for Eccos canadiske selskab i Toronto, hvor han har skabt et betydeligt større overskud for Ecco, samtidig med han har opbygget Eccos eget butiksnet. Ved årsskiftet fik han en af Eccos absolutte topposter som direktør for virksomhedens asiatiske region og blev dermed en del af Eccos internationale topledergruppe. ”Netop det understreger koncernens tillid til, at Steen er manden, der kan løfte opgaven,” siger Eccos Michael Hauge Sørensen. n
Steen Borgholm 35 år, Regional Director, Ecco Asia Pacific. Cand. merc. aud. og lederuddannelse fra Harvard og IMD. 1999-00: Revisor, KPMG. 2000-03: Direktionsassistent, siden Manager Corporate Accounting and Controlling, Ecco. 2003-09: Managing Director, Ecco i Schweiz og Canada. 2010-: Regional Director, Ecco Asia Pacific, Hong Kong.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
74
direktører
Energibundtet
Bent Hagen 35 år, administrerende direktør, HTH Øst. Tømrer og CBA. 1989-93: Tømrersvend, A-Z Entreprise. 1993-94: Tømrersvend, Anderson Construction, USA. 1994-07: Salgskonsulent, siden forretningsfører og salgschef, HTH. 2007-: Administrerende direktør HTH Øst og direktionsmedlem i HTH Køkkener.
Bent Hagen er uddannet tømrer, men var tidligt klar over, at han ikke ville forfølge den løbebane. Han havde nemlig samtidig en faible for salg. Det bragte ham i 1994 til HTH, hvor han blev salgskonsulent. Han var havnet på den rette hylde og modtog flere priser for sin salgsindsats. Anerkendelsen betød nye opgaver og avancementerne kom i en lind strøm. I 2003 etablerede han Skandinaviens største køkkenbutik i Glostrup, og siden 2007 har han været administrerende direktør for HTH Øst. Knap et halvt år efter at han var blevet førstemand, satte krisen for alvor ind. Bent Hagens ledelsesmæssige håndtering af krisen får hans bestyrelsesformand, Henrik Karup Jørgensen, til at betone: ”Bent har vist, at han ikke kun
Søren Krarup
Daniel C. Rønsholdt 33 år, direktør, Area9. MBA. 2004-05: Commercial Advisor, Den Danske Ambassade i Washington. 2005-08: Assistant Manager, siden Manager Business Development, Terma North America Inc. 200810: Regional Director, Terma North America. Inc. 2010-: Direktør, Area9.
F oto : j es p er ba l l eb y
Amerikanske udfordringer Daniel Rønsholdt er netop stoppet i elektronikvirksomheden Termas amerikanske datterselskab. Alligevel er hans nu tidligere chef, Director Nils Greir ikke i tvivl om, at Daniel Rønsholdt er et talent. De seneste seks år har han assisteret Nils Greir og den øvrige ledelse i Terma med at etablere selskabets amerikanske datterselskab. Greir fremhæver, at Rønsholdt ret hurtigt ændrede rolle fra at være ”supporterende” til at blive Regional Director med ansvar for et af Termas fire forretningsområder – radarsystemerne. Han fremhæver Rønsholdts strategiske overblik og hans blik for forretningsmuligheder, som har styrket Termas position betragteligt på det område, han har stået i spidsen for. Rønsholt har netop skiftet job til den danske softwarevirksomhed Area 9, der leverer og udvikler simulatorer og avanceret E-learning til den akademiske verden. Firmaet har besluttet sig for at udvide forretningen til det kommercielle marked. ”Det er en interessant mulighed for at tage en dansk nichevirksomhed, som er specialist inden for sin kompetence, og få den etableret i USA.” n
kan lede i medvind, men også i strid modvind. Han har trods omkostningsreduktioner været i stand til at opbygge en velmotiveret organisation, der har vundet store markedsandele det sidste år. Han giver energi til virksomheden.” Selv synes Bent Hagen, krisen giver muligheder, fordi den stiller krav til hans kreative evner og lyst til at arbejde med ændringer. ”Krisen betød et kulturskifte for os. Tidligere tiders fastgroede arbejdsgange er ændret. Vi arbejder i dag langt mere på tværs af organisationen og med klare mål.” Effektivitetsforbedringer på 25 procent, stigende kundetilfredshed og en afslutningsprocent – antallet af ordrer man får i hus – hævet til 65 procent taler deres eget sprog. n
34 år, CEO, Berlin III & Berlin IV. Cand. jur., Aarhus Universitet. 2003-06: Advokatfuldmægtig, Advokatfirmaet Bang Henriksen & Muurholm. 2006-07: Advokat, Abel & Skovgård Advokatfirma. 2007-09: Direktør, Tækker Group, Berlin. 2009-: Adm. direktør, Berlin III & IV.
Succes i modvind Selv beskriver Søren Krarup sig som ”en arbejdsom jyde, der har lidt svært ved at sidde stille, og som en, der hele tiden gerne vil lidt mere.” Indtil videre kan hans voksenliv deles op i fire kapitaler: I kapitel 1 slår Søren Krarup sine folder i forsvaret og får sin første ledelseserfaring. I kapitel 2 uddanner han sig til jurist. Arbejder først som advokat i Ålborg og siden i Århus. I den periode finder han ud af, at han vil specialisere sig i ejendomsmarkedet og især i investeringsejendomme. I kapitel 3 bliver han ansat i ejendomsselskabet Tækker, hvor han bliver direktør for selskabets tyske aktiviteter. Han flytter til Berlin, hvor det lykkes ham at forbedre resultaterne, selv om ejendomsmarkedet er hårdt ramt. Han har netop åbnet kapitel 4, hvor han er blevet administrerende direktør for de børsnoterede selskaber Berlin III og Berlin IV, som investerer i tyske ejendomme. Bestyrelsesformand Henrik Frisch siger: ”Søren besidder drivet til at drive en ejendomsportefølje til succes i en vanskelig tid.” n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
75
Modnet i USA Civilingeniør Jens Groths karriere er spundet omkring Obel-P Gruppen. Internationalt salg og marketing er hans gebet. Han begyndte i induktionsafdelingen, hvor det stod sløjt til. Afdelingen var tæt på lukning, men i løbet af 18 måneder var han med til at løfte salget med ikke mindre end 200 procent. Derefter blev han flyttet til et af gruppens andre selskaber, IOP Marine, der udvikler og fremstiller hydraulisk værktøj til skibsindustrien. De gode takter fortsatte. Jens Groth var med til at etablere en række strategiske partnerskaber og agenter globalt. Virksomhedens vækstrater voksede mellem 20 og 30 procent om året. I 2007 blev han udstationeret
i Miami i Florida. Opgaven var at komme ind på det amerikanske marked og identificere nye produkter og udbygge agentnetværk til IOP Marine. ”Jeg skulle modnes lidt, og det bliver man, når man står alene i en fremmed kultur uden netværk,” forklarer han. Resultaterne var overbevisende, for da han vendte hjem, steg han i graderne, og sidste år kunne han skrive administrerende direktør på visitkortet. Bestyrelsesmedlem i IOP Marine Mats Persson siger: ”Jens er initiativrig, resultatorienteret og driver selskabet frem. Jeg er overbevist om, at Jens har, hvad der skal til for at bidrage til en positiv udvikling af dansk erhvervsliv
Thomas Barfoed 31 år, Regional Manager, JF Hillebrand, Canada. Speditør og CBA. 2000-01: Shipping Trainee, JF Hillebrand Scandinavia. 2001-05: Sales Executive, Business Development Executive, JF Hillebrand Rusland/Chile. 2005-09: Sales and Operations Manager, JF Hillebrand Russia.
Verden kalder I begyndelsen var det basketball, der fik Thomas Barfoed til at rejse ud. Først på high school og siden på college i USA. Han mener dog også, at han er arveligt belastet. Faderen arbejdede i en årrække for DLG i USA. Derfor var det også et helt bevidst valg, at Thomas Barfoed blev speditør. Netop den metier ville give ham mulighed for at komme ud i verden og prøve kræfter med international handel. Han kom i speditørlære hos tyske JF Hillebrand, som har specialiseret sig i logistik og transport af vin og spiritus. Allerede i sin elevtid prøvede han kræfter med Rusland og pendlede hjem til studierne på Niels Brock. Siden har han været udstationeret i Rusland i to omgange, afbrudt af to år i Chile. Hans daværende chef, Office Manager Mark Smith, siger: ”Hans virkelyst og en eminent evne til at skabe gode relationer til kunder og samarbejdspartnere blev en vigtig brik i vor udvikling i Rusland.” I dag er Thomas Barfoed Regional Manager for JF Hillebrand i Vancouver i Canada. n
Jens Groth 32 år, administrerende direktør, IOP Marine. HA og civilingeniør. 2004-07: Sales Manager, Obel-P Gruppen. 2007-08: Udstationeret i Florida i USA hos en strategisk samarbejds partner for IOP Marine. 2008-09: Sales- and Operations Manager, IOP Marine. 2009-: Administrerende direktør, IOP Marine.
Kreatør af uddannelser Christian Gausbo kunne tale herfra og til evigheden om sit hjertebarn – Skills Creator. Et selskab, som har specialiseret sig i at levere træning, uddannelse og kommunikationsløsninger udarbejdet ved hjælp af ny teknologi. Eksempelvis web, e-learning, sociale medier og wiki samt klassisk klasseundervisning. Selskabet etablerede han sammen med sin forretningspartner Benny Christian Grandahl i 2007: ”Christian har evnen til at bevare overblikket over alle vores aktiviteter og kan samtidig fokusere på de aktiviteter, der er vigtigst for vores forretning her og nu. Og så er han god til tal og budgetter.” I dag har selskabet kontorer i tre verdensdele – i København, i Hyderabad og i Seattle. Bundlinjen har hele tiden været sort. Kundelisten er nævneværdig med bl.a. Microsoft globalt, Novozymes og Dansk Industri. Fundamentet for hans virke blev lagt, da han var trainee i Brüel & Kjær. Siden kom han til PricewaterhouseCoopers, og han har arbejdet for IBM og Mærsk Data, og netop her kom han til arbejde med træning og e-learning, som siden har været hans gebet. n
Christian Gausbo 34 år, medejer og stifter af Skills Creator. HD i it og økonomistyring, CBS. 1994-97: Trainee i Brüel & Kjær. 1997-04: Forretningskonsulent, PricewaterhouseCoopers/IBM. 2004-06: Project Manager, Maersk Data/IBM. 2006-07: Project Manager, ISNordic. 2007-: Medejer, direktør, Skills Creator.
20 BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
76
Rådgivere
Anders Etgen Reitz 35 år, advokat og partner, Magnusson Law Firm. 2000: Cand.jur Københavns Universitet. 2005: Master of Law, New York University. 2007-: Co-Chair, International Employment Law Committee, ABA International. 2000-2008: Advokatfuldmægtig og advokat, Bech-Bruun. 2008-: Advokat og partner, Magnusson Law Firm. 2010-: Medlem af VL 84.
talenter: Den globale advokat Anders Etgen Reitz er en af landets førende advokater i international ansættelsesret. Han er hyppig taler ved konferencer om emnet verden over og står midt i New Delhis hidsige trafik, da Berlingske Nyhedsmagasin ringer. Her er han ordstyrer ved en international konference arrangeret af American Bar Association og er inviteret til at holde foredrag om diskrimination og menneskerettigheder på ansættelsesområdet. “Det handler om rettigheder, børnearbejde og lige stilling i for eksempel Asien,” siger Anders Etgen Reitz, der har studeret i Oxford og har en Mastergrad fra New York University og altid har været tiltrukket af det in ternationale. “Året i New York var enormt fascinerende. Jeg ople vede, hvordan evnen til at rådgive komparativt mellem flere landes regler gav en stor merværdi. Det har jeg for fulgt og dyrket siden, fordi vores klienter opererer i flere lande ad gangen og skal have rådgivning over grænser,” siger Anders Etgen Reitz. Han lægger vægt på at dyrke sit meget store interna tionale netværk. Det giver konkrete resultater. “Anders er drivkraften bag en imponerende vækst. Med sine organisatoriske og ledelsesmæssige evner har han været med til at skabe et vigtigt grundlag for fremtidig vækst,” siger advokat og partner i Magnusson Anders Worsøe. Drivkraften er den kreative proces. At sætte sig i kli entens sted og gøre juraen forståelig og løsningsorien teret for rigtige mennesker. Det har resulteret i imponerende mange publi kationer, foredrag, tillidshverv i internationale orga nisationer og optagelse som partner inden for det før ste år hos Magnusson. Et engagement, der også i en årrække betød frivilligt arbejde i Kunstnernes Rets hjælp. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
77
Rådgivere af Lisbeth Nedergaard
[email protected]
Et seriøst legebarn Grith Okholm Skaarup er den kreative hjerne, der udfordrer organisationers kommunikation. Hun har sat sit fingeraftryk på COP15-events for Københavns Kommune, arbejdet med branding for Novozymes og været fødselshjælper på markedsføringen af bl.a. animationsfilmen “Rejsen til Saturn”. Markedsføringen af den vandt True Award 2008 og blev set af 1,6 millioner på YouTube. “Jeg er et stort legebarn og får brugt det aktivt i arbejdet med alternativ markedsføring, som blandt andet betyder, at vi involverer brugerne og udnytter de sociale medier,” fortæller Grith Okholm Skaarup fra forandringsbureauet Workz. Legebarnet har solide rødder i det akademiske og er dybt professionel i sin ledelse af kampagner eller kulturprojekter. Det væsentligste er, at det kreative skaber en reel værdi. “En stor del af vores arbejde er at klæde HR-afdelingen på til selv at køre processerne videre,” siger Grith Okholm Skaarup, der er blevet tilbudt at blive partner i Workz. Administrerende direktør Ask Agger siger: “Grith har udviklet sig eksplosivt de seneste år, og hun løfter i dag komplekse opgaver i både ind- og udland med stor succes og selvsikkerhed. Hun er netop vendt hjem efter et forløb i Spanien, hvor hun på The Media Business School underviste en kreds af executives fra hele Europa i ledelse og forandringsprocesser. Og som ansvarlig for PR og Markedsføring har Grith allerede sikret flere opgaver for en række nye, store kunder.” Det betyder sandsynligvis, at Griths ambition om at være mere aktiv i de syv NGO-er, hvor hun er medlem, må vente lidt endnu. For der skal også være plads i hendes liv til familien, kæresten, vennerne, et nært forhold til Italien, stor nysgerrighed og rejselyst. n
Grith Okholm Skaarup 29 år, Head of communication and marketing, Workz A/S. 2004 -2008: Kommunikationsrådgiver Zentropa Interaction ApS. og musikkonsulent, Musikforlaget Apollo Aps. 2006-2009: Medejer af produktionsselskab Superstratum ApS. 2007: Cand. mag i dansk, Københavns Universitet. 2007-: Underviser på Københavns Universitet, Den Danske Filmskole og MEGA Master Business, Spanien. 2008- 2009: Senior Consultant, Workz A/S. 2009-: Head of communication and marketing, Workz A/S.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
78
Rådgivere
Trafik – matematisk set
Anne Kirk 29 år, transportplanlægger, Atkins. 2007: Cand. scient. oecon., Aarhus Universitet. 2007-: Transportplanlægger, Atkins.
Når politikerne dette forår endelig efter mere end 15 års debat vedtager at bygge en ny banestrækning mellem København og Ringsted via Køge, gør de det på et veldokumenteret grundlag. Transportplanlægger Anne Kirk fra rådgiverfirmaet Atkins har bidraget med omfattende samfundsøkonomiske analyser og beregninger i beslutningsgrundlaget. “Det gælder også beregninger om, hvor mange penge samfundet vil spare ved at forbedre rejsetid.” “For en privatperson vurderes det i gennemsnit at være 79 kr. værd at spare en times almindelig rejsetid, men der tages selvfølgelig højde for mange forskellige parametre i den samfundsøkonomiske beregning. Løsningen over Køge er umid-
delbart det dyreste alternativ, men på sigt absolut det mest økonomisk fordelagtige,” siger Anne Kirk. Hun valgte at gå den naturvidenskabelige vej for at kunne beskæftige sig mest muligt med matematik. “Anne har i løbet af bare to et halvt år i Atkins vist sig at være et vigtigt aktiv for os,” siger hendes afdelingsleder Anders H. Kaas. “Med sin uddannelsesmæssige baggrund og energiske tilgang til klienter og opgaver fik hun hurtigt succes med et nyt fagområde ’Samfundsøkonomiske vurderinger og analyser’, og hun har høstet meget stor ros fra flere ledende medarbejdere i Trafikstyrelsen for sin indsats i København-Ringsted projektet.” n
Kundeforståelse “Bjørn er en atypisk revisor, idet han i høj grad også har stor forretningsmæssig forståelse for de selskaber, han beskæftiger sig med.” “Han ser kreative og fleksible løsninger og samtidig er han troværdig, vender altid hurtigt tilbage og har både humor og en god personlighed,” siger Peter Warnøe, adm. direktør i Oyster Invest og kunde hos Bjørn Winkler Jacobsen. Som statsautoriseret revisor hos Deloitte adskiller Bjørn sig fra revisorstanden ved at være meget aktiv netværker og formå at omsætte det til konkret forretning. Han nøjes ikke med tal, men ser efter nye muligheder for kunden og giver sparring til at udvikle forretningen. “Min styrke er, at jeg kan åbne døre hos kunden. Jeg er god til at læse kundens agenda og skabe relationer,” siger Bjørn Winkler Jacobsen. Han blev både partner og statsautoriseret revisor, før han fyldte 31 år, indgår i ledelsen af over 100 medarbejdere og har trukket talrige kunder til butikken i flere år. Revisionshuset Deloitte roser ham til skyerne og fremhæver ham som en af de partnere, der kommer til at spille en central rolle i Deloittes strategi mod 2015. Men Bjørn lægger selv vægt på sin evne til at adskille tingene og holde skarpt øje med work-life balancen, hvilket blandt andet betyder, at han lægger fem-seks årlige mini-breaks i kalenderen, hvor han tager til Spanien og spiller golf for at genoplade mentalt og få energi til at skabe ny forretning. n
Bjørn Winkler Jakobsen 33 år, statsautoriseret Revisor, Partner Deloitte. 1999-2008: Revisor Deloitte. 2001: Cand. merc. aud. 2006: Statsautoriseret revisor. 2008- : Partner, Deloitte.
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
79
Han finder løsninger Seniorkonsulent Christian Rosenkrans Birn er fagligt ansvarlig for 14 konsulenter hos Devoteam Consulting. De hjælper deres kunder med at sikre de mest effektive arbejdsgange, høj kvalitet og service, hvilket blandt andet kræver, at alle ved, hvad de skal gøre og har de rigtige it-værktøjer. “Det kan for eksempel være et tele- eller energiselskab, der skal udvikle et nyt produkt. Der skal man have fuldstændig styr på processerne for at lykkes med en hurtig og effektiv introduktion til markedet,” forklarer Christian Rosenkrans Birn. En af karrierens udfordringer var udstationering til Devoteams kontor i Paris, hvor Christian med stor succes løste opgaver både i Frankrig
og internationalt, hvor han skulle få mange forskellige parter til at samarbejde for at finde en løsning. Han er også foredragsholder på IT-Universitetet, underviser i proces analyse i DANSK IT og er ansvarlig for strategi og udvikling samt kompetenceudvikling af medarbejderne i Devoteam på sit fagområde. Partner May-Britt Højgaard fremhæver, at Christian er Devoteams sikre kort, fordi kunderne altid er glade, og problemerne bliver løst. “Christian kommer aldrig til mig med problemer uden at have mindst to løsningsforslag klar. Når problemerne alligevel opstår, er han ekstremt dygtig til at løse dem - han er en rigtig problemknuser,” siger hun. n
Christian Rosenkrans Birn 33 år, Seniorkonsulent, Devoteam Consulting. 2001: Produktionsingeniør, Ingeniørhøjskolen i København. 2001-2005: Konsulent, Devoteam Consulting. 2005-2006: Paris. 2007-: Seniorkonsulent, Devoteam Consulting.
Speciale i ansvar Christian Tønnesen er strøget gennem nogle af den akademiske verdens mindste nåleøjer. Han opnåede den højeste specialekarakter nogensinde på Lancaster University i England, fik fuldt scholarship til at tage en Ph.d. på Oxford University og har været inviteret på gæsteophold på CERN i Schweiz og Berkeley i Californien. Christian Tønnesen bor i dag i London, arbejder for et konsulenthus specialiseret i grænselandet mellem Corporate Social Responsibility, CSR – virksomhedernes sociale ansvar - og virksomhedsstrategi. Han skriver om emnet i den engelske avis The Guardian og er hyppig taler ved konferencer. “Christian var leder for en opgave med at definere fremtidens førende standarder for ni ekstremt forskellige sociale og miljømæssige emner; fra spildevand til HIV-behandling. Det var mildt sagt en mareridtsopgave, der drev os alle til vanvid, men Christian hev den i hus. Kunden, en global virksomhed med 70.000 medarbejdere, var meget tilfreds og er i dag en af Aconas største kunder,” siger Christian Tønnesens chef, administrerende direktør Dr. Simon Hodgson. “CSR er en nødvendig del af strategien for en virksomheds succes på lang sigt,” siger Christian Tønnesen,. Han er meget glad for at have fundet hylden, hvor han kan arbejde med tidens store spørgsmål og gøre det til konkrete handlinger til gavn for bundlinjen, mennesker og miljø. n
Christian Tønnesen 30 år, partnerkonsulent, Acona Ltd. 2003: BA i Informationsvidenskab, Aarhus Universitet. 2004: Master i Science & Technology Studies, Lancaster University. 2007: Projektspecialist, Royal Dutch Shell. 2008- : Konsulent, Acona Ltd. 2009: Ph.d. i Management Studies, Said Business School, Oxford University.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
80
Rådgivere
Specialist i bankret
Anne Kaas Hammer 32 år, advokat, Bech Bruun. 2003: Cand. jur., Aarhus Universitet. 2002- 2004: Assistent / fuldmægtig, Kroman Reumert . 2004-2007: Fuldmægtig, Bech-Bruun. 2007- 2009: Senior Legal Advisor, Danske Bank A/S. 2009-: Advokat, Bech-Bruun.
“Jo vanskeligere, jo bedre,” smiler Anne Kaas Hammer. Hun er advokat og rådgiver banker og finansvirksomheder i finansielle forhold. “Både derivater og andre finansielle instrumenter, jeg arbejder med, er dybt komplekse. Jeg var et par år i Danske Bank for at lære endnu mere om dem, inden jeg vendte tilbage til advokatbranchen, hvor jeg kan finde både store udfordringer og gode udviklingsmuligheder,” fortæller Anne Kaas Hammer. “Den jura, Anne kan, er der stort set ingen andre i Danmark, der mestrer. Hun er højt specialiseret i et
meget svært område, har tæft for forretning, har en udadvendt personlighed og kan på en tillidsfuld facon rådgive klienter, som sidder på et meget højt niveau,” siger Søren Meisling, partner i Bech-Bruun og Annes chef. Anne Kaas Hammer er netop vendt tilbage til København efter et halvt års udlån til London, hvor hun helt usædvanligt for en dansker bistod den globale bank, Royal Bank of Scotland, i rådgivning om derivater med henblik på nordiske transaktioner. n
Reklame-dommer Kontaktchef Brian Carlson nøjes ikke med at vurdere reklameprojekter inden for bureauet Klausen + Partners’ egne rammer. Han er også dommer i den internationale konkurrence Echo Awards, hvor han læser kampagner fra hele verden. “Det er superspændende at se de store kulturforskelle, og hvordan de kommunikerer succesfuldt i andre lande,” siger Brian Carlson. Hans styrke er at sætte sig ind i kundens tanker, sætte fingeren på det ømme punkt og forklare, at en god reklamekampagne ikke kan opfinde et behov for at købe, men kan skabe erkendelse af et behov og åbne for modtagelse af salgsbudskaber. “Reklame er ikke bare gode ideer og kreative indfald. Det er grundigt arbejde baseret på lige dele teori, erfaring og koncentreret indsats. Til gengæld kan god kommunikation løfte en virksomhed og være med til at gøre en forskel for en masse mennesker,” siger Brian Carlson. Hans chef, Hans-Henrik Søndersted-Olsen, adm. direktør i Klausen + Partners er ikke i tvivl om talentet: “Brian er dygtig, fagligt kompetent, resultatorienteret og professionel. Og i øvrigt et dejligt menneske at arbejde sammen med.” n
Brian Carlson 31 år, kontaktchef, Klausen + Partners A/S. 2005: Cand. merc., CBS, 2005-2007: Projektleder, Hjaltelin, Stahl & Co. og Rainmaker. 2007-2009: Kontaktchef, Rainmaker. 2009-: Kontaktchef, Klausen + Partners. 2009 : Medlem af Juryen, Echo Awards, DMA, runde 2 i New York. 2009-: Medlem af Echo Academy of Direct Marketing Arts & Science. 2009-: Bestyrelsesmedlem Danish Direct.
Ditte Marie Næstoft 30 år, management con sultant, Quartz Strategy Consultants A/S. 2006: Cand. merc. Applied Economics and Finance. 2006 -: Management consultant, Quartz Strategy Consultants A/S.
Værdi til projekterne Ditte Marie Næstoft hjælper sine kunder med at blive helt klare på deres strategi. I øjeblikket er kunden Novo Nordisk, hvor hun hjælper med at drive en global kommerciel lancering af et nyt produkt. “Ditte har en bemærkelsesværdig god evne til at forstå sine kunders behov og deres forretningsmæssige udfordringer. Hun er ambitiøs, arbejder hårdt og har dyb forretningsforståelse. Netop den kombination tilfører betydelig værdi til de projekter, hun har været involveret i hos os,” siger Jens Carsten Dahl, global marketing director, Novo Nordisk. Selv fremhæver hun begejstret, at projektet er rykket enormt langt siden starten for seks måneder siden. “Jeg går analytisk til tingene, men lægger også vægt på at have en tilpas pragmatisk holdning, så tingene lykkes, og kunden reelt kan bruge den løsning, mit team og jeg leverer,” siger Ditte Marie, der fremhæves af Quartz for sit høje energiniveau, store empatiske evner og for konstant at levere toppræstationer i et miljø præget af yderst konkurrenceprægede konsulenter. n
FAR TIL FIRE
GRAND SCEEN ENIC C 7 PER RS. – DCI CI 110 10 E XP X PRE XPRE RESSSIO RESS ION: N:: 29 94. 4.90 9000
KR. KR R. ELLE ELLLEER SO SOM M FI FIRM RMAB RM AB BIL I M MED ED D EETT BEESK SKAT ATTNI N NG NGSG NGSG GRU RUN NDLA ND L G PÅÅ : 22 2244..33008 KR. KR R.
OTTE TIL FIRE
GRAND SCENIC VAN - DCI DCI 110 1100 E XP X RE R SSSIO ION: ON N:: 16 1611. 1.66000
KR.. EKS KR EKS KSKL K . MO KL MOMS MS, ELLE ELLLER LEER SCEN SC CEN ENIC C VVAN AN - DCI DCI 110 110 EEXP XPRE XP PRE RESS ESS SSIO ION: IO N: 15 156. 6.90 900 K 900 KR R. EKSKL KSKL.. MO MOMS MS..
www.renault.dk $ %
&
%
' (
)
*
HAR DU BRUG FOR MERE PLADS PÅ BAGSÆDET ELLER BUDGETTET?
Lige nu får du markedets bedste tilbud på masser af plads. Uanset om du har brug for en privatbil, en firmabil eller en bil på gule plader, så har vi en løsning til dig. Kom og få et tilbud på lige præcis den plads, du har brug for. Scenic og Grand Scenic: 13,3 - 19,2 km/l, Co2 135-184 g/km. De viste biler kan være med ekstraudstyr.
Energimærkning
Roskildevej 20 · 2620 Albertslund Kirstinehøj 62 ∙ 2770 Kastrup Læs mere på bilia.dk
Tlf. 7259 1000 Tlf. 7259 1500
Nærum Hovedgade 1 ∙ 2850 Nærum Bytoften 7 ∙ 4000 Roskilde
Tlf. 7259 1800 Tlf. 7259 1900
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
82
Rådgivere
Klimafornemmelser
Julie Louise Knudsen 27 år, managing consultant, Copenhagen Consulting Company (CoCoCo). 2008: Cand.merc. International Marketing and Management, CBS. 2008: MBA, Fisher International MBA program, Monterey Institute of International studies.
Managing consultant Julie Knudsen er godt inde i den aktuelle klimadebat. Både som medforfatter på CoCoCo’s bog “Klima på den strategiske agenda”, som driver på CoCoCo’s analyse af eget carbon footprint og som rådgiver af flere danske virksomheder om klimastrategi. Hun vandt også CoCoCo’s videnpris for sit arbejde med klima. “Julie har på knap to år vist ekstraordinært gode resultater hos store danske virksomheder som Novozymes, Carlsberg og Dako. Hun har de professionelle credentials i orden
Det skal klikke Når to parter i en større kontrakt bliver uenige, er det ofte Søren Krogh Knudsen, der rådgiver frem til at genfinde det gode samarbejde. “Søren har en høj grad af naturlig autoritet, er inspirerende og brænder fantastisk godt igennem både internt og hos kunderne. Han kan skabe respekt og lydhørhed blandt alle i en organisation. Kombineret med en udstrakt social forståelse gør det ham til en usædvanligt god konsulent,” siger Leif Caspersen, partner PA Consulting. Søren Krogh Knudsen har arbejdet over seks år i udlandet inden for telekommunikation. Den røde tråd har været ledelsesansvar og det internationale. “Jeg er utrolig omhyggelig med at sætte det rigtige hold. Jeg ser mere på de menneskelige kvaliteter end på cv’et, fordi resultatet bliver så meget bedre, når kunde og rådgiver klikker,” siger Søren Krogh Knudsen. Han arbejder selv uden filter og er aldrig bange for at komme for tæt på kunden. “Det skræmmer enkelte, men langt de fleste oplever det positivt, at jeg tager ejerskab og lytter til alle signaler fra kunden og siger, hvad jeg synes er det rigtige,” siger Søren Krogh Knudsen. n
Søren Krogh Knudsen 35 år, Managing Consultant, PA Consulting Group. 1997: Akademiøkonom. 1997-1998: Destination & personnel manager, Skikompagniet, Frankrig og Østrig. 1998-2000: Market Development Manager, MCI Switzerland. 2001-2003: Head of Nordic Product Management. 2003-2007: Senior Manager, Verizon MCI. 2006: MBA, Henley. 2007-2008: Group Manager, Verizon MCI. 2008-: Managing Consultant, PA Consulting.
med topkarakterer fra både CBA og MBA uddannelsen, og formår at skabe relationer og langvarige resultater hos kunden,” siger Susanne Palsten, udviklingsleder i CoCoCo. Derudover er Julie Louise Knudsen hovedsaglig rådgiver i pharma og biotek og kan specielt godt lide at arbejde med problemstillingen inden for salg og markedsføring. “Det væsentlige er at møde kunden i øjenhøjde og udvikle løsningen sammen,” siger Julie Louise Knudsen. n
Line Milthers 31 år, Integration manager, Conscensia Ltd., Lviv, Ukraine 2003-2005: Kontorassistent, MAPP. 2006: BA International Business Communication. 2006-2007: Projekt Koordinator, Interlogic, Ukraine. 2007-2008: Conscensia, Ukraine.
Brobygger i Ukraine Skal outsourcing være en succes, kræver det, at alle involverede parter har en god forståelse for og forankring af opgaven. Det er Line Milthers daglige udfordring, når hun som integration manager i Conscensia skal bygge bro mellem de godt 60 ukrainske udviklere i Lviv og de danske virksomheder. “Alle skal kende deres roller og forstå arbejdet. Den største udfordring er næsten, når jeg er nødt til at bede de danske kunder om at ændre i deres processer,” siger Line Milthers fra Lviv. Hun gør meget for at introducere de ukrainske medarbejdere til danske ledelsesværdier, en flad organisation, fleksible arbejdstider og vigtigheden af at tage stilling og ansvar. Hun brænder for at modbevise de hyppige historier om outsourcing, der ikke bliver godt. “Line er en stærk dame, der har stor gennemslagskraft i en mandsdomineret verden. Samtidig er hun god til at balancere med de mere bløde sider af ledelse,” siger Martin Dommerby, CEO Conscensia A/S. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
83
Frikvarter i uniform Kenneth Kvistgaard-Aaholm skifter hvert år jakkesættet ud med gevær og grøn uniform. Han er sergent af reserven i Flyvevåbnet og bruger et par uger årligt på at efteruddanne personel, som skal udstationeres. Både for at bidrage med noget, men i høj grad også for at holde kontakt med forsvaret og være sammen med andre mennesker end dagligdagens højt specialiserede jurister. “Det er fantastisk med det input fra en verden langt fra jura,” siger Kenneth Kvistgaard-Aaholm. Han er specialiseret i patentret og rådgiver klienter, når der opstår uenighed, om nogen har kopieret ens teknologi. Det kan handle om elektronik, mekanik eller andre teknologier og mange gange er det opgaver,
der rækker langt ud over de danske grænser. Det har resulteret i, at Kenneth har opbygget et internationalt netværk blandt advokatkontakter og har rejst meget i Europa, Nordamerika og Asien. “Ved visse lejligheder er det endda Kenneth, der har kunnet påpege problemstillinger i forhold til klientens produkter, inden klienten selv blev opmærksom på det,” siger Lasse Arffmann Søndergaard Christensen, partner, LL.M. Han roser Kenneth for høj faglig standard, entusiasme og stor kommerciel forståelse for klienternes problemstillinger. “Jeg er ikke i tvivl om, at Kenneth også i en officiel lederrolle vil klare sig fornemt,” siger han. n
Kenneth Kvistgaard-Aaholm 35 år, advokat Gorrissen Federspiel. 2001: Cand. jur. 2002-2006: Advokatfuldmægtig, senere advokat hos Gorrissen Federspiel Kierkegaard, Århus. 2005: LL.M King´s College, London. 2008: Møderet for Landsret.
Stiller skarpt på risiko Kristina Tauber Wiese arbejder med interne kontroller og rådgiver virksomheder i, hvordan de kan minimere risici for fejl, mangler og besvigelser i deres forretningsgange. “Jeg hjælper med at stille skarpt på alle typer risici, som kan betyde, at virksomheden ikke når sine mål. Det er ikke bare hard core kontroller, men kan for eksempel også være at adskille funktioner, så den samme person ikke sidder og godkender sine egne handlinger,” fortæller Kristina Wiese. Hun tilbragte et år i USA, netop som Sarbanes Oxleyreglerne blev vedtaget og fandt her sit kald. “Jeg brænder for forretningsgange, at optimere dem og få dem koblet til strategien, så virksomheden får øget værdi,” siger hun. I PwC er hun også en populær underviser, artikelforfatter og innovatør. Hun har blandt andet startet et “Strategihus” i sin afdeling, der skal gøre PricewaterhouseCoopers’ egen strategi synlig over for medarbejdere på alle niveauer. Det bliver bemærket, også af topledelsen, hvor partner Mogens N. Mogensen understreger: “Kristina har alle de egenskaber, der skal til, for at være en god leder og en værdsat rådgiver og sparringspartner. Hun udstråler den energi og faglige ekspertise, som vore kunder efterspørger. Kristina slipper ikke problemstillingerne, inden de er løst, og hun er også god til at involvere og lede yngre kolleger. Hun er helt klart en rollemodel for vores yngre medarbejdere.” n
Kristina Tauber Wiese 34 år, senior manager, PricewaterhouseCoopers. 1997-2000: Senior, Ernst & Young. 2000: Cand. merc. aud. CBS. 2001 -2007: Senior Consultant, PricewaterhouseCoopers. 2004: HD Organisation, CBS. 2007-: Senior Manager, PricewaterhouseCoopers 2009: MBA Henley University of Reading.
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
84
Rådgivere
Tjek på trafikken
Michael Knørr Skov 34 år, afdelingschef Trafikplan, Cowi A/S. 2001: Civilingeniør, Aalborg Universitet. 2001- 2006: Trafik planlægger, projektleder, Cowi A/S. 2007- 2008: Gruppeleder, Cowi A/S. 2008: HD, Erhvervsøkonomi, CBS. 2008 -: Afdelings chef for Trafikplan, Cowi A/S
Trængsel i trafikken koster milliarder. Det ved Michael Knørr Skov, der er leder af landets største afdeling for trafikplanlægning. Et af hans favoritprojekter er et banebrydende system, der kan beregne reel rejsetid i trafikken. Det er baseret på GPS-data fra 500 3x34 fragtbiler, der tager højde for den faktiske hastighed på en given strækning og derfor kan bruges til talrige samfundsøkonomiske beregninger. “Trængsel koster samfundet godt 6 milliarder kr. om året. Så ventetid i trafikken har store økonomiske konsekvenser, og samtidig er trafik et område, der har indflydelse på dagligdagen for langt de fleste,” siger Michael Knørr Skov. Han fremhæver, at projekter om
Byplanlægger Når en stor mulighed viser sig, skal den gribes. Den indstilling til livet har bragt Peter Frost-Møller vidt omkring. Under ingeniørstudierne i urban design på Aalborg Universitet resulterede det i studieophold i Chile, Thailand og Holland. Han vendte siden tilbage til Holland og blev der i knap seks år som byplanlægger og leder af egen tegnestue. “Ambitionsniveauet for, hvordan man planlægger de fysiske omgivelser er så meget højere end i Danmark,” siger Peter Frost-Møller. Ingeniørvirksomheden Niras bød på en stor mulighed for at komme hjem til Danmark og få et udfordrende job som teamchef i Århus. Han har gennem de seneste to år gennemført et antal langvarige samarbejder med flere kommuner om den første generation af kommuneplaner efter kommunalreformen. “Hos Niras har Peter udvist stort initiativ og taget et stort ansvar for forretningens udvikling. Med sit brede, faglige perspektiv og sin internationale erfaring har Peter stor pondus hos kunderne og er en eftertragtet konsulent,” siger Martin E. Holgaard, direktør i Niras. n
Peter Frost-Møller 32 år, teamchef Niras. 2001: Freelance Byplankonsulent. 2002: Civilingeniør, Aalborg Universitet. 2002-2006: Byplankonsulent BRO, Hol land. 2006-2007: Etablerer og leder tegnestuen Grounds, Holland. 2008-2009: Byplankonsulent, Niras. 2009-: Teamchef, Niras Planlægning.
planlægning af busruter, letbaner i Århus, Metro Cityringen i København eller sikre skoleveje er med til at gøre en positiv forskel for alle i trafikken. Michael Knørr Skov er leder af 55 mennesker og ansvarlig for en omsætning på 50 mio. kr. Afdelingen har i 2009 leveret det bedste økonomiske resultat i fem år. “Michael er i en ung alder trådt meget stærkt i karakter som chef i Cowi. Ud over de gode resultater har han samtidig formået at udvikle ressourcebasen således, at der er et meget stort fremadrettet potentiale i afdelingen og et rigtig godt arbejdsklima,” siger Knud Erik Christiansen, direktør i Cowi A/S. n
Sofie Wichmann Riisgaard 32 år, partner, Møller & Company. 2004: Cand. merc. International Business, CBS. 2004-2007: Kon sulent, PA Consulting Group. 2007-: Partner, Møller & Compa ny/Nordic Transformation Group.
Teamplayer Sofie Wichmann Riisgaard bestod cand.merc. studiet med et snit på 11,7, og en særlig pris for sit speciale. Karrieren blev skudt i gang allerede under studiet med junior konsulentjob hos PwC, IBM og et halvt år hos Eskom i Sydafrika. “Jeg er ambitiøs og har et stort drive, og som konsulent er en af mine største styrker, at jeg er god til at interagere med organisationer på alle niveauer og få løsningerne til at virke i praksis,” siger Sofie Riisgaard. ”Men kunsten er også at omgive sig med et stærkt team med de rette sociale og faglige kompetencer og altid med en høj integritet,” siger Sofie Wichmann Riisgaard. Julie Møller Lønhart, stifter af Møller & Company, hentede hende fra PA Consulting Group, hvor de havde været kolleger gennem flere år. “Sofie har en stærk konceptuel og strategisk tilgang, der – kombineret med hendes skarpe øje for at proces og løsning skal virke i praksis – skaber stor værdi,” siger Julie Møller Lønhart. n
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
85
Advokat og rollemodel Shaina Jabbar rådgiver nogle af landets største og mest krævende virksomheder om virksomhedsstruktur, spaltninger, børsnoteringer og alle øvrige aspekter af selskabsret. “Vildt spændende område, hvor jeg bliver ved med at finde udfordringer,” siger hun med begejstring. Også i denne tid, hvor en ny selskabslov er årsagen til endnu længere dage end normalt. Partner og advokat Jacob Christensen har været chef for Shaina siden hendes første dag i advokathuset Plesner. “Shaina har et særdeles højt fagligt juridisk niveau, en høj kvalitetssans og praktisk og forretningsmæssig sans, hvilket kombineret med en løsningsorienteret og engageret tilgang til sagerne gør hende i stand
til at levere juridisk rådgivning til vores klienter vedrørende de mest komplekse problemstillinger og på højeste niveau.” Shaina Jabbar vil gerne bruge mere tid på at være rollemodel for andre med indvandrerbaggrund. Vise med sit eget eksempel, hvordan en kvinde med afghansk-pakistanske rødder og en barndom på Nørrebro kan blive karriereadvokat. “Jeg vil vise dem, at muligheden for uddannelse er til stede, og at hvis de holder fast og er målrettede, kan de nå de højeste mål,” siger Shaina Jabbar. Internt i Plesner er hun også rollemodel og mentor for nystartede advokatfuldmægtige. n
Susanne Clausager Dalgaard 28 år, konsulent Mannaz, erhvervspsykolog. 2001-07: Folkeskolelærer og klubleder Aarhus Ungdomsskole. 2005-09: Specialevejleder m.v. Aarhus Universitet. 2007: Cand. psych. Aarhus Universitet.
Åben og nysgerrig
Allerede under studiet arbejdede Susanne Clausager Dalgaard med undervisning, ledelse og erhvervspsykologiske opgaver. ”Susanne vægter et højt akademisk niveau kombineret med en åben nysgerrighed samt lysten og evnen til at lære. Det gør Susanne til et talent, fordi disse kompetencer rækker langt ind i fremtiden,” siger Birgit Jung, Director for Leadership Development hos Mannaz. Konsulenthuset så potentialet og ansatte Susanne Clausager Dalgaard direkte fra studiet. “Susanne har særligt god intuitiv faglig og menneskelig empati og erhvervspsykologisk forståelse for mennesker og organisationer,” siger Mette Vestergaard, CEO i Mannaz. Det er i arbejdet med at udvikle organisationer, undervise, coache, træne ledere og facilitere svære dialoger, at Susanne bruger hele sit potentiale. “Jeg lægger stor vægt på at skabe respekt og relationer. Det er fundamentet for at kunne flytte mennesker og give dem redskaber til at komme videre i komplekse problemstillinger,” siger Susanne Clausager Dalgaard. n
Shaina Jabbar 35 år, advokat Plesner. 2004: Cand. jur., Københavns Universitet. 2004-2007: Fuldmægtig, Plesner Advokatfirma. 2007-: Advokat, Plesner Advokatfirma. 2008-: Plesner Leadership Excellence.
Revison og fodbold Træningen af sønnens fodboldhold er hellig. Den prioriterer Søren Smedegaard Hvid hver uge til trods for et krævende job som statsautoriseret revisor hos KPMG og for nylig forfremmet til salgsansvarlig og medlem af afdelingsledelsen i KPMGs region Syddanmark. En afdeling med 280 medarbejdere og en omsætning på ca. 270 mio. kr. “Jeg var nok ikke blevet revisor, hvis det kun handlede om tal. Det gode ved jobbet i KPMG er alsidigheden ved, at jeg rådgiver økonomiafdelinger, direktioner og bestyrelser i mange forskelligartede virksomheder. Og så betyder fleksibiliteten i jobbet meget, fordi jeg kan prioritere min tid,” siger Søren Smedegaard Hvid. Han er ikke meget for at fremhæve egne talenter. Det gør Brian Skovhus Jakobsen, partner i KPMG til gengæld gerne. “Søren er et af de største talenter i KPMG; han kombinerer høj faglighed med et sublimt øje for forretning, god kundebetjening og en veludviklet evne for samarbejde og ledelse. Fremtiden i KPMG ser meget lovende ud.” n
Søren Smedegaard Hvid 34 år, director, statsautoriseret revisor KPMG. 1995-1999: Revisor KPMG, Sønderborg. 1999: HD i regnskab. 1999-2009: Revisor KPMG, Odense. 2003: Cand. merc. aud. 2005: Statsautoriseret revisor. 2010-: Director, KPMG
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
86
talentudvikling
analyse
Af lars smith, partner, Odgers Berndtson
og Troels Gjerrild, managing partner, Odgers Berndtson
Sådan får du en topleder ud af talentet Talent i sig selv er slet ikke nok. Det skal udfordres, sættes i nye situationer og støttes for at kunne vokse, skriver Odgers Berndtson om processen, der skal forvandle et talent til topleder.
I
executive search dækker talentbegrebet over potentialet til at indgå i en virksomheds topledelse. I en typisk mellemstor organisation findes der ca. en håndfuld personer med dette potentiale, og det er specielt de personer, vi interesserer os for. Det lykkes ikke for dem alle at udfolde deres talent eller realisere potentialet; det kræver både dygtighed, flid og held at nå til tops. Og så er det heller ikke gjort uden støtte fra centrale personer i både det private og det professionelle netværk. Talentet viser tegn på sit potentiale tidligt, præcis som i sportens verden. Ligesom de fleste kan se, at hende der med nummer 10 på ryggen bare er meget bedre end de øvrige 11-årige på grønsværen, så viser ledertalentet sig typisk allerede i begyndelsen af 30’erne og ofte endda tidligere end det. Når først talentet er identificeret, følger vi udviklingen og resultaterne og ser, om karriereforløbet indfrier de tidlige løfter om succes. Udvikler talentet sig, får det bredde og dybde? Talent i sig selv er slet ikke nok, det skal udfordres, sættes i nye situationer, støttes for at kunne vokse. Og netop det er talent management.
i l l u s t r at i o n : m a i - b r i t t b e r n t j e n s e n
Slut med ordrer: Talentledelse er således alt andet end ledelse i traditionel forstand. Hos Odgers Berndtson ser vi en tydelig tendens til, at den hierarkiske og bureaukratiske organisation slet ikke er attraktiv for talenterne længe-
re – de ønsker udfordringer og udfoldelsesmuligheder i stedet for opgaver og ordrer. At lede talenter er at stille muligheder til rådighed, udfordre, inspirere, lytte og skabe rammerne for udvikling. Fælles for talenterne er nemlig også, at de ikke umiddelbart lader andre udstikke kursen for dem. De tør gå deres egne veje. Talentet bør sikre sig et godt uddannelses-fundament og sørge for løbende at udbygge det. De største personlige udviklingstrin tages ved jobskift i eller uden for virksomheden – her kommer alle kompetencer i brug. Det er også afgørende at turde gribe udfordringerne og have modet til at stå på mål for de beslutninger, man træffer. Og så har det en pris at sigte efter stjernerne, og den må talentet være klar til at betale. Det er et faktum, at en topkarriere koster på hjemmefronten. Intelligens sikrer ikke succesen: Intelligens alene gør bestemt ikke udslaget for, om et talent når helt til tops. Høj intelligenskvotient er ikke korreleret med succes i alle livets forhold; alligevel er det vores målestok for adgangen til mange ting. Der er brug for intelligens, men emotionel intelligens kan gøre forskellen på en god og en gennemsnitlig leder. Det at kunne indgå relationer med andre mennesker, kommunikere effektivt og sætte den kollektive intelligens (organisationens) i spil er forudsætninger for at lykkes i den globale konkurrence. Rigtigt mange virksomheder gør en dybt professionel indsats på området. Talentudviklingen er hyppigt integreret i løsningen af forretningens strategiske udfordringer, og topledelsen sikrer sammenhængen. Den demografiske udvikling vil skærpe kampen om de bedste hoveder. Virksomhedernes opgave med talentledelse er at fjerne de barrierer, som står i vejen for at udnytte alle ressourcer optimalt. Især bør virksomhederne gøre en indsats for også at realisere den kvindelige talentmasses potentiale. Det er afgørende for landets fremtidige konkurrenceevne. n
[email protected]
“Det har en pris at sigte efter stjernerne, og den må talentet være klar til at betale. Det er et faktum, at en topkarriere koster på hjemmefronten”
BNY.DK
BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN ER DU MED?
Den vigtigste BRIK?
Stort temanummer på gaden 26. marts
b bny.dk/kina
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
88
talentudvikling
analyse
Af Anne Bornfeld HR-direktør i IBM Danmark
Drop vanetænkningen om karrieren Den lige vej mod toppen bliver ikke fremtidens opskrift på en succeskarriere. IBM Danmarks HR-direktør, Anne Bornfeld, peger på, at det også bliver nødvendigt at bevæge sig både sidelæns og utraditionelt. Og glem det med Harvard, Berkeley eller Cambridge. Erfaring fra BRIK-landene er i højere kurs.
F
i l l u s t ra t io n : M ai - bri t t ber n t j e n s e n
remtidens ledere tør udfordre den traditio nelle tilgang til karriereudvikling. De har indset, at den traditionelle karrierevej er en forældet tankegang, som de dygtigste virksomheder for længst har kastet over bord. Verdens mest visionære virksomhe der har erkendt, at den traditionelle tilgang til karrie reudvikling hverken skaber udvikling eller bundlinje. I stedet er det afgørende, at både virksomhed og med arbejdere kan tilpasse sig forandringer i takt med, at de opstår. De kommende ledere og nøglemedarbejdere må der for forberede sig på, at den ”sikre vej” op ad karriere stigen er lagt om. Medarbejdere med forudfattede for ventninger til begrebet karriere vil på karrierestigen blive overhalet indenom af medarbejdere, som har fået udviklingstankegangen helt ind i blodet. Organisationerne bliver flydende og organiske. Derfor handler det ”at have en karriere” ikke blot om at rykke opad i organisationen, men i høj grad også om at udvikle sig ved at bevæge sig ”sidelæns” gennem udfordringerne på tværs af orga nisatoriske lag. Mere end en stige: Desværre har mange ambitiø se unge stadig den traditionelle forestilling om toplederjobbet som vision for karrierens høj depunkt, men karrierebegre bet skal tænkes langt bredere. I
IBM arbejder vi med begrebet dual career ladder – alt så forestillingen om, at der er mere end én karrierestige at kravle op ad. Vores karriereudviklingsprogrammer sikrer, at det ikke kun er gennem den traditionelle leder rolle, man kan skabe sig en karriere med udfordringer og høje krav til lederskab og resultatorientering. Vo res faglige specialister tilbydes også en veltilrettelagt karrierevej inden for netop deres felt, hvor de også ud fordres og bliver stillet over for krav om lederskab og resultater. Prøv de nye markeder: Internationaliseringen er et over skyggende element i udfordringerne for virksomheder ne. Jeg glæder mig over, at jeg ser flere nye kandidater, der ikke kun satser på ophold på velrenommerede en gelske og amerikanske universiteter, når de skal give cv’et et internationalt islæt. Stadig flere vælger at gøre op med komfortzonen og tage livtag med de markeder, som er ved at blive nye økonomiske magtcentre i verden. Det har vi brug for. I de kommende år vil væksten ske på disse emerging markets, og kandidater med praktisk erfaring fra f.eks. BRIK-landene – Brasilien, Rusland In dien og Kina – vil blive eftertragtede. Ud over at hjem bringe konkret markedsviden og forretningsmæssige erfaringer kan disse kandidater være med til at flytte den forældede tankegang om, at the Danish way altid er den mest oplagte måde at gøre tingene på. I fremtiden vil vindervirksomheder være dem med de stærkeste innovationsevner. Derfor bør den tradi tionelle karriereplan med faste målepunkter frem mod toplederjobbet forkastes. Fremtidens succesrige karri ere er den karriere hvor medarbejderen prøver sig selv af forskellige steder i forretningen, både hjemme og ude, og hvor tankegangen er indlejret i virksomhedens sjæl og kultur. Derfor skal lederen motivere og belønne med arbejderens ønske om en karriere, som ikke kun tager karrierestigen opad trin for trin, men også bevæger sig sidelæns. n
[email protected]
“Stadig flere vælger at gøre op med komfortzonen og tage livtag med de markeder, som er ved at blive nye økonomiske magtcentre i verden”
19. marts - 25. marts 2010 BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN
89
Af Johan Roos rektor Copenhagen Business School
analyse
Talenter fungerer ikke af sig selv Det kræver planlægning og opmærksomhed at udvikle et talent. Og evnen til at glædes over talentet, også selv om andre i sidste ende får gavn af det.
N pleje: Det kræver opmærksomhed og vilje, ikke bare en banal medarbejdersamtale, at få et talent til at blomstre. i ll u s t r a t i o n : m a i - b r i t t B e r n t j e n s e n
å Jytte, hvordan synes du selv det går? Sådan tror jeg, at mange med arbejderudviklingssamtaler starter. Som sådan er der jo heller ikke noget i vejen for at høre Jyttes beretninger om jobbet set fra hendes stol og hver dagen med kollegerne. Tværtimod. Faren er, hvis samtalen aldrig rykker sig ud over ba naliteterne og en diskussion om løn og bonus. For både Jytte og hendes chef profiterer væsentligt mere, hvis chefen rent faktisk har forberedt en systematisk eva luering og lagt en plan for, hvordan Jyttes talent kan udfoldes og bringes til at blomstre. Mange medarbejdere har svært ved at sætte en præcis finger på deres styrker og svagheder. De besidder heller ikke den fornødne viden om, hvilke muligheder der po tentielt ligger for dem andre steder i afdelingen, organi sationen eller sågar ude i fremtiden. Men det gør chefen. Det er ham, der sidder med helikopterperspektivet – både i den pågældende virksomhed og i landskabet omkring ham. For chefen er det typisk meget lettere at spotte med arbejderens talent inden for et felt og se hendes mulighe der for at udvikle sig til et højere ni veau eller brede sig ud til andre uprøvede felter som ville styrke hendes profil. Men gør han det? Den dygtige chef gør. Den knap så dygtige chef fokuserer udeluk kende på, om med arbejderen passer sit job ordentligt og i øvrigt funge
rer upåklageligt sammen med kollegerne. Måske tilgode ser han et ønske eller to vedrørende efteruddannelse, men det er ikke ham selv, der skubber på, for det brin ger ham for meget besvær på den korte bane. Den knap så dygtige chef har nemlig meget svært ved at løfte blik ket fra den korte, taktiske bane og sin egen afdeling og tænke større. Tænk langsigtet: Det ligger næsten i ordet talentudvik ling, at der skal tænkes stort og langsigtet. Et talent fungerer sjældent af sig selv. Det skal plejes og næres for at folde sig ud – præcis som en blomst. Det kræver lidt planlægning at opnå det fulde udbytte af et talent. Det kræver opmærksomhed, tillid og en vilje til at vente lang tid på at få udbytte af sin investering – og en evne til at glædes over den, også selv om udbyttet i sidste ende til falder en anden afdeling eller sågar virksomhed. Min ambition er, at CBS skal fostre fremtidens gode chefer. Dem, der ikke bare møder op til den årlige sam tale med Jytte med et beløb i baglommen, men som for inden har lagt en karriereplan som oplæg til en diskus sion. Et oplæg som indeholder masser af opmuntrende ord og skulderklap, men som også giver det lille insi sterende skub, som giver hende lyst til at udfordre sine egne grænser for at blive bedre. Hvad undervisningen angår, har den schweiziske bør nepsykolog Jean Piaget for længst påpeget, at et vigtigt formål med læring er, at eleverne er med til at konstruere deres egen mening og ikke alene lære de “rigtige svar” udenad og gentage andres meninger. Ligesom undervi sere skal ledere netop arbejde på at fremme den åbne og brede dialog blandt medarbejderne, så de kan skabe deres egne sammenhænge og give værdier mening. Leg, udforskning og læring skal med andre ord følges tæt ad og opleves gennem praksis. Det er det kontinuerlige sam spil mellem tænkning og handling, mellem hændernes arbejde og hjernens, at vi lærer nyt. Det er i mine øjne ta lentudviklingens egentlige kunst. n
[email protected]
“Den knap så dygtige chef har nemlig meget svært ved at løfte blikket fra den korte, taktiske bane og sin egen afdeling”
læs på
cbs.dk:
n Læs mere under CBS rektorat
BERLINGSKE NYHEDSMAGA SIN 19. marts - 25. marts 2010
90
LÆS NÆSTE nummer 26. marts 2010
på vej
F oto : s ø r e n b i d s t r u p
GULDIMAGE 2010 7. MAJ
Årets store undersøgelse over 140 danske virksomheders image. Hvad skaber det gode image, og hvor meget skal topchefen stå frem? Stort særnummer 7. maj
SPECIAL RAPPORTER 9. APRIL
Det oversete BRIK-land? Tag med Berlingske Nyhedsmagasin til Brasilien, hvor danske virksomheder tøver med deres indtog.
STORT SÆRNUMMER OM KINA
Er Kina en trussel eller en mulighed? Få svaret i BNY’s store særnummer, hvor vi går tæt på Kina lige nu. F oto : s ø r e n b i d s t r u p
businessliv.dk styrk din personlige gennemslagskraft
10 maj kl. 17-20
KUNSTEN AT FORSTÅ KINA
Kina haler ind på Vesten, når det gælder forskning, udvikling og grøn vækst. Hvad er kinesernes drivkraft og skrøbelighed?
BNY.DK
Berlingske Nyhedsmagasin
Bestil abonnement på 80 20 25 00 eller www.abonnementservice.dk Hvis magasinet udebliver: 33 75 36 01
Berlingske Nyhedsmagasin Pilestræde 34, 1147 København K Telefon: 33 75 74 00 Telefax: 33 75 74 44 Email til redaktionen:
[email protected] www.bny.dk
Redaktionsledelse Lisbeth Knudsen, ansvarshavende chefredaktør Linda Overgaard, erhvervsredaktør Pia Fuglsang Bach, redaktør, Berlingske Nyhedsmagasin Redaktion Hella Andersen, red.sek. Uffe Gardel, journalist Anders Heering, journalist Birgitte Elkær Jensen, AD’er
Tage Otkjær, økonomisk redaktør Lars Pryds, AD’er Anette Riemann, AD’er Anders Rostgaard, journalist Vibeke Vestergård, journalist Lars Wang, red.sek. Annoncesalg Jesper Grünfeld, annoncechef,
[email protected], tlf. 25 45 61 10 Jesper Husen, tlf. 25 45 66 43 Lillian Jensen, tlf. 25 45 61 22 Lars Strøbech, tlf. 25 45 61 19
■ Oplæg og workshops ved kommunikationsrådgiver Jesper Klit. ■ Tilmeld dig på Businessliv .dk
Annoncemateriale Anette Lange Peterson,
[email protected] tlf. 25 45 61 23, fax: 33 75 74 47 Bladsalg Anette Pia Andersen, salgs- og marketingchef
[email protected], tlf. 23 43 49 55 Abonnement Berlingske Bladsalg og Service, www.abonnementservice.dk tlf. 80 20 25 00
Forhandlerservice Tlf. 33 75 37 00 Oplag: Tilmeldt Dansk Oplagskontrol Tryk: Datagraf ISSN: 1604-2603
&RPSURPLV
GID JEG VAR EN BLÆKSPRUTTE! Bliv aflastet med det nye Digitale Kontor
Konica Minolta introducerer det nye Digitale Kontor. Et komplet kontor, der integrerer alle arbejdsopgaver via én multifunktionsprinter. Lige fra posten scannes, til den bliver sendt rundt i afdelingerne, for at ende i det digitale arkiv, så den næste gang kan findes på få
sekunder! Hvis du også mangler et ekstra sæt arme og ben og har mod på at møde fremtiden - så skræddersyer vi dit nye Digitale Kontor, der passer dine arbejdsrutiner, med masser af muligheder, overblik og tidsbesparelser i hverdagen.
MÆRK SELV FORSKELLEN! RING 72 21 21 01 og få et godt tilbud eller gå ind på www.konicaminolta.dk/detdigitalekontor Det Digitale Kontor: Sagsstyring • Omkostningsstyring • Arkivering • Brevpapir • Dokumenthåndtering Postomdeling • Scanning • Farve og sort/hvid print • Kopi • Fax • Filkonvertering og meget mere...
Konica Minolta Business Solutions Denmark a/s • Stensmosevej 15 2620 Albertslund • 72 21 21 21 • www.konicaminolta.dk
GEORGE CLOONEY’S CHOICE.